Blog profesjonalistów

Kategorie artykułów

Pieczona jagnięcina z rozmarynem i mini cukinią

Czytaj więcej
comber jagnięcy

Bruschetta - oryginalny przepis na pyszną przystawkę

Czytaj więcej
bruschetta przepis

Z czym podawać gnocchi? Przepis prosto od szefa kuchni!

Czytaj więcej
wege gnocchi

Koper włoski mielony – poznajmy się na nowo

Czytaj więcej
udon z tempurą

Kozieradka - szczypta egzotyki w codziennym gotowaniu

Czytaj więcej

Kuchnia roślinna – wyzwanie warte ryzyka

Czytaj więcej
socca

Co podawać w szkolnej stołówce? Łazanki!

Czytaj więcej
łazanki

Rodzaje makaronu - najlepsze wybory do restauracji

Czytaj więcej
rodzaje makaronu

Przepis na rozgrzewającą herbatę - Malinowy twist z chili

Czytaj więcej
zimowa herbata malinowa z chili

Przepis na zimową herbatę różaną z czerwonym pieprzem

Czytaj więcej
herbata na zimowe wieczory z różą

Przepis na zimowy earl grey z żurawiną

Czytaj więcej
herbata zimowa z żurawiną

Przepis na świąteczną herbatę - Zimowe prażone jabłko

Czytaj więcej
świąteczna herbata z jabłkiem

Jakie przyprawy do ziemniaków – radzi Robert Sowa

Czytaj więcej
gratin ziemniaczane

Jakie dodatki do pizzy? Wybory szefa kuchni

Czytaj więcej
pizza volare

Jaki sos do pizzy? Sprawdzony przepis

Czytaj więcej
sos pomidorowy na pizzy

Ciasto na pizzę – jaka mąka i jak zrobić idealne ciasto?

Czytaj więcej
pizza ciasto

Sos słodka cebulka - podkręcamy łagodne podniebienia

Czytaj więcej
kanapka z kurczakiem

Sos do burgera - esencja smaku każdego burgera

Czytaj więcej
cheeseburger low carb

Sałatka z kurczakiem z przyprawą do kurczaka

Czytaj więcej
sałatka z kurczakiem

Amerykański fast food w najlepszym wydaniu

Czytaj więcej
panierka amerykańska kurczak

Sernik w nowej odsłonie – z kaszą gryczaną i kminkiem

Czytaj więcej
sernik z kaszy

Dania wegańskie - obowiązkowa pozycja w menu Twojej restauracji

Czytaj więcej
przepisy z czarną solą

Panko - japońska chrupiąca panierka do zadań specjalnych

Czytaj więcej
potrawa z panko

Carpaccio z gotowanej ośmiornicy – idealne danie na imprezę

Czytaj więcej
ośmiornica na talerzu

Krewetki z chorizo i chili w nitkach

Czytaj więcej
danie krewetki z corizo i chili w nitkach

Carpaccio ze śledzia z kolorowym pieprzem

Czytaj więcej
carpaccio ze sledzia

Zimowe smaki – konfitura z suszonych owoców i wyborna pierś z kaczki

Czytaj więcej
pierś z kaczki przepis

Święta w restauracjach naszych ulubionych Szefów Kuchni

Czytaj więcej
święta w restauracji mini

Co powie ryba? Świąteczne inspiracje kulinarne na dania z ryb

Czytaj więcej
Halibut zapiekany

Ser kozi z gruszką, laską cynamonu i czarnuszką

Czytaj więcej
Kozi ser z gruszką i czarnuszką

Rozgrzewające herbaty z anyżem na jesień i zimę

Czytaj więcej
Herbata z anyżem gwiazdkowym

Jesień na talerzu – oryginalne dania z sezonowych produktów

Czytaj więcej
Schab z dzika w czosnku niedźwiedzim z konfiturą borowikowo-tymiankową i ziemniakiem z ogniska

Tatar z troci z pieprzem cytrynowym

Czytaj więcej
Tatar z troci z pieprzem cytrynowym Prymat GastroLine

Kimchi – koreański specjał nie tylko dla miłośników ostrości

Czytaj więcej
Kimchi

Nowy e-book „Szybkie i smaczne dania dla gastronomii i cateringu”

Czytaj więcej

Gravlax z wędzonym pieprzem cytrynowym

Czytaj więcej
Gravlax i pieprz cytrynowy Prymat GastroLine

Docieramy do sedna streetfoodu z Sosem amerykańskim - część 2

Czytaj więcej
Kubełek z kąskami chrupiącego dorsza i Sos Amerykański

Kulinarna wycieczka po soczystych smakach Bliskiego Wschodu

Czytaj więcej
Adana Kebab z Arabskim Sosem Prymat GastroLine

Jak przyrządzać burgery w restauracji? – radzi Szef kuchni Patryk Kotarba

Czytaj więcej

Jak wykorzystać potencjał przyprawy chińskiej w kuchni – radzi Szef Kuchni Robert Sowa

