Sos słodka cebulka - podkręcamy łagodne podniebienia
Może się wydawać, że sosy używane w streetfoodzie zawsze muszą być intensywne i dające “kopa” potrawie. Funkcja sosu jest jednak trochę inna; powinna łączyć składniki na płaszczyźnie konsystencji oraz smaku. Nie zawsze sos musi grać pierwsze skrzypce, czasami potrzebujemy, żeby delikatnie podkreślił główny produkt, z którego powstała nasza potrawa.
Z drugiej strony, jest całkiem spora rzesza gości, która ma bardziej łagodne podniebienie i szuka mniej pikantnych smaków. Konsumenci coraz częściej wybierają lżejsze pozycje w menu, z białym mięsem czy w ogóle bezmięsne. Właśnie w takie oczekiwania wydaje się celować sos Słodka Cebulka Prymat.
Jaki jest Sos słodka cebulka Prymat GastroLine?
Aromat jest od samego początku słodki, lekko owocowy. Wyczuwa się konfiturę z cebuli i dopiero na dalszym planie pozostałe przyprawy i delikatnie kwaśny niuans.
W smaku, tak jak pisałem wcześniej, zaskakuje kremowa konsystencja na pierwszym planie. Zdecydowana słodycz i smak cebulki, ale taki stonowany, nie narzucający się. Bierze się on z użycia suszonej cebuli w proszku. Ta technika pozbawia tego warzywa ostrości i zostaje jej słodki, owocowy charakter.
Podsumowując, sos słodka cebulka to produkt na łagodnej skali w arsenale dostępnych sosów, jakimi możemy doprawiać nasze dania. Jego lekkość sprawi, że śmiało będzie można używać tego sosu samego, do delikatniejszych dań, do podkreślenia wyraźniejszych smaków (np. mocno słonych lub kwaśnych), ale także jako baza do miksowania z innymi, bardziej charakternymi sosami.
Dla kogo jest Sos słodka cebulka Prymat GastroLine?
Sos Prymat Słodka cebulka zdecydowanie wzbudzi zainteresowanie gości, którzy szukają przyjemności z jedzenia, która nie wynika tylko i wyłącznie z intensywnych doznań smakowych. Docenią jego kremowość, lekkość i zbalansowaną słodycz.
Sos słodka cebulka Prymat GastroLine
Jego kolor przywołuje na myśl domowy majonez lub sos tatarski ucierany na samych żółtkach. Konsystencja natomiast przypomina deserowy napój kogel-mogel, który uciera się na żółtkach z cukrem. Konsystencja jest kremowa i lekka jak chmurka, od razu podpowiada z jakim sosem mamy do czynienia i do czego będziemy mogli go użyć.
Przepisy z wykorzystaniem sosu słodka cebulka Prymat GastroLine
Kanapka trójkąty z szarpanym kurczakiem i pastą z zielonego groszku z miętą
Lista składników
Pastę zaczynamy od rozmrożenia zielonego groszku. Przekładamy do malaksera lub blendera. Doprawiamy olejem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i miksujemy na gładką pastę. Na koniec dodajemy posiekaną miętę i mieszamy razem. Można trzymać w lodówce maksymalnie 3 dni.
Rola Sosu słodka cebulka: sos łączy szarpanego kurczaka swoistym “klejem” oraz nawilża mięso, które zostało poddane długiemu pieczeniu.
Szaszłyki z kurczaka satay z dipem słodka cebulka chilli i ryżem jaśminowym
Lista składników
W międzyczasie sporządzamy Dip Słodka Cebulka Chilli. Mieszamy wszystkie składniki z posiekaną kolendrą i wstawiamy do lodówki, żeby smaki się połączyły. Trzymamy w zamknięciu w lodówce maksymalnie 5 dni.
Rola sosu słodka cebulka: sos Słodka Cebulka stanowi bazę sosu cebulkowo-pikantnego o zdecydowanie słodkim charakterze, który pasuje do kurczaka zamarynowanego w towarzystwie wyraźnych składników.
Przed podaniem nabijamy kurczaka na patyczki i grillujemy kilka minut z każdej strony. Podajemy z dipem oraz w towarzystwie kokosowego ryżu. Można przyozdobić świeżą kolendrą.
Gofr „cebularz” z karmelizowaną cebulką z białą kiełbasą i sosem Słodka Cebulka
Kto nigdy nie jadł tego przysmaku w samym Lublinie lub poza nim, niech żałuje. Cebularz to prosta drożdżówka ze sparzoną wrzątkiem cebulką z dodatkiem maku. Najlepiej smakuje na ciepło. My jednak zrobimy trochę inną wersję, na gofrze, z karmelizowaną cebulką oraz ze smażoną białą kiełbasą. Będzie to bardziej danie obiadowe na chrupiącym gofrze, a wszystko to doprawione sosem Słodka Cebulka i świeżym szczypiorkiem.
Lista składników
Cebulę kroimy w grubą kostkę i smażymy na maśle roztopionym z olejem. Kiedy cebulka zacznie robić się złota doprawiamy solą, pieprzem, makiem oraz cukrem, mieszamy chwilę i zdejmujemy z ognia. Po przestygnięciu przenosimy do słoika i trzymamy w lodówce.
Kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy z odrobiną oleju na złoto.
Gofry podajemy w ten sposób: gotowego gofra podgrzewamy w opiekaczu, dodajemy 2-3 łyżki karmelizowanej cebulki, na to układamy podsmażoną kiełbasę, po kiełbasie polewamy zgrabnym szlaczkiem sosem Słodka Cebulka, a na sam koniec posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Rola sosu Słodka Cebulka: sos słodka cebulka wykorzystujemy dla zwielokrotnienia efektu słodyczy, która bierze się z karmelizowanej cebulki. Świetnie sprawdzi się także w towarzystwie wieprzowej białek kiełbaski.
Pesto pietruszkowe rozpoczynamy od posiekania drobno pietruszki. Przenosimy ją do urządzenia siekającego typu malakser i dodajemy resztę składników. Uruchamiamy napęd i mielimy na pesto. Przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce maksymalnie tydzień.
Kanapkę rozpoczynamy od podgrzania porcji żebra wołowego. Możemy to zrobić za pomocą, pieca, opiekacza lub nawet mikrofalówki. W międzyczasie przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki. Ser topimy na prostokątach wyciętych z papieru do pieczenia umieszczonych na gorącej patelni. Dzięki temu ser nie przyklei się do patelni i będzie można łatwo zsunąć go na mięso.
Bułki opiekamy w opiekaczu od wewnętrznej strony, smarujemy obficie sosem, na dolnej bułce układamy kilka plastrów ogórka konserwowego, na to liść sałaty, a na sałacie kawałek żebra, na żebro dodajemy stopiony ser i łyżkę-dwie pesto z pietruszki, na to dodajemy plaster czerwonej cebuli i zamykamy górą bułki. Przed zjedzeniem konsument sam wyciąga kość i już może bez przeszkód jeść.
Tomasz Czajkowski – autor bloga Magiczny Składnik, założonego z miłości do gotowania i odkrywania niesamowitych produktów. W swoim gotowaniu poszukuje “Magicznych Składników”, a także stara się wydobyć prawdziwą naturę i czysty smak wybranego składnika. Wielki fan kuchni polskich regionów. Lubi łączyć kulinarne tradycje i techniki różnych kuchni świata z polskimi produktami i smakami.
Zawodowo odnajduje się w roli twórcy przepisów i kulinarnych konceptów, fotografa, filmowca i prowadzącego warsztaty.