Pikantne udźce z kurczaka zagrodowego z sosem meksykańskim Prymat GastroLine
Przepisy
Robert Sowa
szef kuchni, restaurator
Sos meksykański Prymat GastroLine – niezbędny dodatek do dań inspirowanych gorącym Meksykiem

Na ulicach polskich miast funkcjonuje coraz więcej foodtrucków, budek oraz niewielkich lokali gastronomicznych. Niezwykle popularne są w nich dania kuchni Tex Mex, na przykład różne rodzaje burritos, fajitas i quesadilli. W tym stylu gotowania nieodzowny jest sos meksykański. Jego lekko ostry, paprykowy smak doskonale współgra z przyprawionym po meksykańsku mięsem i dodatkami charakterystycznymi dla Tex Mex, takimi jak papryczki jalapeño, czarna fasolka czy kolendra. W przypadku potraw typu fast food niezwykle istotną rolę odgrywa jakość podawanych klientom posiłków, a także szybkość, z jaką kucharz może je przygotowywać. Wielką pomocą dla pracowników okazują się więc gotowe sosy dla gastronomii, takie jak aromatyczny sos meksykański Prymat GastroLine.

Sos meksykański Prymat GastroLine

Sos meksykański Prymat GastroLine – esencja kuchni Tex Mex

 

Sos meksykański stanowi bazę licznych potraw oraz zakąsek kuchni Tex Mex, która jest obecnie bardzo modna. Przystawki przyrządzone zgodnie z regułami tego stylu gotowania pojawiają się na wielu bankietach i domowych imprezach.

Charakterystycznymi przykładami jedzenia typu Tex Mex są:

  • panierowane skrzydełka z kurczaka z sosem meksykańskim i jalapeño,
  • panierowane kawałki sera camembert z sosem meksykańskim z oliwkami,
  • panierowane kalmary z sosem meksykańskim z anchois,
  • chipsy nachos z sosem meksykańskim i kolendrą,
  • kalafior w panko z sosem meksykańskim z kaparami,
  • chrupiące kawałki polędwiczek z kurczaka w kokosie z sosem meksykańskim,
  • paluszki serowe z sosem meksykańskim,
  • matias w sosie meksykańskim z kukurydzą,
  • dania jednogarnkowe z ciecierzycy lub soczewicy ze szpinakiem i sosem meksykańskim,
  • burger wołowy z awokado, pastą z pieczonego bakłażana i sosem meksykańskim z pestkami słonecznika,
  • quesadilla z kurczakiem i serem cheddar z sosem meksykańskim jalapeño.

 

Przepis na pikantne udźce z kurczaka zagrodowego z sosem meksykańskim
Przepis na pikantne udźce z kurczaka zagrodowego z sosem meksykańskim Prymat GastroLine

Pikantne udźce z kurczaka zagrodowego z sosem meksykańskim to danie stanowiące perfekcyjny przykład kuchni Tex Mex, czyli swobodnej fuzji tradycji kulinarnych Teksasu i Meksyku. Aby przyrządzić tę gorącą jak południowe słońce potrawę, przygotujcie najpierw następujące składniki:

Lista składników
Udźce z kurczaka zagrodowego bez kości
8 sztuk
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat
4 łyżki
Czosnek, pokrojony w plastry
3 ząbki
Sos meksykański Prymat GastroLine
8 łyżek
Musztarda miodowa Prymat
2 łyżki
Kolendra, posiekana
1 pęczek
Marynowane papryczki jalapeño
1 szklanka
Nachosy kukurydziane
1 paczka
Opis przygotowania
1

Aby przyrządzić pyszne, aromatyczne mięso w sosie meksykańskim, na początek natrzyjcie umyte i dokładnie osuszone udźce kurczaka musztardą wymieszaną z pikantną przyprawą.

2

Następnie delikatnie ułóżcie je w naczyniu żaroodpornym, dodając do nich jeszcze pokrojony czosnek. Na wszystkie udźce równomiernie nałóżcie sos meksykański Prymat GastroLine i szczelnie przykryjcie je folią aluminiową.

Przepis na pikantne udźce z kurczaka zagrodowego z sosem meksykańskim
3

Włóżcie naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Czas pieczenia powinien wynosić około 45 minut.

4

Tak przygotowane udźce przed podaniem posypcie jeszcze szczodrze kolendrą. Jako dodatki do mięsa zaserwujcie chipsy nachos i marynowane papryczki jalapeño.

Sos meksykański Prymat GastroLine okiem naszego eksperta
Ekspert kulinarny, szef kuchni Robert Sowa

Sos meksykański jest bardzo wyrazisty i dość ostry. Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Osobiście lubię wykorzystywać go do cross cookingu. Łączę go wtedy z różnymi dodatkowymi składnikami. Bardzo często podaję ten sos z chrupiącymi krewetkami w makaronie ziemniaczanym z dużą ilością kolendry.

Sos meksykański doskonale podkreśla charakter dań, z którymi jest serwowany. Watro trzymać go nie tylko w kuchni restauracyjnej, lecz także we własnym domu. Okaże się on szczególnie pomocny w przypadku odwiedzin niezapowiedzianych gości.

Muszę też podkreślić, że Sos meksykański Prymat GastroLine jest bardzo dobrym dodatkiem do przystawek wegetariańskich, o których obecnie nie można zapominać, tworząc na przykład menu bankietowe. Używanie go gwarantuje, że dana pozycja w karcie dań zawsze będzie miała ten sam pyszny smak i aromat.

Polecam, Robert Sowa
Robert Sowa, szef kuchni i restaurator

Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.