Sos tysiąca wysp Prymat GastroLine - okazja do kulinarnych eksperymentów
Gotowe sosy dla gastronomii są cennym ułatwieniem pracy każdego lokalu gastronomicznego. Stosowanie ich pozwoli Wam utrzymać zawsze tę samą wysoką jakość serwowanych z nimi dań. Mogą one stanowić bazę lub uzupełnienie wielu różnych potraw. Polacy najchętniej używają ich do fast foodów, takich jak kebaby, zapiekanki, hot dogi czy burgery. W przypadku tych niezwykle popularnych, prostych dań sprzedawanych w food trackach, budkach czy niewielkich lokalach gastronomicznych oprócz wprawnego przygotowywania serwowanego jedzenia dużą rolę odgrywają również używane sosy.
Sos tysiąca wysp Prymat GastroLine – pyszny gotowy dodatek lub okazja do kulinarnych eksperymentów
Sos tysiąca wysp należy do najpopularniejszych na świecie. Lubią go zarówno dzieci, jak i dorośli. Świetnie komponuje się on z daniami typu fast food. Ja jednak lubię stosować go także w połączeniu z wykwintnymi, egzotycznymi dodatkami, takimi jak krewetki, mango czy awokado. Często wzbogacam go też o różnorodne smaki, na przykład przy pomocy drobno pokrojonych korniszonów. Przygotowany w ten sposób gęsty i treściwy sos dodaję do burgerów. Jego wyraźna kwaskowość doskonale pasują do klasycznej, słodkiej bułki oraz lekko ostrego sera cheddar.
Aby burger był soczysty, a jednocześnie nie przesiąknął płynami, należy w odpowiedni sposób przyrządzić każdy jego składnik.
Kilka sztuczek, którymi się posługuję, to:
● smażenie mięsa na dużym ogniu, co pomaga zamknąć we wnętrzu kotleta wszystkie smakowite soki,
● opiekanie bułki z obydwu stron, dzięki czemu sos tysiąca wysp nadmiernie w nią nie wsiąka,
● pieczenie lub smażenie warzywnych dodatków, aby pozbyć się z nich nadmiaru wody,
● stosowanie gęstych sosów z linii Prymat GastroLine, które nie stają się rzadkie pod wpływem wysokiej temperatury.
Przepis na krewetki z awokado i mango podane z sosem tysiąca wysp
Krewetki z awokado i mango serwowane z sosem tysiąca wysp to danie stanowiące doskonały przykład na to, jak niezwykle uniwersalny jest ten pyszny sos. Podczas przyrządzania tej potrawy będziecie mieć okazję, by wykorzystać go do stworzenia wykwintnej i egzotycznej kompozycji smaków.
Lista składników
Przyrządzenie tej zaskakującej smakiem i barwą sałatki jest bardzo łatwe. W dużej misce połączcie mango, awokado, krewetki oraz sos tysiąca wysp. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki.
Gotowe danie dobrze schłodźcie przed podaniem.
Podawajcie je w szklanych miseczkach posypane owocami granatu i udekorowane listkami kolendry.
Sos tysiąca wysp Prymat GastroLine okiem naszego eksperta
Sos tysiąca wysp Prymat GastroLine będzie idealnym dodatkiem do mięs z rusztu, ciepłych i zimnych kanapek oraz do sałatek ze świeżych warzyw. Jego skład obejmuje olej rzepakowy, cukier, sól, ocet winny, odtłuszczony jogurt, cebulkę perłową, ogórki konserwowe, paprykę, koncentrat pomidorowy, szczypiorek i kurkumę. Zastosowanie go sprawi, że potrawa nabierze smaku oraz soczystości. Dla mnie osobiście nie ma niczego gorszego niż suche, mdłe danie nie polane żadnym sosem.
Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.