krewetki z awokado i mango podane z sosem tysiąca wysp Prymat GastroLine
Przepisy
Robert Sowa - szef kuchni
Robert Sowa
szef kuchni, restaurator

Sos tysiąca wysp Prymat GastroLine - okazja do kulinarnych eksperymentów

Gotowe sosy dla gastronomii są cennym ułatwieniem pracy każdego lokalu gastronomicznego.  Stosowanie ich pozwoli Wam utrzymać zawsze tę samą wysoką jakość serwowanych z nimi dań. Mogą one stanowić bazę lub uzupełnienie wielu różnych potraw. Polacy najchętniej używają ich do fast foodów, takich jak kebaby, zapiekanki, hot dogi czy burgery. W przypadku tych niezwykle popularnych, prostych dań sprzedawanych w food trackach, budkach czy niewielkich lokalach gastronomicznych oprócz wprawnego przygotowywania serwowanego jedzenia dużą rolę odgrywają również używane sosy.

Sos tysiąca wysp Prymat GastroLine

Sos tysiąca wysp Prymat GastroLine – pyszny gotowy dodatek lub okazja do kulinarnych eksperymentów

 

Sos tysiąca wysp należy do najpopularniejszych na świecie. Lubią go zarówno dzieci, jak i dorośli. Świetnie komponuje się on z daniami typu fast food. Ja jednak lubię stosować go także w połączeniu z wykwintnymi, egzotycznymi dodatkami, takimi jak krewetki, mango czy awokado. Często wzbogacam go też o różnorodne smaki, na przykład przy pomocy drobno pokrojonych korniszonów. Przygotowany w ten sposób gęsty i treściwy sos dodaję do burgerów. Jego wyraźna kwaskowość doskonale pasują do klasycznej, słodkiej bułki oraz lekko ostrego sera cheddar.

Aby burger był soczysty, a jednocześnie nie przesiąknął płynami, należy w odpowiedni sposób przyrządzić każdy jego składnik.

Kilka sztuczek, którymi się posługuję, to:
● smażenie mięsa na dużym ogniu, co pomaga zamknąć we wnętrzu kotleta wszystkie smakowite soki,
● opiekanie bułki z obydwu stron, dzięki czemu sos tysiąca wysp nadmiernie w nią nie wsiąka,
● pieczenie lub smażenie warzywnych dodatków, aby pozbyć się z nich nadmiaru wody,
● stosowanie gęstych sosów z linii Prymat GastroLine, które nie stają się rzadkie pod wpływem wysokiej temperatury.

Przepis na krewetki z awokado i mango podane z sosem tysiąca wysp

sałatka z krewetkami, mango, avokado z sosem tysiąca wysp

Krewetki z awokado i mango serwowane z sosem tysiąca wysp to danie stanowiące doskonały przykład na to, jak niezwykle uniwersalny jest ten pyszny sos. Podczas przyrządzania tej potrawy będziecie mieć okazję, by wykorzystać go do stworzenia wykwintnej i egzotycznej kompozycji smaków.

Lista składników

Krewetki koktajlowe bez zalewy
400 gramów
Awokado, obrane i pokrojone w kostkę
2 sztuki
Mango, obrane i pokrojone w kostkę
2 sztuki
Sos tysiąca wysp Prymat GastroLine
½ litra
Granat
4 łyżki owocu
Kolendra, świeże liście
do dekoracji
Opis przygotowania
1

Przyrządzenie tej zaskakującej smakiem i barwą sałatki jest bardzo łatwe. W dużej misce połączcie mango, awokado, krewetki oraz sos tysiąca wysp. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki.

2

Gotowe danie dobrze schłodźcie przed podaniem.

3

Podawajcie je w szklanych miseczkach posypane owocami granatu i udekorowane listkami kolendry.

Sos tysiąca wysp Prymat GastroLine okiem naszego eksperta

Ekspert kulinarny, szef kuchni Robert Sowa

Sos tysiąca wysp Prymat GastroLine będzie idealnym dodatkiem do mięs z rusztu, ciepłych i zimnych kanapek oraz do sałatek ze świeżych warzyw. Jego skład obejmuje olej rzepakowy, cukier, sól, ocet winny, odtłuszczony jogurt, cebulkę perłową, ogórki konserwowe, paprykę, koncentrat pomidorowy, szczypiorek i kurkumę. Zastosowanie go sprawi, że potrawa nabierze smaku oraz soczystości. Dla mnie osobiście nie ma niczego gorszego niż suche, mdłe danie nie polane żadnym sosem.

Polecam, Robert Sowa
Robert Sowa, szef kuchni i restaurator

Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.

Zarządzaj plikami cookies