MuChrzanda – kremowa kompozycja tradycyjnych smaków
Uwielbiamy eksperymenty kulinarne oraz odkrywanie nowych i niejednokrotnie zaskakujących połączeń składników, dlatego też nieustannie szukamy nowych smaków. Sos MuChrzanda to jeden z najnowszych pomysłów marki SMAK GastroLine – zestawienie łagodnych, słodkawych i lekko octowych nut musztardy z ostrym, wyrazistym akordem chrzanu tworzy kompletną i zbalansowaną kompozycję, która okaże się przydatna w każdym typie gastronomii. Starannie dopracowana receptura bazuje na wysokiej jakości składnikach. Harmonizują w niej nuty słodkie, pikantne i kwaśne. Wszystko to za sprawą połączenia musztardy, miodu, chrzanu, octu, a także uważnie dobranych przypraw, w tym podkreślającej kolor kurkumy oraz soli. Ziarna gorczycy i chrzan tarty budują przyjemną, wyraźną strukturę na tle idealnie kremowej bazy sosu.
Sos z musztardy i chrzanu – doskonały wybór na ciepło i na zimno
MuChrzanda SMAK GastroLine to odpowiedź na poszukiwania szefów kuchni, a także upodobania konsumentów. Dwa dobrze znane i chętnie wykorzystywane w roli dodatku sosy połączyły się w zupełnie nowy i ciekawy produkt. Zapewni on zaskakujący efekt kulinarny.
Sos będzie dobrze współgrał między innymi z wieloma popularnymi daniami typu fast food – od modnych frytek belgijskich, przez burgery, gyros, chrupiące krążki cebulowe, hot dogi, aż po kolorowe kanapki czy meksykańskie tortille.
Będzie również pasować do potraw tradycyjnej polskiej kuchni takich jak: maczanka po krakowsku, grillowany boczek, gęsina, golonka w piwie czy karczek pieczony.
Intensywna MuChrzanda podkreśli smak delikatnych mięs, wędlin i warzyw. Doda im wyrazistości i charakteru. Sprawdzi się zarówno do ciepłego obiadu, jak i do serwowanego na zimno lunchu lub przekąsek.
Muchrzanda komponuje się z daniami smażonymi, pieczonymi oraz grillowanymi. Ta kulinarna nowość pasuje też do ryb i warzyw w różnej postaci. Poza tym nie tylko dobrze smakuje, lecz także świetnie wygląda – piękny musztardowy kolor zapewni ciekawą oprawę talerza i będzie ładnie prezentował się w towarzystwie innych sosów, takich jak biało-zielony tzatziki, ognista salsa pomidorowa czy szlachetny sos kabayaki.
Kurczak z zielonymi warzywami, pieczarkami i sosem chrzanowo-musztardowym MuChrzanda
MuChrzanda szybko stanie się niezastąpiona podczas przyrządzania potraw. Będzie komponować się z daniami kuchni polskiej zarówno w tradycyjnym, jak i w wegetariańskim wydaniu. Odnajdzie również miejsce w egzotycznych kompozycjach z wykorzystaniem składników z całego świata. Warto wypróbować, jak bezbłędnie dopełni zagrodowego kurczaka z zielonymi warzywami i pieczarkami.
Lista składników
Dobrze umyte i osuszone mięso należy zanurzyć w przygotowanej marynacie.
Natarte aromatycznymi składnikami udźce wędrują do lodówki na godzinę.
Po upływie tego czasu kurczaka trzeba umieścić w natłuszczonym pojemniku żaroodpornym, zalać pozostałą porcją marynaty, przykryć i włożyć do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 45 minut.
Czas na warzywa. Na dużej patelni lub w woku należy podsmażyć pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem i grzybami, a następnie dodać przekrojoną na pół kapustę, brokuły i groszek.
Czas smażenia wynosi ok. 5 minut, a w trakcie warto stale mieszać składniki.
Gotowego kurczaka można ułożyć na aromatycznych warzywach z grzybami, udekorować pestkami słonecznika oraz mini ziołami.
Nasza MuChrzanda to istna wisienka na torcie – umieszczona w niewielkiej miseczce będzie pełnić funkcję dopełniającego całość apetycznego dipu. Smacznego!
Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.