Blog profesjonalistów

Kategorie artykułów

Jakie dodatki do pizzy? Wybory szefa kuchni

Czytaj więcej
pizza volare

Jaki sos do pizzy?

Czytaj więcej
sos pomidorowy na pizzy

Ciasto na pizzę – jaka mąka i jak zrobić idealne ciasto?

Czytaj więcej
pizza ciasto

Sos słodka cebulka - podkręcamy łagodne podniebienia

Czytaj więcej
kanapka z kurczakiem

Sos do burgera - esencja smaku każdego burgera

Czytaj więcej
cheeseburger low carb

Sałatka z kurczakiem z przyprawą do kurczaka

Czytaj więcej
sałatka z kurczakiem

Amerykański fast food w najlepszym wydaniu

Czytaj więcej
panierka amerykańska kurczak

Sernik w nowej odsłonie – z kaszą gryczaną i kminkiem

Czytaj więcej
sernik z kaszy

Dania wegańskie - obowiązkowa pozycja w menu Twojej restauracji

Czytaj więcej
przepisy z czarną solą

Panko - japońska chrupiąca panierka do zadań specjalnych

Czytaj więcej
potrawa z panko

Carpaccio z gotowanej ośmiornicy – idealne danie na imprezę

Czytaj więcej
ośmiornica na talerzu

Krewetki z chorizo i chili w nitkach

Czytaj więcej
danie krewetki z corizo i chili w nitkach

Carpaccio ze śledzia z kolorowym pieprzem

Czytaj więcej
carpaccio ze sledzia

Zimowe smaki – konfitura z suszonych owoców i wyborna pierś z kaczki

Czytaj więcej
pierś z kaczki przepis

Święta w restauracjach naszych ulubionych Szefów Kuchni

Czytaj więcej
święta w restauracji mini

Co powie ryba? Świąteczne inspiracje kulinarne na dania z ryb

Czytaj więcej
Halibut zapiekany

Ser kozi z gruszką, laską cynamonu i czarnuszką

Czytaj więcej
Kozi ser z gruszką i czarnuszką

Rozgrzewające herbaty z anyżem na jesień i zimę

Czytaj więcej
Herbata z anyżem gwiazdkowym

Jesień na talerzu – oryginalne dania z sezonowych produktów

Czytaj więcej
Schab z dzika w czosnku niedźwiedzim z konfiturą borowikowo-tymiankową i ziemniakiem z ogniska

Tatar z troci z pieprzem cytrynowym

Czytaj więcej
Tatar z troci z pieprzem cytrynowym Prymat GastroLine

Kimchi – koreański specjał nie tylko dla miłośników ostrości

Czytaj więcej
Kimchi

Nowy e-book „Szybkie i smaczne dania dla gastronomii i cateringu”

Czytaj więcej

Gravlax z wędzonym pieprzem cytrynowym

Czytaj więcej
Gravlax i pieprz cytrynowy Prymat GastroLine

Docieramy do sedna streetfoodu z Sosem amerykańskim - część 2

Czytaj więcej
Kubełek z kąskami chrupiącego dorsza i Sos Amerykański

Kulinarna wycieczka po soczystych smakach Bliskiego Wschodu

Czytaj więcej
Adana Kebab z Arabskim Sosem Prymat GastroLine

Jak przyrządzać burgery w restauracji? – radzi Szef kuchni Patryk Kotarba

Czytaj więcej

Jak wykorzystać potencjał przyprawy chińskiej w kuchni – radzi Szef Kuchni Robert Sowa

Czytaj więcej

Nowoczesne dania z przyprawą do mięsa mielonego – radzi Szef Kuchni Robert Sowa

Czytaj więcej

Najlepsze mieszanki przypraw do wołowiny według Szefa Kuchni Roberta Sowy

Czytaj więcej
Medaliony z polędwicy wołowej wg przepisu Roberta Sowy

Świeży czy mielony? Imbir według Szefa Kuchni Roberta Sowy

Czytaj więcej
Marynowane pałki z kurczaka zagrodowego po indyjsku

Jak przygotować makaron po włosku? Porady dla polskich restauracji od Giancarlo Russo

Czytaj więcej
TAGLIATELLE ALLA GENOVESE (Makaron tagliatelle z sosem Genovese)

