Włoskie smaki na talerzu

Przyprawy w kuchnii włoskiej

Wybierając się w kulinarną podróż po Europie, nie sposób zapomnieć o słonecznej Italii. Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej uwielbianych przez Polaków. Nic w tym dziwnego, ponieważ nie można nie zakochać się w chrupiącej pizzy z dodatkiem sera, aksamitnej oliwie, aromatycznych przekąskach z pomidorów z bazylią i oregano w tym bruschetty, czy tak zniewalającym smaku deserze – Panna Cotta.

Miłośnicy włoskiego jedzenia powinni bezwzględnie zaopatrzyć się w kilka składników, bez których trudno będzie przywołać włoskie smaki. Oliwa z oliwek, pomidory, aromatyczne zioła – oregano, tymianek czy bazylia to tylko kilka z nich. 

Bazylia suszona Prymat GastroLine

Bazylia suszona charakteryzuje się słodkawym, lekko orzeźwiającym smakiem. Zależnie od gatunku i odmiany liście bazylii mogą mieć zróżnicowany aromat, np.: zapach cytryny, limonki, cynamonu, również anyżku, a nawet grzanego wina czy kopru. Warto pamiętać też, że bazylia suszona pachnie zupełnie inaczej niż świeża. Idealnie komponuje się z wszelkimi warzywami. Dodana do pomidorów czy bakłażanów tworzy doskonały efekt smakowy. Ma charakter uniwersalny, dlatego możemy puścić wodze fantazji i posypywać nią wszelkie lekkie potrawy, np. o charakterze śródziemnomorskim. Trudno wyobrazić sobie smak wielu sałatek bez niepowtarzalnego aromatu Bazylii suszonej.

Jak używać bazylii suszonej w kuchni:

- Przed dodaniem bazylii suszonej do potrawy warto ją rozetrzeć w rękach. 

Oregano suszone Prymat GastroLine

Jest idealną przyprawą do warzyw, serów, ryb i owoców morza. Z powodzeniem dodaje się ją do potraw mięsnych, sosów i zawiesistych zup. Bez dodatku wyrazistego smaku oregano nie można sobie wyobrazić pysznego makaronu spaghetti lub pizzy. Oregano jest powszechnie uważane za doskonałą przyprawę do wędlin, sałatek, sosów oraz ryb. Przyprawia się nim pieczone mięso, cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę, zawiesiste zupy czy pieczone ziemniaki. Świetnie pasuje do pizzy, zapiekanek, spaghetti czy do potraw kuchni włoskiej.

Jak używać suszonego oregano w kuchni:

- Potrawy mięsne przyprawia się oregano dopiero pod sam koniec gotowania, najlepiej 10 minut przed ukończeniem przygotowywania potrawy.

- By uzyskać wyjątkowy smak użyj bułki z dodatkiem oregano do faszerowania świeżych ryb. 

Przyprawa do bruschetty Prymat GastroLine

Przyprawę do Bruschetty i dań kuchni włoskiej można stosować na dwa różne sposoby: w formie sypkiej i jako pastę. Jako sypka mieszanka przyprawowa doskonale sprawdza się do aromatyzowania zup i sosów. Nadaje również wyjątkowego smaku marynowanym rybom i mięsom oraz sałatkom i daniom warzywnym.

Jak używać przyprawy do bruschetty w kuchni:

- W formie pasty: należy połączyć 15 g przyprawy z 3 łyżkami koncentratu pomidorowego (ok. 100 g), 1 łyżką oliwy z oliwek (ok. 6g) i wymieszać do utworzenia się pasty. W takiej postaci podawać z grzankami, tostami lub świeżym pieczywem, albo jako dodatek do dań kuchni włoskiej - pizzy, makaronów, sosów a nawet zapiekanek.

         

Przyprawa do pizzy Prymat GastroLine

Dzięki swej wyjątkowej kompozycji przyprawa do pizzy doskonale podnosi walory smakowe i zapachowe tej wspaniałej włoskiej potrawy. Świetnie współgra ze smakiem sosu pomidorowego i mozarelli. Doskonale nadaje się także do wszelkiego rodzaju zapiekanek z serem.

Jak używać przyprawy do pizzy w kuchni:

- Zalecamy posypać pizzę przyprawą przed włożeniem jej do piekarnika. 

Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat GastroLine

Aromatyczna mieszanka, mocno pomidorowa z wyczuwalnym aromatem czosnku i bazylii. Wpływa pozytywnie na walory smakowe dania i jego estetykę. Polecana jest szczególnie do potraw kuchni śródziemnomorskiej. Z jej dodatkiem świetnie smakowały będą zapiekanki, zupy, sosy, a także duszone mięsa. Sprawdzi się również w doprawieniu tostów, bruschetty, a także sałatek warzywnych z pomidorami.