Papryka w kuchni

Szczególne powodzenie papryki jako przyprawy w kuchniach całego świata wynika z bogactwa jej smaku i różnorodności. Uważa się, że istnieje przynajmniej 1000 gatunków tego wyjątkowego warzywa. Warto wiedzieć, że papryka to nie tylko smak, ale i wartości odżywcze. Jest to produkt bogaty w witaminę C, której nie traci nawet podczas pieczenia czy smażenia, przeciwutleniacze, błonnik, potas oraz kwas foliowy. Natomiast papryka jako przyprawa jest nieodzownym elementem kuchni węgierskiej, a także hiszpańskiej, meksykańskiej, indyjskiej i tajskiej. Trudno też znaleźć kuchnię, w której nie byłoby chociaż jednego opakowania papryki w sproszkowanej formie.

Przyprawy pełne aromatów

Bez papryki trudno sobie wyobrazić dzisiejsze gotowanie. Szczególnie, gdy przygotowujemy węgierski gulasz lub leczo, amerykańskie chilli con carne czy indyjskie curry. To niepozorne warzywo nadaje naszym potrawom interesującego charakteru oraz dodaje im ostrości i wyrazistości. W zależności od preferencji smakowych oraz przyrządzanego dania sięgamy po paprykę słodką, paprykę ostrą, pikantne chili lub coraz bardziej popularną w Polsce paprykę wędzoną, którą już dawno pokochali Węgrzy i Czesi. Papryka wędzona charakteryzuje się wyraźnym aromatem i słodkawym smakiem. Wyśmienicie komponuje się z daniami z ryb, fasoli, gulaszem oraz gęstymi sosami.

Papryka słodka mielona Prymat GastroLine

Jednak największą popularnością w Polsce niezmiennie cieszy się papryka słodka. Lubimy ją nie tylko za barwę, która zdecydowanie ożywia kolor tradycyjnych potraw naszej kuchni, ale przede wszystkim za wyjątkowy, głęboki smak. Często też jesienią na stołach pojawiają się dania, które bez dodatku papryki straciłyby swój wyśmienity aromat – są to różnego rodzaju gulasze, dania mięsne, jednogarnkowe czy faszerowane.

Papryka słodka w płatkach Prymat GastroLine

Charakterystyczna i wyrazista w smaku jest także papryka słodka w płatkach, która idealnie komponuje się z duszonymi mięsami. Zapewnia przyjemne doznania smakowe we wszelkiego rodzaju gęstych sosach czy zupach, w zestawieniu z drobiem oraz rybami. Oprócz walorów smakowych, nadaje potrawom apetyczny wygląd, służąc jako dekoracja potraw.

Papryka ostra mielona Prymat GastroLine

Z kolei mielona papryka ostra ma intensywny zapach oraz ostry smak, przez co doskonale pasuje do wszelkich pikantnych dań, sosów, potraw z ryb, ryżu i drobiu. Jest wyjątkowa nie tylko przez wyrazisty aromat, ale też ze względu na piękną barwę. Miłośnicy naprawdę ostrych dań mogą oczywiście paprykę ostrą zastąpić chili pieprzem cayenne, który charakteryzuje się jeszcze wyższym poziomem ostrości.

Warto pamiętać, że papryka jest bardzo ważną przyprawą w niemalże każdej kuchni. Istnieje w końcu nieskończona ilość pysznych, aromatycznych dań, które bez niej straciłyby nie tylko apetyczny wygląd, ale też niezastąpiony, oryginalny smak.

Jak używać paprykę mieloną lub w płatkach w kuchni:

* Papryka w proszku zyskuje najwięcej walorów smakowych i zapachowych usmażona w tłuszczu - wtedy najlepiej się rozpuszcza. Smażona na smalcu papryka mielona zmienia swój kolor na intensywniejszy. 

* Należy uważać ze smażeniem papryki - smażenie jej w zbyt wysokiej temperaturze powoduje gorzknienie. Należy ściągnąć potrawę z gazu i jak tłuszcz przestanie skwierczeń (będzie poniżej 100*), dodać paprykę mieloną. 

* Paprykę mieloną można również gotować i dusić (po podlaniu małą ilością wody). 

* Nie powinno się dodawać papryki do potrawy już na talerzu - powinna zostać użyta podczas przyrządzania potrawy. 

Przyprawy pełne aromatów

Bez papryki trudno sobie wyobrazić dzisiejsze gotowanie. Szczególnie, gdy przygotowujemy węgierski gulasz lub leczo, amerykańskie chilli con carne czy indyjskie curry. To niepozorne warzywo nadaje naszym potrawom interesującego charakteru oraz dodaje im ostrości i wyrazistości. W zależności od preferencji smakowych oraz przyrządzanego dania sięgamy po paprykę słodką, paprykę ostrą, pikantne chili lub coraz bardziej popularną w Polsce paprykę wędzoną, którą już dawno pokochali Węgrzy i Czesi. Papryka wędzona charakteryzuje się wyraźnym aromatem i słodkawym smakiem. Wyśmienicie komponuje się z daniami z ryb, fasoli, gulaszem oraz gęstymi sosami.