Docieramy do sedna streetfoodu z sosem amerykańskim - część 1

Czytaj więcej
Hot Dog Sos Amerykański Prymat GastroLine

Sekrety włoskiej pizzy od Giancarlo Russo

Czytaj więcej
Pizza

Przyprawa do grilla Kucharek Gastroline - gwiazda każdego grillowania

Czytaj więcej
Przyprawa do grilla Kucharek Gastroline

Przyprawa do ryb Kucharek GastroLine - oszczędność czasu i zawsze doskonały smak

Czytaj więcej
Przepis na polędwicę z łososia grillowaną w plastrach boczku i cukinii z dodatkiem wiosennego dipu na bazie jogurtu greckiego

Rozgrzewające menu na zimę - czego nie może w nim zabraknąć

Czytaj więcej
Rozgrzewające menu na zimę

Owocowe desery i rozgrzewające napoje w jesiennym menu

Czytaj więcej
Zapiekane gruszki z żurawiną i orzechowo-migdałową kruszonką

Jesienne menu w restauracji - tradycyjna zupa grzybowa

Czytaj więcej
Zupa borowikowa

Sprawdzone propozycje w jesiennym menu - dziczyzna i kaczka

Czytaj więcej
Pierś z kaczki ze śliwkami w przyprawach korzennych

MuChrzanda – kremowa kompozycja tradycyjnych smaków

Czytaj więcej

Sos duński remoulada Prymat GastroLine - doskonały dodatek do panierowanych potraw

Czytaj więcej
Przepis na pieczoną cielęcinę z sosem duńskim i tuńczykiem

Musztarda stołowa Prymat GastroLine – baza do sosów i dressingów

Czytaj więcej
Przepis na pieczoną cielęcinę z sosem duńskim i tuńczykiem

Sos meksykański Prymat GastroLine – niezbędny dodatek do dań inspirowanych gorącym Meksykiem

Czytaj więcej
Pikantne udźce z kurczaka zagrodowego z sosem meksykańskim Prymat GastroLine

Sos tysiąca wysp Prymat GastroLine - okazja do kulinarnych eksperymentów

Czytaj więcej
krewetki z awokado i mango podane z sosem tysiąca wysp Prymat GastroLine

Sos czosnkowy Prymat GastroLine - aromatyczny dodatek do dań typu fast food

Czytaj więcej
Danie Roberta Sowy - grillowane warzywa z sosem czosnkowym i anchois

Sos Mango-Jalapeno Prymat GastroLine  - nowe horyzonty smaku w kuchni orientalnej

Czytaj więcej
Krewetki w tempurze z warzywami po tajsku

Garam masala – szczypta orientu w tradycyjnej kuchni polskiej

Czytaj więcej
Garam Masala

Sos Sweet Chilli Prymat Gastroline, czyli niepowtarzalny smak Twoich potraw

Czytaj więcej
Sos sweet chilli Prymat

Zdrowe, tanie i smaczne przepisy dla szkolnych stołówek - słodkości

Czytaj więcej

Zdrowe, tanie i smaczne przepisy dla szkolnych stołówek - zupa i dania główne  

Czytaj więcej
uczniowie na szkolnej stołówce

Obiad z warzywami? Zrób to sprytnie!

Czytaj więcej

Kurczak w szkolnym jadłospisie

Czytaj więcej
Pałki z kurczaka

Kwiaty oregano suszone i czerwony pieprz Prymat GastroLine - oryginalne dodatki do deserów

Czytaj więcej
Przepis na karmel z suszonymi kwiatami oregano

Sól - co warto wiedzieć o tej przyprawie?

Czytaj więcej
Solenie potraw

Szafran – jakiego koloru i smaku nadaje potrawom?

Czytaj więcej
Przepis na karmel z suszonymi kwiatami oregano

Pieprz cayenne Prymat GastroLine – wszystko, co musisz wiedzieć o pikantnym chili

Czytaj więcej
przyprawa chili pieprz cayenne

Kiedy i jak przyprawiać dania sous vide? Które zioła sprawdzą się najlepiej?