Czytaj więcej

Nowoczesne dania z przyprawą do mięsa mielonego – radzi Szef Kuchni Robert Sowa

Czytaj więcej

Najlepsze mieszanki przypraw do wołowiny według Szefa Kuchni Roberta Sowy

Czytaj więcej
Medaliony z polędwicy wołowej wg przepisu Roberta Sowy

Świeży czy mielony? Imbir według Szefa Kuchni Roberta Sowy

Czytaj więcej
Marynowane pałki z kurczaka zagrodowego po indyjsku

Jak przygotować makaron po włosku? Porady dla polskich restauracji od Giancarlo Russo

Czytaj więcej
TAGLIATELLE ALLA GENOVESE (Makaron tagliatelle z sosem Genovese)

Docieramy do sedna streetfoodu z sosem amerykańskim - część 1

Czytaj więcej
Hot Dog Sos Amerykański Prymat GastroLine

Sekrety włoskiej pizzy od Giancarlo Russo

Czytaj więcej
Pizza

Przyprawa do grilla Kucharek Gastroline - gwiazda każdego grillowania

Czytaj więcej
Przyprawa do grilla Kucharek Gastroline

Przyprawa do ryb Kucharek GastroLine - oszczędność czasu i zawsze doskonały smak

Czytaj więcej
Przepis na polędwicę z łososia grillowaną w plastrach boczku i cukinii z dodatkiem wiosennego dipu na bazie jogurtu greckiego

Rozgrzewające menu na zimę - czego nie może w nim zabraknąć

Czytaj więcej
Rozgrzewające menu na zimę

Owocowe desery i rozgrzewające napoje w jesiennym menu

Czytaj więcej
Zapiekane gruszki z żurawiną i orzechowo-migdałową kruszonką

Jesienne menu w restauracji - tradycyjna zupa grzybowa

Czytaj więcej
Zupa borowikowa

Sprawdzone propozycje w jesiennym menu - dziczyzna i kaczka

Czytaj więcej
Pierś z kaczki ze śliwkami w przyprawach korzennych

MuChrzanda – kremowa kompozycja tradycyjnych smaków

Czytaj więcej

Sos duński remoulada Prymat GastroLine - doskonały dodatek do panierowanych potraw

Czytaj więcej
Przepis na pieczoną cielęcinę z sosem duńskim i tuńczykiem

Musztarda stołowa Prymat GastroLine – baza do sosów i dressingów

Czytaj więcej
Przepis na pieczoną cielęcinę z sosem duńskim i tuńczykiem

Sos meksykański Prymat GastroLine – niezbędny dodatek do dań inspirowanych gorącym Meksykiem

Czytaj więcej
Pikantne udźce z kurczaka zagrodowego z sosem meksykańskim Prymat GastroLine

Sos tysiąca wysp Prymat GastroLine - okazja do kulinarnych eksperymentów

Czytaj więcej
krewetki z awokado i mango podane z sosem tysiąca wysp Prymat GastroLine

Sos czosnkowy Prymat GastroLine - aromatyczny dodatek do dań typu fast food

Czytaj więcej
Danie Roberta Sowy - grillowane warzywa z sosem czosnkowym i anchois

Sos Mango-Jalapeno Prymat GastroLine  - nowe horyzonty smaku w kuchni orientalnej

Czytaj więcej
Krewetki w tempurze z warzywami po tajsku

Garam masala – szczypta orientu w tradycyjnej kuchni polskiej

Czytaj więcej
Garam Masala

Sos Sweet Chilli Prymat Gastroline, czyli niepowtarzalny smak Twoich potraw

Czytaj więcej
Sos sweet chilli Prymat

Zdrowe, tanie i smaczne przepisy dla szkolnych stołówek - słodkości

Czytaj więcej

Zdrowe, tanie i smaczne przepisy dla szkolnych stołówek - zupa i dania główne  

Czytaj więcej
uczniowie na szkolnej stołówce

Obiad z warzywami? Zrób to sprytnie!

Czytaj więcej

Kurczak w szkolnym jadłospisie

Czytaj więcej
Pałki z kurczaka

Kwiaty oregano suszone i czerwony pieprz Prymat GastroLine - oryginalne dodatki do deserów

Czytaj więcej
Przepis na karmel z suszonymi kwiatami oregano

Sól - co warto wiedzieć o tej przyprawie?

Czytaj więcej
Solenie potraw

Szafran – jakiego koloru i smaku nadaje potrawom?

