Przepis na karkówkę po ormiańsku z chlebem lawasz i warzywną sałatką
W świecie kulinarnym
Daniel Żądło - autor, szef kuchni
Daniel Żądło

Przyprawa do grilla Kucharek Gastroline - gwiazda każdego grillowania

Karkówka po ormiańsku z chlebem lawasz to ukłon w stronę aromatycznej kuchni, której korzenie sięgają aż 3 tysiące lat wstecz. Tę smakowitą propozycję prosto z Armenii przygotował Daniel Żądło, szef kuchni LavKebab, cateringu dietetycznego LavFit oraz członek Euro-Toques Polska. On na grillowaniu zna się jak nikt inny!

Ormianie twierdzą, że ich kuchnia to poemat, w którym każda linijka ma swój aromat. Związana jest ściśle z tradycją kuchni starożytnej Azji, ale jak w każdej kuchni pogranicza, znajdziemy w niej bogactwo smaków własnych, jak i naleciałości z krajów sąsiednich. Kuchnia ormiańska jest nieco podobna do greckiej i tureckiej, zachowała jednakże swoją odmienność i specyfikę dzięki szczególnemu doborowi przypraw wykorzystywanych jako dodatek, ale też jako główne składniki potraw. Z tego właśnie słynie ormiańska kuchnia – z aromatycznych przypraw i różnorodnych dań z przewagą tych grillowanych.

Podczas wakacyjnego pobytu w Armenii w mieście Erywań spotkałem wiele miejsc z grillem i ormiańskimi potrawami z rusztu. W jednym z takich punktów miałem okazję spróbować karczku w chlebie lawasz. To tradycyjny chleb pochodzący z Zakaukazia, który jest wykorzystywany w każdym domu czy też w miejscach z grillem. Po skosztowaniu tego połączenia wraz z dipami postanowiłem, że właśnie w taki sposób będę podawał karkówkę i taki przepis z użyciem przyprawy do grilla Kucharek Gastroline przedstawię także Wam.

Przyprawa do grilla Kucharek Gastroline 550g

Jakie przyprawy wchodzą w skład przyprawy do grilla Kucharek Gastroline?

 

Przyprawa do grilla Kucharek GastroLine to gotowa kompozycja suszonych warzyw – papryki słodkiej, cebuli i czosnku, aromatycznych ziół – tymianku, cząbru, majeranku, estragonu oraz odpowiedniej ilości soli i pieprzu. Dodatek cukru i cebuli nada wyjątkowego koloru grillowanym daniom. Przyprawa podkreśli smak i aromat grillowanych mięs, warzyw oraz ryb.

Gwiazda grilla w plenerze i restauracyjnego menu grillowego

Wybrałem karkówkę, bo bez niej trudno wyobrazić sobie ogrodową imprezę z grillem w roli głównej. To dość tłusty kawałek wieprzowiny, dlatego podczas pieczenia nie wysuszy się tak szybko, jak schab czy filet z kurczaka. Pilnujmy jednak, żeby nie przesmażyć mięsa. Jeśli brakuje nam czasu, to z pomocą przyjdzie przyprawa do grilla Kucharek Gastroline, dzięki której nie musicie się martwić, że mięso będzie suche czy bez smaku. Stoi za tym wyjątkowa mieszanka ziół, takich jak tymianek, majeranek czy estragon. Do tego dzięki dodatkowi cebuli i cukru udało mi się uzyskać złocisty kolor, nie tracąc przy tym aromatu. Przetestowałam wiele różnych propozycji dostępnych na rynku, ale w każdej czegoś mi brakowało. Odkąd trafiłem na Kucharek Gastroline, używam tylko tej kompozycji.

Moja propozycja dania sprawdzi się idealnie nie tylko w okresie letniego grillowania, ale również każdą inną porą roku i w różnych warunkach. Karkówkę możemy po prostu usmażyć w towarzystwie wspomnianej przyprawy – przygotujecie w ten sposób szybkie i proste danie, które zyska walory smakowe i wygląd mięsa z grilla.