Czytaj więcej
danie sous vide comber z sarny

Nowa linia Kucharek GastroLine — przyprawy do mięs, drobiu, ryb i grilla

Czytaj więcej
Przyprawa do drobiu Kucharek GastroLine

Gotując dla uczniów - czyli jak układać jadłospis szkolny

Czytaj więcej
Chłopiec na szkolnej stołówce

Brazylijskie churrasco po polsku

Czytaj więcej
danie brazylijskie churrasco

Boczek z kardamonem gotowany metodą sous vide

Czytaj więcej
gotowe danie Boczek z kardamonem gotowany metodą sous vide

Tonkatsu po polsku z Prymat GastroLine

Czytaj więcej
Tonkatsu, japoński kotlet wieprzowy w chrupiącej panierce panko

Sałatka z Gravlax z sosem sałatkowym Prymat GastroLine

Czytaj więcej
sałatka z Gravlax z dressingiem koperkowym

Oregano – tradycyjny dodatek w europejskiej kuchni

Czytaj więcej
Quesadilla z oregano

Pachnące ziołami wiosenne menu

Czytaj więcej
Sałatka Cezar z kurczakiem

Comfort food po japońsku

Czytaj więcej
Panko panierka typu japońskiego - comfort food

Bazylia Prymat GastroLine — magia smaku i aromatu

Czytaj więcej
Sałatka włoska z bazylią Prymat

Jak wykorzystać w kuchni czosnek niedźwiedzi Prymat GastroLine?

Czytaj więcej
zupa przyprawiona czosnkiem niedźwiedzim

Włoskie smaki na talerzu - przyprawy do kuchni włoskiej

Czytaj więcej
potrawa kuchni włoskiej spaghetti

Przyprawy na rozgrzewkę

Czytaj więcej
przyprawy na rozgrzewkę

Wywiad z Robertem Sową - Jak odnieść sukces w gastronomii?

Czytaj więcej
Robert Sowa, szef kuchni, restaurator, smakosz

Nasi autorzy

Krzysztof Makowski

Grzegorz Szczygieł

Dominika Targosz

Robert Sowa

Jeden z największych autorytetów w dziedzinie sztuki kulinarnej w Polsce. To znakomity kucharz, restaurator oraz kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce.

Giancarlo Russo

Syscylijczyk z pochodzenia, który przygodę z kuchnią włoską rozpoczął już w wieku 7 lat. Zamiłowanie do kuchni przejął po ojcu, który prowadził restauracje na Sycylii.

Rafał Przybylok

Rafał Przybylok - popularyzator kultury herbacianej i zwyczaju świadomego picia herbaty, pasjonat herbaty i yerba mate. Autor książek „Czajnikowy.pl - dobra herbata” i „Yerba mate w tydzień”. Publikuje teksty i prowadzi tematyczny program w portalu Czajnikowy.pl. Udziela się jako ekspert w mediach, promuje herbatę w telewizyjnych programach śniadaniowych, głosi prelekcje, prowadzi warsztaty i szkolenia tematyczne.

Michał Markowicz

Michał Markowicz – Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach oraz Hotelu ***** Odyssey Wellnes&Spa nagradzanej czapką żółtego przewodnika Gault&Millau, a także Restauracji Da Vinci w XVII wiecznym dworku Starostów Chęcińskich. Członek elitarnej grupy Szefów Kuchni Polskiej Academy Bocuse d’Or. Posiada własny program kulinarny pt. ,,Michał, co dziś na obiad…” transmitowany w TVP3 Kielce. Organizator konkursów dla uczniów szkół gastronomicznych.

Jakub "Komar" Antoniszak

Jakub "Komar" Antoniszak, wieloletni szef kuchni lubiący kulinarne eksperymenty i nieoczywiste połączenia smaków. Specjalista kuchni azjatyckich, którymi zajmuje się od przeszło 18 lat. Doświadczony sushi chef.

Krzysztof Gawlik

Krzysztof Gawlik – znany i utytułowany Szef kuchni ekspert kulinarny w firmie RM Gastro. Juror i współprowadzący wielu prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce i poza jej granicami. Członek WACS-World Association of Chefs Societies, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Euro-Toques- Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy oraz Beskidzkiego Klubu Kulinarnego.

Tomasz Czajkowski

Tomasz Czajkowski, autor bloga Magiczny Składnik, założonego z miłości do gotowania i odkrywania niesamowitych produktów. W swoim gotowaniu poszukuje “Magicznych Składników”, a także stara się wydobyć prawdziwą naturę i czysty smak wybranego składnika. Zawodowo odnajduje się w roli twórcy przepisów i kulinarnych konceptów, fotografa, filmowca i prowadzącego warsztaty.
Zarządzaj plikami cookies