Sos sweet chilli Prymat
Przepisy
Patryk Kotarba
Patryk Kotarba
szef kuchni

Sos Sweet Chilli Prymat Gastroline, czyli niepowtarzalny smak Twoich potraw

Sos sweet chilli to jeden z podstawowych dodatków stosowanych w tradycyjnej kuchni meksykańskiej. Z czasem stał się on popularny również w krajach azjatyckich, zwłaszcza w Tajlandii. W Polsce jest wykorzystywany zarówno w daniach orientalnych, jak i przysmakach wywodzących się z rodzimej kuchni. Sajgonki czy pieczone żeberka to potrawy, do których warto dodać słodko-pikantny sos.

Sos Sweet Chilli od Prymat Gastroline

Sekret niepowtarzalnego smaku sosu tkwi w jego recepturze oraz jakości poszczególnych składników. Produkty Prymat przechodzą wnikliwą weryfikację ekspertów, a także są oceniane przez szefów kuchni i technologów żywienia. Warto podkreślić, że Sos Sweet Chilli Prymat Gastroline był też sprawdzany przez testerów smaków. Dzięki współpracy wielu specjalistów powstała produkt, w którym uzyskano balans między ostrością a słodyczą papryczek chilli. Odpowiednie proporcje czosnku, cebuli, octu winnego, cukru, wody i przede wszystkim papryczek chilli, sprawiły, że otrzymano oryginalny dodatek do wielu dań.

Sos sweet chilli Prymat GastroLine

Sos Sweet Chilli Prymat Gastroline

Sos Sweet Chilli Prymat GastroLine podkreśli smak ryżu, pieczonych oraz smażonych mięs czy kanapek. Jest doskonałym uzupełnieniem dań kuchni orientalnej takich jak kurczak w cieście, krewetki lub sajgonki. Doskonały również do grillowanego kurczaka, wieprzowiny czy warzyw.

 

Sos Sweet Chilli Prymat Gastroline – do jakich kuchni pasuje?

Współcześnie nie można wyobrazić sobie meksykańskich i azjatyckiej potraw bez słodko-ostrego sosu. Jego uniwersalność umożliwia dodawanie go do wszelkiego rodzaju dań. Świetnie podkreśla smak zup, mięs, warzyw oraz ryb i owoców morza. Sos Sweet Chilli Prymat Gastroline sprawia, że każdy posiłek smakuje wyjątkowo, ponieważ wydobywa on z poszczególnych składników to, co najlepsze.

Mimo że nasz sos jest przeznaczony głównie do dań orientalnych, nic nie stoi na przeszkodzie, aby doprawić nim tradycyjne polskie potrawy. Próby łączenia nowych smaków mogą pozytywnie zaskoczyć Ciebie oraz Twoich gości, dlatego warto pokusić się o eksperymenty podczas przygotowywania posiłków. Sos Sweet Chilli Prymat Gastroline świetnie pasuje np. do kurczaka marynowanego na liściach kafiru z trawą cytrynową i jogurtem oraz tradycyjnych polskich żeberek.

Jak używać sosu sweet chilli, aby zyskać niepowtarzalny smak?

Słodko-ostry sos to gotowy produkt, którego można użyć do urozmaicenia wielu dań. Nie wskazujemy ile wynosi jedna porcja tego dodatku, ponieważ jest ona zależna od tego, jaki smak chcesz uzyskać. Jeśli potrawa ma być słodka i jedynie przełamana delikatną nutą pikanterii, należy dodać tylko odrobinę sosu. Jego duże ilości sprawią, że ostrość zdominuje całe danie.

Sos sweet chilli Prymat
Czy wiesz, że…

Sos Sweet Chilli Prymat Gastroline może być wykorzystywany do przygotowywania marynat. Wymieszanie go z limonką i imbirem, sprawi, że powstaje zupełnie nowy, orzeźwiający dodatek orientalnej kuchni.

Warto pamiętać, że nasz sos nadaje się do podgrzewania nawet w wysokich temperaturach. Obróbka termiczna nie wpływa na pogorszenie jego konsystencji czy smaku. Ze względu na cukier w składzie, produkt może się odrobinę skarmelizować i gęstnieć, przez co nabierze delikatnie brązowego koloru.

Przykłady zastosowań sosu sweet chilli

Słodko-pikantny sos Prymat sprawdza się jako świetny dodatek do wielu dań, my zaś proponujemy zastosować go do modnych i nieoczywistych przekąsek, typu: tapasy, dipy i gofry. Te elementy kuchni street food’owej cieszą się dużą popularnością ze względu na szybkość i łatwość przygotowania. Poza tym do ich jedzenia nie trzeba używać sztućców. Sos Sweet Chilli Prymat Gastroline sprawi, że przekąski będą smakować doskonale.

Przepis na Taco Sweet Chilli

Taco z sosem Sweet Chilli Prymat GastroLine

Taco to typowa przekąska kuchni meksykańskiej, której kwintesencją smaku jest sos Sweet Chilli Prymat GastroLine. W wersji dla wegan znajdą się m.in. ser halloumi, mango, czerwona cebula, limonka oraz imbir i kolendra. Produkt Prymat GastroLine sprawi, że wymienione składniki charakteryzujące się słodkim, kwaśnym, a także niezwykle wyrazistym smakiem staną się jeszcze bardziej wyczuwalne. Sos łączy składniki wewnątrz tortilli oraz dopełnia ich smak dzięki polaniu nim całości.

