Przepisy
Robert Sowa - szef kuchni
Robert Sowa
szef kuchni, restaurator

Jak wykorzystać potencjał przyprawy chińskiej w kuchni – radzi Szef Kuchni Robert Sowa

Dla mnie, jako Szefa Kuchni, Przyprawa do dań kuchni chińskiej to nie tylko fenomenalna kompozycja smaków i aromatów, ale także niebanalna kolorystyka, która powoduje, że wszystkie dania, nie tylko te stricte orientalne, cieszą nasze zmysły, rozpieszczając podniebienie, nos i oczy.

Moda na dania kuchni chińskiej, a w zasadzie na gotowanie w duchu szeroko pojętej kuchni azjatyckiej, trwa w najlepsze od kilku lat. Namawiam więc i serdecznie polecam wykorzystywanie i eksperymentowanie z Przyprawą do dań kuchni chińskiej w waszej własnej kuchni, także tej codziennej, przewidywalnej i dobrze znanej. Nawet najlepsi szefowie kuchni, ci z wyrobioną renomą i marką, ulegają od czasu do czasu pokusie wprowadzenia czegoś innowacyjnego, zaskakującego smakowo, dlatego śmiało łączą kuchnię polską z aromatami azjatyckimi.

Przyprawy jednorodne, z których została przygotowana mieszanka – Przyprawa do dań kuchni chińskiej, takie jak kurkuma, chili, cynamon, imbir, kmin rzymski, cebula czy kolendra powodują, że ma ona całkiem szerokie zastosowanie i doskonale komponuje się z warzywami z woka, rybami, owocami morza, drobiem, wieprzowiną, cielęciną, wołowiną i wieloma innymi kreacjami kulinarnymi, dając naszej wyobraźni ogromne pole do popisu.

Przyprawa do dań kuchni chińkiej Prymat GastroLine – jak używać w kuchni?

 

Mieszanka świetnie sprawdzi się jako sucha marynata do ryb lub mięs, a także jako baza do płynnych marynat, na przykład w połączeniu z miodem wielokwiatowym, sosem sojowym i olejem sezamowym. Modne jest również łączenie tej przyprawy z sosem rybnym, sosem kabayaki i białym lub czarny sezamem. Przyprawa stanowi oczywiście podstawowy element smakowy i aromatyczny azjatyckich zup, dań jednogarnkowych czy bardzo znanych i lubianych, chrupiących rolek – spring rollsów.

Podkreślę to raz jeszcze – Przyprawę do dań kuchni chińskiej możemy wykorzystywać nie tylko w daniach kuchni orientalnej – mieszankę zdecydowanie polecam każdemu, kto lubi bawić się w nowymi smakami, kto chce odrobinkę zmienić polską klasyczną kuchnię i przenieść się na chwilę w klimaty azjatyckie. Wystarczy marynowaną czy pieczoną kaczkę lub gęś, zamiast majerankiem i cząbrem, obficie natrzeć właśnie mieszanką do dań kuchni chińskiej. W ten sposób uzyskujemy nowe, ciekawe i oryginalne w smaku danie. Warto też wspomnieć, że dania kuchni azjatyckiej sprawdzają się jako przysmaki na lunch i kolację, często figurują w kartach dań najróżniejszych restauracji i równie dobrze prezentują się i smakują na dużych imprezach w formie szwedzkiego stołu, gdzie są podawane w podgrzewaczach bufetowych.

Przepis na kurczaka z warzywami po chińsku

Lista składników

udziec z kurczaka zagrodowego (bez kości)
1 kg
mąka ziemniaczana
2 łyżki
Przyprawa do dań kuchni chińskiej
4 łyżki
Rosół z kury Kucharek
1/2 l
pokrojona w kostkę duża cebula
1 szt.
por pokrojony w paski (biała część)
1 szt.
młoda marchewka pokrojona w paski
1 szt.
pokrojone w plastry ząbki czosnku
2 szt.
papryka chili drobno pokrojona
1 szt.
pieczarki pokrojone w ćwiartki
4 szt.
żólta cukinia pokrojona w ćwiartki
1 szt.
pęczek kolendry posiekany
szt. 1
czarnuszka lub czarny sezam
2 łyżeczki
olej sezamowy i rzepakowy
do smażenia
sos kabayaki
4 łyżki
Sposób przygotowania
1

W misce łączymy Przyprawę do dań kuchni chińskiej z mąką ziemniaczaną. W woku lub dużym rondlu, na zmieszanym oleju rzepakowym i sezamowym, przez ok. 5 minut smażymy wszystkie warzywa na chrupko i przekładamy do miski.

2

W tym samym naczyniu, ponownie na oleju rzepakowym i sezamowym, przez ok. 5 minut smażymy kawałki kurczaka, cały czas mieszając. Mięso podlewamy rosołem i dusimy do miękkości, pod koniec dodajemy wcześniej przygotowane warzywa z pieczarkami.

3

Przed podaniem dodajemy sos kabayaki, mieszamy i posypujemy kolendrą i czarnuszką.

Triki Szefa Kuchni – jak inaczej wykorzystać Przyprawę do dań kuchni chińskiej?

Robert Sowa, szef kuchni i restaurator
  • • Mieszanka przypraw do dań kuchni chińskiej świetnie sprawdza się jako baza do stworzenia swojej autorskiej przyprawy do dań kuchni orientalnej (i każdej innej) poprzez dodanie innych przypraw, takich jak: curry, pieprz ognisty, słodka czerwona papryka czy cynamon. W ten sposób zyskujemy mocniejszy, unikalny smak, wzbogacony o jedną, konkretną nutę.
  • • Wiele produktów, głównie mięso i ryby, warto wcześniej zamarynować w przyprawie do dań kuchni chińskiej, co będzie miało kluczowy wpływ na smak i aromat końcowego dania.
  • • W ramach innowacji – warzywa lub grzyby zamarynowane uprzednio w mieszance, będą stanowić ciekawe uzupełnienie klasycznych dań, takich jak duszona gicz cielęca, duszona wieprzowina, pieczony drób, kurczaki z rożna lub pieczone ryby.
  • • Mieszanka przypraw do dań kuchni chińskiej doskonale odnajduje się w zmodyfikowanych, nowoczesnych przepisach na aromatyczne farsze do mięs i warzyw. Polecam wypróbować w kuchni europejskiej, jako składnik farszu do gołąbków, nadziewanych mięs, ryb pieczonych w całości, nadziewanej i pieczonej papryki, cukinii czy bakłażanów.
Robert Sowa, Szef Kuchni
Robert Sowa, szef kuchni i restaurator

Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.

Zarządzaj plikami cookies