Przepisy
Andrzej Gołąbek
Sałatka z Gravlax z sosem sałatkowym Prymat GastroLine

Prosta sałatka z kulinarnym twistem! Poleca Andrzej Gołąbek, Szef Kuchni — Republika Róż Poznań

Pragnę podzielić się z Wami moją wariacją na temat sałatki z sosem sałatkowym ze szczypiorkiem Prymat Gastroline. Sos ten charakteryzuje się intensywnym smakiem, będzie doskonale komponował się zarówno z prostymi, jak i bardziej wyrafinowanymi potrawami. Postawiłem na świeże, sezonowe warzywa, które teraz są łatwo dostępne na lokalnych targach. Myślę, że jak tylko wypróbujecie ten przepis – sami zrozumiecie dlaczego!

Przepis na sałatkę z Gravlax z dressingiem koperkowym Prymat GastroLine
Lista składników:
sałata i młode liście (mix)
50 gramów
pomidorki koktajlowe
10 sztuk
rzodkiewki
2 sztuki
szczypiorek
1 pęczek
marchew (do zalewy)
100 gramów
zielone ogórki (do zalewy)
100 gramów
biała rzodkwiew (do zalewy)
100 gramów
łosoś (gravlax)
kiełki jarmużu
Sos sałatkowy ze szczypiorkiem Prymat GastroLine
Łosoś:
surowy łosoś
350 gramów
sól
60 gramów
cukier
350 gramów
burak
1 sztuka
wódka
25 ml
skórka otarta z połowy cytryny
koperek
1 pęczek
Warzywa w zalewie:
ocet ryżowy
0,3 litra
cukier
140 gramów
ogórek zielony
100 gramów
biała rzodkiew
100 gramów
marchew
100 gramów
Opis przygotowania
90 minut
4 porcje
1

Łososia umyjcie i osuszcie papierowym ręcznikiem, następnie obróćcie skórą do dołu i równomiernie pokryjcie solą i cukrem. Buraka zetrzyjcie na grubej tarce i obłóżcie nim płat łososia. Skropcie alkoholem, posypcie koperkiem i skórką z cytryny. Zawińcie ciasno w folię i odłóżcie na 2 dni do lodówki.

2

Do pojemnika wlejcie ocet ryżowy i dodajcie cukier, całość dokładnie wymieszajcie. Warzywa potnijcie za pomocą obieraczki w długie paski i wrzućcie do przygotowanej zalewy na 1 dzień.

3

Rzodkiewkę umyjcie i pokrójcie w cienkie plasterki, a następnie włóżcie do zimnej wody z lodem.

Sos sałatkowy ze szczypiorkiem Prymat GastroLine zmieszajcie z wodą i olejem.

4

Sałatę przełóżcie do miski. Pomidorki koktajlowe pokrójcie na pół i dołóżcie do sałaty. Warzywa odsączcie z zalewy i skręćcie w ruloniki, a następnie ułóżcie je na sałacie. Kolejnym krokiem jest przygotowanie łososia. Usuńcie z jego filetu okład, osuszcie i pokrójcie w cienkie plasterki, które zawińcie w różyczki. Rzodkiewkę odsączcie i ułóżcie na sałatce. Ostatnim etapem jest przygotowanie sosu sałatkowego Prymat GastroLine, którym należy polać sałatkę. Intensywność dostosujcie według własnego uznania!

Oto kilka wskazówek, które przydadzą się Wam do przygotowania tego dania

Jeżeli zależy Ci na przyspieszeniu przygotowania sałatki z Gravlax z sosem sałatkowym Prymat GastroLine — włóż łososia do worka i 10-krotnie spakuj go próżniowo, produkt szybciej wchłonie składniki!

Andrzej Gołąbek
  • Używaj zawsze tylko świeżych składników od lokalnych dostawców.
  • Sos sałatkowy Prymat GastroLine, przyrządzaj zawsze na bieżąco, tuż przed podaniem sałatki. Ma on wtedy bardziej intensywny smak!
  • Nie liczy się ilość dodatków w sałatce, a kompozycja ich kolorów i struktury.
  • Sos sałatkowy ze szczypiorkiem Prymat GastroLine doskonale pasuje też do mięsa, szczególnie wołowego, ponieważ ma bardziej ostry smak, aniżeli np. sos sałatkowy Polskie Ogrody — idealny do dań w klimacie śródziemnomorskim.
  • Efekt „czarnego łososia” otrzymacie, zastępując buraki — sosem sojowym ciemnym z dodatkiem sake i limonki.

Zapraszam Was do wypróbowania mojego autorskiego przepisu na sałatkę z Gravlax z sosem sałatkowym Prymat GastroLine, która prawdopodobnie zachwyci Was swoją fuzją: prostoty z kulinarnym twistem.

Andrzej Gołąbek – szef kuchni Republika Róż Poznań