Lista składników

Placki wrap (tortilla)
6 sztuk
Ser halloumi
300 gramów
Sos Sweet Chilli Prymat GastroLine
100 mililitrów
Mango – duże i dojrzałe
1 sztuka
Kolendra świeża
1 sztuka
Imbir marynowany, różowy
60 gramów
Cebula czerwona
40 gramów
Limonka
½ sztuki
Mąka ziemniaczana
1 łyżka
Posiekana kolendra
1 pęczek
Mieszanka drobnych sałat
60 gramów
Opis przygotowania
1

Placki podpiekamy na suchej patelni do zarumienienia i formujemy kształt łódeczki.

2

Ser kroimy w kostkę, ok 0,5 cm na 0,5 cm. Przekładamy do miski i dodajemy połowę odmierzonego Sosu Sweet Chilli Prymat GastroLine, posiekaną kolendrę oraz pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę. Wciskamy połowę limonki i wszystko razem mieszamy.

3

Do przygotowanego wrapa wkładamy sałatę,  ser halloumi i pokrojone w kostkę mango.

4

Dekorujemy imbirem i polewamy pozostałą częścią Sosu Sweet Chilli Prymat GastroLine.

Przepis na Gofry Sweet Chilli

Gofry z sosem Sweet Chilli Prymat GastroLine

Niezwykłe wrażenia smakowe uzyskamy, jeśli przyrządzimy słone gofry z kurczakiem w słodko-pikantnej marynacie. Aby ją stworzyć, musimy wymieszać sos Sweet Chilli Prymat GastroLine z sosem sojowym, ostrą papryczką, drobno posiekaną cebulą oraz kolendrą i sokiem z limonki. Powstałą masą smarujemy mięso, podsmażamy, a następnie nakładamy je na gofry. To proste danie idealnie przedstawia smaki orientalnej kuchni.

Lista składników

Słone Gofry – gotowe lub przygotowane tradycyjnie, ale zamiast cukru z odrobiną soli
4 sztuki
Sos Sweet Chilli Prymat GastroLine – do marynaty
100 mililitrów
Sos Sweet Chilli Prymat GastroLine – do polania gotowego dania
100 mililitrów
Biały sezam
10 gramów
Mieszanka warzyw chińskich lub orientalnych
200 gramów
Kapusta pak choi
60 gramów
Sałatka z glonów wakame
60 gramów
Kolendra świeża
20 gramów
Limonka
1/2 sztuki
Cebula czerwona
60 gramów
Papryczka habanero
1 sztuka
Sos sojowy
50 mililitrów
Olej
do smażenia
Opis przygotowania
1

Udziec z kurczaka kroimy w paski i marynujemy z sosem sojowym i sosem Sweet Chilli Prymat GastroLine. Dodajemy posiekaną drobno cebulę, kolendrę i sok z limonki.

2

Kurczaka podsmażamy wraz z warzywami chińskimi i sezamem.

3

Dwa gofry wkładamy do papierka i środek nadziewamy pokrojonym w paski pak choi oraz mięsem z warzywami.

Całość polewamy Sosem Sweet Chilli Prymat GastroLine.

4

Dekorujemy glonami wakame oraz pokrojonym w paski habanero.

Hummus Sweet Chilli

hummus z sosem Sweet Chilli Prymat GastroLine

Słodko-pikantny sos Prymat urozmaici potrawy, które dotychczas wydawały się zbyt delikatne lub łagodne. Produkt ten można wykorzystać do przyrządzenia domowego humusu. Miksujemy ciecierzycę i dodajemy kolejno wszystkie składniki tak jak zawsze, a dodatkowo doprawiamy masę sokiem z limonki oraz sosem Sweet Chilli Prymat Gastroline. Słodko-ostra nuta sprawi, że przystawka nabierze nowego, orientalnego charakteru.

Lista składników

Ciecierzyca w puszce
400 gramów
Sos Sweet Chilli Prymat GastroLine
60 mililitrów
Limonka
1/2 sztuki
Czosnek
1 ząbek
Kolendra
50 gramów
Cebula czerwona
50 gramów
Chili świeże
2 sztuki
Pasta Tahini
60 gramów
Oliwa
40 mililitrów
Sól
do smaku
Pieprz
do smaku
Sposób przygotowania
1

Ciecierzycę miksujemy z oliwą i czosnkiem doprawiając solą i pieprzem.

2

Dodajemy pastę tahini, sos słodkie chili,  posiekaną kolendrę i cebulę w drobną kostkę.

3

Wciskamy sok z limonki i wszystko mieszamy.

4

Gotowy Humus przekładamy do miseczki. Możemy udekorować świeżymi warzywami jakie lubimy pokrojonymi w słupki (Marchew,  Seler naciowy, Kolorowa Papryka itp.)

Sos Sweet Chilli Prymat GastroLine okiem naszego eksperta

Patryk Kotarba

Sos Sweet Chilli Prymat Gastroline sprawdzi się również do przygotowywania przekąsek w stylu finger food, które coraz częściej są podawane na konferencjach i bankietach. Produkt ten spowoduje, że przystawki zachwycą gości idealnie zbalansowanym połączeniem słodyczy i pikanterii. Orientalne smaki pozwolą im poczuć się jak w azjatyckiej restauracji, a nie na spotkaniu biznesowym.

Polecam, Patryk Kotarba
Patryk Kotarba w kuchni

Patryk Kotarba – Szef Kuchni Scandi Restaurant – Scandinavian Resort w Zatorze. Trzykrotny zdobywca „żółtej czapki” Przewodnika Gault&Millau, doceniony za wykorzystywanie najwyższej jakości produktów i autorskie kompozycje.

Zarządzaj plikami cookies