Danie Roberta Sowy - grillowane warzywa z sosem czosnkowym i anchois
Przepisy
Robert Sowa - szef kuchni
Robert Sowa
szef kuchni, restaurator

Sos czosnkowy Prymat GastroLine - aromatyczny dodatek do dań typu fast food

Gotowe sosy dla gastronomii w nieocenionym stopniu ułatwiają pracę właścicielom lokali oraz mistrzom kulinarnym. Pozwolą Wam szybko i w prosty sposób przyrządzać pyszne, soczyste dania. Ja sam w swojej kuchni lubię modyfikować ich smak poprzez używanie różnych dodatków, takich jak anchois, tuńczyk, zielony groszek, kukurydza, czosnek czy też marynowane warzywa, na przykład oliwki, kapary, papryka lub korniszony. Sosy mogą stanowić bazę modnych past serowych, warzywnych, rybnych czy mięsnych. Doskonale sprawdzają się też na kanapkach jako alternatywa dla masła. Nadają im ciekawego smaku, aromatu, a co najważniejsze – soczystości. Gotowe sosy stanowią również wspaniały dodatek do chipsów i pieczonych warzyw, a także do pizzy, frytek czy chrupiących skrzydełek.

 

sos czosnkowy Prymat GastroLine

Sos czosnkowy Prymat GastroLine – niezastąpiony dodatek do dań warzywnych oraz mięsnych

Sos czosnkowy jest niezbędny w każdej kuchni, a szczególnie w takiej, w której przygotowywane są dania typu fast food. Świetnie sprawdza się jako dodatek do frytek, grillowanych warzyw i mięs oraz pieczonych ziemniaków. Polacy uwielbiają też maczać w nim brzegi pizzy. Jego najważniejszymi składnikami są olej rzepakowy, musztarda oraz czosnek. Razem te elementy tworzą gęsty, aromatyczny sos. Nada on serwowanym przez Was potrawom nowy wymiar smaku.

 

Niestety jest sporo lokali gastronomicznych, w których do sosów nie przywiązuje się wagi. Stosowanie do każdego dania jedynie keczupu i majonezu jest ogromnym błędem. Warto poświęcić uwagę na to, by odpowiednio dobrać smak, gęstość i ilość dodawanych do potrawy sosów. Możecie wybierać spośród wielu aromatycznych, pysznych propozycji, takich jak sos czosnkowy o intensywnym zapachu oraz pięknej barwie.

Przepis na grillowane warzywa z sosem czosnkowym i anchois

Przepis Roberta Sowy na grillowane warzywa z sosem czosnkowym i anchois

Sos czosnkowy Prymat GastroLine doskonale uzupełnia zarówno dania tylu fast food, jak i bardziej wystawne potrawy. Proponuję Wam dodanie go do grillowanych warzyw oraz wzbogacenie smaku potrawy rybkami anchois.

Lista składników

Cukinia zielona, pokrojona w plastry
1 sztuka
Cukinia żółta, pokrojona w plastry
1 sztuka
Czerwona papryka, pokrojona
2 ząbki
Czerwona papryka, obrana i pokrojona
1 sztuka
Zielona papryka, obrana i pokrojona
1 sztuka
Cebula, obrana i pokrojona
1 sztuka
Pieczarki małe
8 sztuk
Bakłażan mały, nieobrany
1 sztuka
Czosnek, pokrojony na połówki
6 ząbków
Oliwa z oliwek
1 szklanka
Posiekana kolendra
1 pęczek
Anchois filety, posiekane
6 sztuk
Ser mozzarella
2 kulki
Bazylia
1 pęczek
Sos czosnkowy Prymat GastroLine
1/2 litra
Chili z solą morską Prymat
do smaku
Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat
do smaku
Opis przygotowania
1

Przygotowanie tego dania nie będzie trudne ani czasochłonne. Najpierw zmiksujcie sos czosnkowy z anchois. Następnie dobrze schłodźcie go w lodówce.

2

Warzywa ugrillujcie lub usmażcie pojedynczo na patelni pokrytej oliwą z oliwek, doprawiając je do smaku solą z chili i przyprawą do dań kuchni włoskiej.

3

Gdy warzywa będą gotowe, przełóżcie je wszystkie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajcie do nich pomidorki koktajlowe i włóżcie na dziesięć minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

4

Tak przygotowane aromatyczne warzywa podawajcie z serem mozzarella, sosem czosnkowym z anchois oraz świeżymi listkami bazylii.

Sos czosnkowy Prymat GastroLine okiem naszego eksperta

Ekspert kulinarny, szef kuchni Robert Sowa

Osobiście polecam używanie sosu czosnkowego jako dresingu do sałatek czy też dodatku do pieczonych mięs oraz ryb albo dań z grilla. Podczas przygotowywania potraw, które planuję podać z sosem czosnkowym, zawsze zwracam uwagę na kilka rzeczy. Grillowane lub pieczone warzywa oraz mięso powinny być chrupiące i niezbyt wodniste. Dobrym przykładem będą grube frytki z batatów przyrządzone na głębokim oleju. Mięso warto natomiast krótko obsmażyć przed włożeniem go do piekarnika, gdyż pomaga to zamknąć jego aromatyczne soki wewnątrz przypieczonej skórki. Dodany na koniec sos czosnkowy podkreśli smak potrawy i sprawi, że będzie wilgotniejsza.

Polecam, Robert Sowa
Robert Sowa, szef kuchni i restaurator

Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.

Zarządzaj plikami cookies