Zapiekane gruszki z żurawiną i orzechowo-migdałową kruszonką
Przepisy
Robert Sowa - szef kuchni
Robert Sowa
szef kuchni, restaurator

Owocowe desery i rozgrzewające napoje w jesiennym menu

Złota polska jesień w pełni. To feeria barw, którą uwielbiam i która inspiruje mnie w kuchni. To również czas na nasze owoce. Jabłka, gruszki, śliwki i oczywiście orzechy królują o tej porze roku w moim menu. Cóż innego zaproponować gościom, jeśli nie właśnie dania przygotowane na bazie sezonowych darów natury? Zapraszam na przegląd moich propozycji jesiennych deserów, a także rozgrzewających, owocowych napojów.

Jesienne desery z owocami – jak podkręcić ich smak

Jesień w kuchni to desery z naszych polskich owoców. Zapiekane pod kruszonką, jako składnik sosów do mięs czy baza do napojów są idealną propozycją na tę porę roku. Oczywiście w restauracyjnych kartach króluje szarlotka, obowiązkowo podawana na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną lub jabłecznik z cynamonem.

Każdy ma swój sprawdzony przepis na szarlotkę, dlatego dziś zaproponuję recepturę na jabłkowy kompot, bardzo prosty, ale nietypowy, bo z rodzynkami. Taki napój, pełen smaku i rozgrzewający, po sytym obiedzie z powodeniem może być podawany jako deser.

Do przygotowania kompotu wybierzcie soczyste jabłka. Ich smak podbijają przyprawy – laska cynamonu oraz goździki. Cynamon nada kompotowi słodkawo-korzenny smak, a goździki intensywny aromat.

Kompot jesienny z jabłek z rodzynkami

Kompot jesienny z jabłek z rodzynkami

Lista składników

jabłka
1 kilogram
rodzynki
½ szklanki
cytryna
1 sztuka
woda
1 litr
Do smaku
Cynamon cały Prymat Gastroline
1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat GastroLine
do smaku
Goździki całe Prymat GastroLine
kilka sztuk
Brązowy cukier lub miód lipowy
do smaku
Do podania
Jabłko
1 sztuka
Opis przygotowania
30 minut
5+
1

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.

2

Następnie wkładamy owoce do garnka, dodajemy rodzynki, goździki, laskę cynamonu i pokrojoną w plastry cytrynę. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości jabłek.

3

Pod koniec gotowania słodzimy cukrem brązowym lub miodem.

4

Sposób podania:

Tak przygotowany kompot rozgrzewający podajemy w miseczkach z plastrami jabłka i rodzynkami.

Polecane produkty Prymat GastroLine na sezon jesień-zima

 

Przyprawy Prymat GastroLine do rozgrzewających potraw i napojów to idealna propozycja na chłodne dni jesieni i zimy. Liście laurowe i owoc jałowca wzbogacą smak bigosu, gulaszu, dziczyzny lub innych dań rodzimej kuchni. Żółte, zielone lub czerwone curry użyjesz do przygotowania aromatycznych potraw inspirowanych kuchnią indyjską lub meksykańską. Do grzanego wina, kawy lub herbaty świetnie sprawdzą się goździki czy cynamon.

 

Zapiekane gruszki z żurawiną i orzechowo-migdałową kruszonką

Zapiekane gruszki z żurawiną i orzechowo-migdałową kruszonką

W jesiennym menu nie może zabraknąć również gruszki. To bardzo wdzięczny owoc, z którego przygotujecie różnorodne desery. Świetnie komponuje się z kruszonką bogatą w orzechy. Gruszki możemy podawać również z jabłkami, rodzynkami, nalewką z pigwy. Ich słodycz doskonale uzupełni lekko kwaskowa żurawina, a gałka muszkatołowa doda im głębi smaku.

Owoce zapiekane pod kruszonką wg mnie to hit jesiennego menu. Są proste w przygotowaniu, bardzo atrakcyjne wizualnie i po prostu pyszne. Jestem pewny, że taki deser pokochają Wasi goście.

Moja propozycja to połączenie słodyczy gruszki zapiekanej pod kruszonką migdałowo-orzechową i smaków korzennych przypraw.

Lista składników

Zapiekane gruszki
dojrzałe gruszki
8 sztuk
sok z cytryny
z 1 owocu
masło klarowane
1 łyżka
cynamon Prymat GastroLine
gałka muszkatołowa mielona Prymat GastroLine
suszona żurawina
½ szklanki
nalewka z pigwy
50 mililitrów
Kruszonka
mąka pszenna
100 gramów
masło w temperaturze pokojowej
150 gramów
brązowy cukier
100 gramów
orzechy włoskie mielone
100 gramów
płatki migdałów
100 gramów
Do podania
lody waniliowe lub lody o smaku słonego karmelu
Opis przygotowania
powyżej 1 h
5+
1

Gruszki:

Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny i smażymy na maśle z cynamonem, gałką muszkatołową, cukrem z wanilią, żurawiną i nalewką z pigwy. Czas smażenia to 10-15 minut.

2

Kruszonka:

W misce łączymy mąkę, masło, brązowy cukier, orzechy oraz pokruszone migdały. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa.

3

Następnie gruszki przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika na 30 minut, aż kruszonka zrobi się złocista.

4

Sposób podania:

Tak przygotowane aromatyczne gruszki z kruszonką podajemy z lodami waniliowymi lub lodami o smaku słonego karmelu.

Rozgrzewające napoje na jesień, które musicie mieć w swoim menu wg Roberta Sowy

Ekspert kulinarny, szef kuchni Robert Sowa

Jesień w kuchni to nie tylko dania z sezonowych warzyw i owoców, ale również rozgrzewające i kuszące aromatem napoje. Grzańce z wina, piwa czy herbaty to już klasyka, a dobre kompoty powracają do łask w pięknym stylu.

Chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa smak kompotu ze śliwek, wiśni, suszonych owoców czy gruszek i jabłek. W restauracyjnym menu również jest miejsce na tego typu napoje, pod warunkiem że nadacie im bogaty, wyrazisty smak, który Was wyróżni.

We wszelkiego rodzaju grzańcach i kompotach bardzo ważne są przyprawy. Dzięki nim zwykła herbata staje się jesienną i bardzo zachęcającą pozycją w karcie, która zwraca uwagę gości, zwłaszcza w chłodniejsze dni.

Jak komponować przyprawy do rozgrzewającego napoju? Postawcie na sprawdzone połączenie. Imbir, laska cynamonu czy moje ulubione goździki, które wbijam w plastry pomarańczy, aby opadały na dno, ale też miały walor estetyczny, to mój niezawodny sposób na jesienny napój.

Polecam, Robert Sowa
Robert Sowa, szef kuchni i restaurator

Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.

Zarządzaj plikami cookies