Rada: Karkówka z grilla dobrze smakuje z dodatkami. Warto podać do niej sałatkę skropioną delikatnym sosem z oliwy i sokiem z cytryny. Wykorzystajcie warzywa, które macie pod ręką – pomidory, ogórki, paprykę, cebulę. Do smaku możecie dodać też kostki fety. Zadbajcie również o to, aby sosy do grillowanych mięs były lekkie, jak np. domowy sos BBQ czy raita. Taki sposób podania znajdziecie w przepisie poniżej.

Przepis na karkówkę po ormiańsku z chlebem lawasz i warzywną sałatką

Przepis na karkówkę po ormiańsku z chlebem lawasz i warzywną sałatką

Lista składników

Karkówka po ormiańsku z chlebem lawasz i warzywną sałatką
karkówki bez kości
2 kilogramy
przyprawa do grilla Kucharek GastroLine
30 gramów
olej
50 mililitrów
owoc jałowca Prymat Gastroline
5 ziaren
pieprz czarny, ziarnisty Prymat GastroLine
5-6 sztuk
cebula
2 sztuki
czosnek
2 ząbki
pomidory
0,5 kilograma
papryka czerwona
0,35 kilograma
ogórek zielony
3 sztuki
kolendra
50 gramów
chleb lawasz
2 sztuki
Opis przygotowania
10 minut + 15-20 minut pieczenia
10
1

Karkówkę myjemy i kroimy na plastry o grubości około centymetra. Dla przyspieszenia pieczenia, możemy delikatnie spłaszczyć kotlety dłonią.

2

Jałowiec i ziarna pieprzu rozgniatamy nożem, wrzucamy pokruszone liście laurowe, przyprawę do grilla Kucharek GastroLine, wlewamy olej i mieszamy. Na sam koniec dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek.

3

Karkówkę zalewamy marynatą, a następnie odsączamy mięso, układamy na aluminiowych tackach i grillujemy na gorącym ruszcie przez około 7-10 minut z każdej strony.

4

Przygotowujemy sałatkę. Pomidory, paprykę, ogórka i cebulę kroimy w kostkę, warzywa mieszamy w misce, dodając posiekany czosnek, doprawiamy solą, pieprzem oraz kolendrą.

5

Danie podajemy na desce. Na spód kładziemy chleb lawasz, na niego grillowaną karkówkę, posypujemy kolendrą. W osobnej miseczce podajemy sałatkę oraz dipy.

Przyprawa do grilla Kucharek Gastroline okiem naszego eksperta

Daniel Żądło - autor, szef kuchni

Przyprawa do grilla Kucharek Gastroline idealnie sprawdza się podczas dużych imprez, ale również w trakcie domowego grillowania. Używając tej mieszanki, nie musimy tracić czasu na eksperymentowanie z przyprawami, aby uzyskać odpowiedni aromat i smak. Nawet jeśli zdarzy nam się wrzucić nieprzyprawione mięso na grilla, nic nie szkodzi – wystarczy posypać mięso w trakcie przyrządzania, a i tak będziemy zadowoleni z jego walorów smakowych.

Niewątpliwym atutem przyprawy do grilla Kucharek Gastroline jest bowiem fakt, że nie trzeba wcześniej nacierać mięsa, by smak wniknął do środka. Można użyć jej tuż przed grillowaniem, jak również w trakcie, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Zauważyłem też, że nie trzeba jej poddawać wcześniejszej obróbce, ponieważ mieszanka ziół oraz kompozycja suszonych warzyw, które się w niej znajdują, idealnie uwalniają smak i aromat bez wcześniejszego przygotowania.

Polecam, Daniel Żądło
Daniel Żądło, szef kuchni, mistrz grillowania

Daniel Żądło, szef kuchni LavKebab oraz cateringu dietetycznego LavFit. Członek wspólnoty Euro-Toques Polska, której celem jest promocja najlepszej jakości produktów, promocja zdrowych nawyków żywieniowych oraz wymiana doświadczeń między kucharzami z całej Europy.

Zarządzaj plikami cookies