Czytaj więcej
Przepis na karmel z suszonymi kwiatami oregano

Pieprz cayenne Prymat GastroLine – wszystko, co musisz wiedzieć o pikantnym chili

Czytaj więcej
przyprawa chili pieprz cayenne

Kiedy i jak przyprawiać dania sous vide? Które zioła sprawdzą się najlepiej?

Czytaj więcej
danie sous vide comber z sarny

Nowa linia Kucharek GastroLine — przyprawy do mięs, drobiu, ryb i grilla

Czytaj więcej
Przyprawa do drobiu Kucharek GastroLine

Gotując dla uczniów - czyli jak układać jadłospis szkolny

Czytaj więcej
Chłopiec na szkolnej stołówce

Brazylijskie churrasco po polsku

Czytaj więcej
danie brazylijskie churrasco

Boczek z kardamonem gotowany metodą sous vide

Czytaj więcej
gotowe danie Boczek z kardamonem gotowany metodą sous vide

Tonkatsu po polsku z Prymat GastroLine

Czytaj więcej
Tonkatsu, japoński kotlet wieprzowy w chrupiącej panierce panko

Sałatka z Gravlax z sosem sałatkowym Prymat GastroLine

Czytaj więcej
sałatka z Gravlax z dressingiem koperkowym

Oregano – tradycyjny dodatek w europejskiej kuchni

Czytaj więcej
Quesadilla z oregano

Pachnące ziołami wiosenne menu

Czytaj więcej
Sałatka Cezar z kurczakiem

Comfort food po japońsku

Czytaj więcej
Panko panierka typu japońskiego - comfort food

Bazylia Prymat GastroLine — magia smaku i aromatu

Czytaj więcej
Sałatka włoska z bazylią Prymat

Jak wykorzystać w kuchni czosnek niedźwiedzi Prymat GastroLine?

Czytaj więcej
zupa przyprawiona czosnkiem niedźwiedzim

Włoskie smaki na talerzu - przyprawy do kuchni włoskiej

Czytaj więcej
potrawa kuchni włoskiej spaghetti

Przyprawy na rozgrzewkę

Czytaj więcej
przyprawy na rozgrzewkę

Wywiad z Robertem Sową - Jak odnieść sukces w gastronomii?

Czytaj więcej
Robert Sowa, szef kuchni, restaurator, smakosz

Nasi autorzy

Maja Wirowska

Krzysztof Makowski

Grzegorz Szczygieł

Dominika Targosz

Robert Sowa

Jeden z największych autorytetów w dziedzinie sztuki kulinarnej w Polsce. To znakomity kucharz, restaurator oraz kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce.

Giancarlo Russo

Syscylijczyk z pochodzenia, który przygodę z kuchnią włoską rozpoczął już w wieku 7 lat. Zamiłowanie do kuchni przejął po ojcu, który prowadził restauracje na Sycylii.

Rafał Przybylok

Rafał Przybylok - popularyzator kultury herbacianej i zwyczaju świadomego picia herbaty, pasjonat herbaty i yerba mate. Autor książek „Czajnikowy.pl - dobra herbata” i „Yerba mate w tydzień”. Publikuje teksty i prowadzi tematyczny program w portalu Czajnikowy.pl. Udziela się jako ekspert w mediach, promuje herbatę w telewizyjnych programach śniadaniowych, głosi prelekcje, prowadzi warsztaty i szkolenia tematyczne.

Michał Markowicz

Michał Markowicz – Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach oraz Hotelu ***** Odyssey Wellnes&Spa nagradzanej czapką żółtego przewodnika Gault&Millau, a także Restauracji Da Vinci w XVII wiecznym dworku Starostów Chęcińskich. Członek elitarnej grupy Szefów Kuchni Polskiej Academy Bocuse d’Or. Posiada własny program kulinarny pt. ,,Michał, co dziś na obiad…” transmitowany w TVP3 Kielce. Organizator konkursów dla uczniów szkół gastronomicznych.

Jakub "Komar" Antoniszak

Jakub "Komar" Antoniszak, wieloletni szef kuchni lubiący kulinarne eksperymenty i nieoczywiste połączenia smaków. Specjalista kuchni azjatyckich, którymi zajmuje się od przeszło 18 lat. Doświadczony sushi chef.

Krzysztof Gawlik

Krzysztof Gawlik – znany i utytułowany Szef kuchni ekspert kulinarny w firmie RM Gastro. Juror i współprowadzący wielu prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce i poza jej granicami. Członek WACS-World Association of Chefs Societies, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Euro-Toques- Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy oraz Beskidzkiego Klubu Kulinarnego.
Zarządzaj plikami cookies