Gravlax i pieprz cytrynowy Prymat GastroLine
Przepisy
szef kuchni Mariusz Tkaczyk
Mariusz Tkaczyk
szef kuchni

Gravlax z wędzonym pieprzem cytrynowym

Gravlax to nordyckie danie, którego nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza pogrzebanego łososia i sięga czasów średniowiecza, gdy rybacy solili łososie i zakopywali je w piasku, tam gdzie rozbijają się morskie fale, aby lekko sfermentowały. Obecnie nie stosuje się fermentacji, a rybę marynuje się przez kilka dni.

Ten wykwintny i lubiany przysmak serwuje się głównie jako przystawkę. W kuchni skandynawskiej marynowanego łososia można sporządzić na wiele różnych sposobów, ale odpowiednio cienko pokrojone plastry tej pysznej, morskiej ryby wprost rozpływają się w ustach. Łosoś gravlax to idealna propozycja dla osób unikających tradycyjnego mięsa, dbających o dietę bogatą w ryby i kwasy omega. Chcę podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów, do którego użyłem pieprzu cytrynowego mielonego Prymat GastroLine . Niezwykły aromat tej przyprawy podnosi walory smakowe łososia, a ja dodatkowo wzbogaciłem moją recepturę o proces wędzenia.

Pieprz cytrynowy mielony Prymat GastroLine

Dlaczego pieprz cytrynowy?

 

Pieprz cytrynowy Prymat GastroLine to idealna przyprawa do dań rybnych. Połączono tu mielony czarny pieprz z otartą, zmieloną skórką z cytryny, dzięki czemu, obok świetnie wywarzonej ostrości mamy przyjemny, orzeźwiająco kwaskowaty posmak. Łosoś Gravlax, jako przystawka uważana za wyrafinowaną, wymaga szczególnej kulinarnej troski – zadbać więc trzeba, aby przyprawy użyte do przygotowania jego dania były najwyższej jakości. Zasada ta tyczy się zresztą każdej potrawy – dobry Szef Kuchni wie, że przyprawy i zioła odgrywają w gastronomii kluczową rolę.

Pieprz cytrynowy – do czego dodać tę przyprawę?

Jakość pieprzu najlepiej rozpoznaje się organoleptycznie, czyli polegając na własnych zmysłach. Zwróćcie uwagę na: smak – ma być ostry, palący, w przypadku pieprzu cytrynowego również kwaskowaty; zapach – korzenny, aromatyczny, wyraźny i ostry, oraz barwę – dobrej jakości czarny pieprz powinien być ciemnobrązowy lub czarny. Tajemnica charakterystycznego aromatu pieprzu tkwi w zawartości olejków eterycznych, dlatego po otwarciu opakowania powinniśmy poczuć mocą, intensywnie ostrą woń.

Pieprz cytrynowy Prymat GastroLine jest produktem który odznacza się wysoką jakością i głębokim aromatem. Świetnie sprawdzi się jako przyprawa do wielu gatunków ryb morskich i słodkowodnych oraz owoców morza – pieczonych, grillowanych i smażonych. Pieprz cytrynowy ma również zastosowanie  w sosach jogurtowych i dressingach do sałatek, przyjemnie komponuje się z mięsem (polecam do marynat lub jako składnik panierki) i warzywami – jednym słowem, dobrze mieć go zawsze pod ręką.

Wracając jednak do głównego tematu – jak zrobić gravlax, śpieszę z wyjaśnieniem. Najbardziej istotną fazą przygotowywania gravlaxu jest marynata, bo to dzięki niej cały bukiet smaków przenika do kawałka ryby. I tu ważna kwestia – prosze pamiętać o odpowiednim czasie marynowania, który jest niezbędny dla uzyskania pożądanej tekstury. Jest to proces czasochłonny, ale bez wątpienia warty cierpliwości i poświęcenia. Serwowanie gotowego dania będzie znacznie łatwiejsze, jeśli użyjemy łososia ze skórą. Przejdźmy więc do meritum.

Jak przygotować iście nordyckie danie z łososia?

Proponuję klasyczny przepis – łosoś przygotowany w ten sposób zawsze wyśmienicie smakuje i jest idealny jako przystawka na duże i małe przyjęcia.

Przepis na łososia Gravlax z wędzonym pieprzem cytrynowym

łosoś gravlax z wędzonym pieprzem cytrynowym

Lista składników

Łosoś Gravlax
Świeży, surowy łosoś ze skórą
1 kilogram
Pieprz cytrynowy Prymat GastroLine
2 łyżki
Sól morska gruboziarnista jodowana Prymat
10 łyżek
Cukier brązowy
10 łyżek
Świeży koper, posiekany
80 gramów
Sok z cytryny
z 1 sztuki
Bourbon Jack Daniels
80 mililitrów
Sos:
Musztarda z whisky Prymat
50 gramów
Oliwa z oliwek
100 mililitrów
Miód
50 gramów
Sok z cytryny
50 mililitrów
Przegotowana, zimna woda
50 mililitrów
Opis przygotowania
1

Zacznij od przygotowania sosu. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę konsystencji majonezu. Następnie dodaj 50 ml przegotowanej zimnej wody, wymieszaj i schowaj do lodówki.

2

Kolejnym bardzo ważnym krokiem jest wędzenie pieprzu cytrynowego Prymat przez ok 3h w temp 40℃. Kiedy twój pieprz cytrynowy nabierze już dymnych aromatów, możesz zająć się łososiem. Gruboziarnistą jodowaną sól morską Prymat pomieszaj z cukrem. Kawałek łososia posyp sporządzoną mieszanką oraz wędzonym pieprzem cytrynowym. Następnie rybę należy skropić sokiem z cytryny oraz polać bourbonem. Na sam koniec kawałek ryby posyp świeżym siekanym koprem.

łosoś gravlax z wędzonym pieprzem cytrynowym mielonym Prymat GastroLine
3

Naczynie z łososiem w marynacie przykryj folią i wstaw do lodówki na 3 dni. Każdego dnia zbieraj i ponownie polewaj marynatą kawałek ryby.

4

Danie serwujemy w postaci cienkich plastrów. Zdradzę Wam, że wybitnie smakuje z melonem guadeloupe.

W osobnym naczyniu podajemy sos miodowo-cytrynowy. Sprawdzi się wybornie.

Pieprzy cytrynowy Prymat GastroLine okiem naszego eksperta

szef kuchni Mariusz Tkaczyk

Prosty, a zarazem bardzo aromatyczny przepis na niecodzienną przystawkę, który wymaga więcej cierpliwości niż nakładu pracy, może okazać się ciekawą pozycją menu na wielu przyjęciach. Wystarczy odpowiednio zaplanować czas, aby zaskoczyć przyjaciół tą zupełnie niebanalną przekąską.

Kulinarnym trikiem jest tu wędzony pieprz cytrynowy Prymat, który wspaniale wzmacnia smak potrawy, tworząc unikalne, jedyne w swoim rodzaju nuty.

Jestem pewny, że nikt z gości nie będzie narzekał na wykwintnego łososia gravlax wzbogaconego przyprawami Prymat.

Mariusz Tkaczyk
szef kuchni Mariusz Tkaczyk

Mariusz Tkaczyk – doświadczony szef kuchni, laureat wielu konkursów kulinarnych. Jego specjalizacją jest BBQ, jest mistrzem świata w tej dziedzinie.

Zarządzaj plikami cookies