Przepis na pieczoną cielęcinę z sosem duńskim i tuńczykiem
Przepisy
Robert Sowa - szef kuchni
Robert Sowa
szef kuchni, restaurator

Sos duński remoulada Prymat GastroLine - doskonały dodatek do panierowanych potraw

Dynamiczny rynek street food, w ostatnich latach coraz szybciej się rozwija. W foodtruckach i innych małych lokalach gastronomicznych podawane są przede wszystkim szybkie do przyrządzenia, proste potrawy. Jedna z najbardziej oczywistych zasad sztuki kulinarnej mówi: proste jedzenie – proste dodatki! W pełni się z nią zgadzam, ponieważ komponowanie naprawdę pysznych potraw polega na znajdowaniu balansu pomiędzy wszystkimi użytymi składnikami. Gotowe sosy dla tego typu gastronomii należą do najistotniejszych elementów dania. Mogą one doskonale podkreślać jego smak lub wręcz przeciwnie; w przypadku niewłaściwego dobrania sosu albo przesadzenia z jego ilością – całkowicie zepsujecie posiłek.

Sos duński remoulada Prymat GastroLine

Sos duński remoulada Prymat GastroLine – jak go podawać?

 

Polacy kochają majonez i wszystkie sosy, które są tworzone na jego bazie. Należy do nich między innymi sos duński, czyli inaczej remoulada. Może on być wykorzystywany na wiele sposobów. Sprawdzi się doskonale zarówno w daniach podawanych na zimno, jak i w tych gorących.

Każdy kucharz ma sposobność, aby dowolnie, zgodnie ze swoimi upodobaniami, modyfikować ten sos poprzez dodawanie do niego pełnych smaku produktów, takich jak:
 

  • marynowane pieczarki,
  • korniszony,
  • czarne lub zielone oliwki,
  • suszone pomidory,
  • marynowane grzyby leśne,
  • papryczki jalapeño.

Sos duński remoulada będzie idealnym uzupełnieniem panierowanych potraw, uwielbianych przez niemal wszystkich Polaków, niezależnie od wieku. Mam na myśli na przykład:

  • panierowane filety rybne (paluszki rybne),
  • nuggetsy z kurczaka,
  • warzywa w cieście piwnym,
  • pieczarki w pikantnej panierce,
  • panierowane kalmary,
  • kurczaka po wiedeńsku,
  • kotlety schabowe,
  • kotlety devolay,
  • grzyby kanie w złocistej panierce.

Mówiąc krótko, wszystkie panierowane produkty polecam łączyć z tym sosem. Dla większej różnorodności warto wzbogacać go o różne dodatki, które każdy kreatywny kucharz jest w stanie dowolnie zmieniać. Sos duński będzie również doskonałym dressingiem do sałatek.

Przepis na pieczoną cielęcinę z sosem duńskim i tuńczykiem

Przepis na pieczoną cielęcinę z sosem duńskim i tuńczykiem

Jeżeli chcecie w pełni wykorzystać potencjał sosu duńskiego, użyjcie go do przygotowania delikatnej pieczonej cielęciny z tuńczykiem. Niewiarygodnie miękkie mięso, które gra w tym daniu pierwsze skrzypce, wspaniale komponuje się z łagodnymi w smaku, a jednak charakterystycznymi dodatkami. Sos duński odpowiada za wilgotność potrawy i perfekcyjnie spaja ze sobą wszystkie jej elementy. Jeśli wolicie, możecie zastąpić cielęcinę indykiem.

Lista składników

Danie główne
Pieczona cielęcina (górka lub udziec)
400 gramów
Sos duński remoulada Prymat GastroLine
200 ml
Tuńczyk w oleju z puszki
100 gramów
Kapary w zalewie Smak
4 łyżki
Pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki
6 sztuk
Szczypiorek posiekany
1 pęczek
Grzanki z bagietki
8 sztuk
Opis przygotowania
1

Aby przygotować soczystą cielęcinę z remouladą i tuńczykiem, najpierw pokrójcie wybrane upieczone mięso na cieniutkie plastry.

2

Sos duński Prymat GastroLine zmiksujcie z tuńczykiem, aby utworzyć jednolity krem. Tak przygotowaną pastę nałóżcie na duże, zimne talerze.

3

Następnie estetycznie ułóżcie na niej całkowicie wystudzoną cielęcinę. Udekorujcie potrawę kaparami oraz pomidorkami i posypcie całość drobno posiekanym szczypiorkiem.

4

Podając danie swoim gościom, poczęstujcie ich także chrupiącymi grzankami.

Sos duński remoulada Prymat GastroLine okiem naszego eksperta

Ekspert kulinarny, szef kuchni Robert Sowa

Zachęcam do wykorzystywania sosu duńskiego Prymat GastroLine zamiast majonezu. Osobiście używam tego produktu do smarowania kanapek, gdyż nadaje im odpowiednią wilgotność oraz ciekawy smak. Idealnie komponuje się też z sałatą i innymi warzywami, łososiem, śledziem, serami, kotletami mielonymi lub pieczonym kurczakiem.

Polecam, Robert Sowa
Robert Sowa, szef kuchni i restaurator

Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.

Zarządzaj plikami cookies