tempura
tempura

Kategoria: Inne

TEMPURA

KUP ONLINE
Kod produktu: 3203928
Kod EAN: 5901135053891

Tempura to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni japońskiej, która polega na smażeniu różnych składników obtoczonych w lekkim cieście, przypominające ciasto naleśnikowe. Ten sposób przyrządzania potraw zdobył popularność w Polsce, zwłaszcza w ostatnich latach, wraz z rosnącym zainteresowaniem kuchnią japońską i ogólnie kuchnią azjatycką. Delikatny smak i tekstura zapewniły jej swoje miejsce na polskich stołach i w restauracjach, stąd nowość w ofercie – Tempura Prymat GastroLine.

Tempura – lekko i chrupiąco

Ciasto na tempurę jest lekkie, a chrupiąca tekstura doskonale podkreśla naturalne walory smażonych składników. Do przygotowania tempury wykorzystuje się rzadkie ciasto składające się z wody, drobnej mąki pszennej, kukurydzianej i przypraw. W Japonii do ciasta dodaje się także jajko. Ważne jest, aby ciasto na tempurę przygotowane było tuż przed smażeniem i nie było zbyt dokładnie wymieszane – małe grudki są mile widziane, ponieważ nadają tempurze charakterystyczną teksturę i pożądaną chrupkość.

Co smażyć w tempurze i jak?

W tempurze można obtoczyć praktycznie wszystko: ryby, krewetki, kalmary, małże, grzyby, wszelkie warzywa, całe rolki sushi, a nawet kawałki mięsa.
Obtoczone w tempurze warzywa, ryby i owoce morza smaży się krótko na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż staną się złociste i chrupiące, a następnie osącza na ręczniku papierowym. Jednym z rodzajów tempury jest kakiage, czyli warzywa pokrojone w niewielkie, cieniutkie paseczki, wymieszane i smażone w wiązkach.

Tempurę można podawać jako osobne danie, dodatek do ryżu, zup lub z lekkim sosem do maczania, takim jak tentsuyu, albo surowymi warzywami np. startą rzodkiewką daikon.

PRZEPIS: Tempura warzywna

Składniki:

  • mieszanka do Tempury Prymat GastroLine
  • zimna woda
  • dowolne warzywa pokrojone w plasterki
  • kawałki ryb lub krewetki

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie ciasta na tempurę: Gotową mieszankę do Tempury Prymat GastroLine dzielimy na dwie części. Jedną cześć mieszamy z zimną wodą do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Drugą część mieszanki pozostawiamy suchą do obtaczania kawałków warzyw, ryb i owoców morza.

2. Przygotowanie składników: Owoce morza (np. krewetki i kalmary) oraz warzywa starannie myjemy i suszymy.

3. Obtoczenie w cieście: Składniki obtaczamy w suchej mieszance do tempury lub w mące i zanurzamy w cieście, które powinno być bardzo zimne, aby zapewnić chrupkość po usmażeniu.

4. Smażenie: Składniki smażymy na głębokim oleju o temperaturze około 180°C, aż staną się złociste i chrupiące. Ważne jest, aby nie smażyć zbyt wielu kawałków naraz, aby temperatura oleju nie spadła.
Kluczem do idealnej tempury jest ciasto, które pozwala uzyskać cieniutką, chrupiącą i aromatyczną panierkę, która zachowuję soczystość potrawy. Z naszą mieszanką do Tempury Prymat GastroLine uzyskasz idealnie lekką konsystencję ciasta i autentyczny smak japońskiej tempury. Wystarczy dodać wodę, a ciasto na tempurę jest gotowe szybko i bez wysiłku!

Ciekawostka: Ten sposób panierowania do Kraju Kwitnącej Wiśni w XVI wieku przywieźli jezuiccy mnisi z Portugalii.

Specyfikacja
  • Rodzaj opakowania jednostkowego
    torba
  • Masa / Pojemność sztuki netto
    1 kg
  • Składniki
    mąka pszenna, skrobia kukurydziana, sól, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu; regulator kwasowości: winiany potasu; glukoza, przyprawy.
  • Wartości odżywcze
    Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1410 kJ / 331 kcal; Tłuszcz 1,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g; Węglowodany 73 g, w tym cukry 3,7 g; Białko 10 g; Sól 2,6 g.
  • Profil alergenny
    -
  • Szacowana ilość porcji
    Nie dotyczy
  • Termin przydatności
    15 miesięcy
  • Warunki przechowywania
    Przechowywać zamknięte w suchym i zacienionym miejscu.
  • Kod EAN sztuki
    5901135053891
  • Kod EAN opakowania zbiorczego
    5901135053907
  • Ilość sztuk w opakowaniu zbiorczym
    10
Świetnie pasuje do:
mięsa
ikona owoce morza
ryb i owoców morza
warzyw
Zarządzaj plikami cookies