Prosta sałatka z kulinarnym twistem! Poleca Andrzej Gołąbek, Szef Kuchni — Republika Róż Poznań.
Pragnę podzielić się z Wami moją wariacją na temat sałatki z sosem sałatkowym ze szczypiorkiem Prymat Gastroline. Sos ten charakteryzuje się intensywnym smakiem, będzie doskonale komponował się zarówno z prostymi, jak i bardziej wyrafinowanymi potrawami. Postawiłem na świeże, sezonowe warzywa, które teraz są łatwo dostępne na lokalnych targach. Myślę, że jak tylko wypróbujecie ten przepis – sami zrozumiecie dlaczego!
Łososia umyjcie i osuszcie papierowym ręcznikiem, następnie obróćcie skórą do dołu i równomiernie pokryjcie solą i cukrem. Buraka zetrzyjcie na grubej tarce i obłóżcie nim płat łososia. Skropcie alkoholem, posypcie koperkiem i skórką z cytryny. Zawińcie ciasno w folię i odłóżcie na 2 dni do lodówki.
Do pojemnika wlejcie ocet ryżowy i dodajcie cukier, całość dokładnie wymieszajcie. Warzywa potnijcie za pomocą obieraczki w długie paski i wrzućcie do przygotowanej zalewy na 1 dzień.
Rzodkiewkę umyjcie i pokrójcie w cienkie plasterki, a następnie włóżcie do zimnej wody z lodem.
Sos sałatkowy ze szczypiorkiem Prymat Gastroline zmieszajcie z wodą i olejem.
Sałatę przełóżcie do miski. Pomidorki koktajlowe pokrójcie na pół i dołóżcie do sałaty. Warzywa odsączcie z zalewy i skręćcie w ruloniki, a następnie ułóżcie je na sałacie.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie łososia. Usuńcie z jego filetu okład, osuszcie i pokrójcie w cienkie plasterki, które zawińcie w różyczki. Rzodkiewkę odsączcie i ułóżcie na sałatce.
Ostatnim etapem jest przygotowanie sosu sałatkowego Prymat GastroLine, którym należy polać sałatkę. Intensywność dostosujcie według własnego uznania!
Jeżeli zależy Ci na przyspieszeniu przygotowania sałatki z Gravlax z sosem sałatkowym Prymat GastroLine — włóż łososia do worka i 10-krotnie spakuj go próżniowo, produkt szybciej wchłonie składniki!
- Używaj zawsze tylko świeżych składników od lokalnych dostawców.
- Sos sałatkowy Prymat GastroLine, przyrządzaj zawsze na bieżąco, tuż przed podaniem sałatki. Ma on wtedy bardziej intensywny smak!
- Nie liczy się ilość dodatków w sałatce, a kompozycja ich kolorów i struktury.
- Sos sałatkowy ze szczypiorkiem Prymat GastroLine doskonale pasuje też do mięsa, szczególnie wołowego, ponieważ ma bardziej ostry smak, aniżeli np. sos sałatkowy Polskie Ogrody — idealny do dań w klimacie śródziemnomorskim.
- Efekt „czarnego łososia” otrzymacie, zastępując buraki — sosem sojowym ciemnym z dodatkiem sake i limonki.
Zapraszam Was do wypróbowania mojego autorskiego przepisu na sałatkę z Gravlax z sosem sałatkowym ze szczypiorkiem Prymat Gastroline, która prawdopodobnie zachwyci Was swoją fuzją: prostoty z kulinarnym twistem.
Andrzej Gołąbek – szef kuchni Republika Róż Poznań