Grillowane pałki z kurczaka z czosnkiem
W świecie kulinarnym
Anna Słomkowska

Kurczak w szkolnym jadłospisie

Mięso kurczaków jest jednym z najbardziej popularnych i lubianych mięs wybieranych przez dzieci i młodzież. Stosunkowo szybkie w przygotowaniu i dające wiele możliwości smakowych wykorzystywane jest także przez kucharzy. Szkolna stołówka to ważne miejsce na żywieniowej mapie młodego człowieka. Dlatego warto zadbać o to, aby podawane tam dania były zbilansowane, ciekawe i zrobione z wykorzystaniem produktów dobrej jakości. Mięso kurczaka oprócz zalet technologicznych oraz walorów smakowych ma także duże wartości odżywcze.

Jakie wartości odżywcze ma kurczak?

Na skład mięsa drobiowego wpływa kilka czynników. Należą do nich: gatunek kurczaka, metoda hodowli, skład paszy, czas uboju, czas transportu oraz części tuszki (1). Mięso kurczaków charakteryzuje się wysoką zawartością białka ( w piersi z kurczaka jest go 21,5g/100g, w mięsie z ud 16,8g/100g) i niską zawartością tłuszczu (pierś z kurczaka ma tylko 1,3g/100g!) (2). Białko to składnik potrzeby do rozwoju i prawidłowego wzrostu dzieci. Mięso kurcząt wolno rosnących zawiera większą zawartość białka, a mniejszą wody i tłuszczu niż kurcząt szybko rosnących (1). Wraz z wiekiem ptaka zaczyna spadać zawartość białka, przez co skład mięsa się pogarsza.

W mięsie znajdują się także ważne dla zdrowia składniki mineralne. Cynk, który wspomaga działanie układu odpornościowego, reguluje pracę wielu enzymów zapewniających prawidłowy metabolizm, a ponadto korzystnie wpływa na skórę i włosy. Magnez korzystnie działa na układu nerwowy, co pomaga sprawniej radzić sobie ze stresem oraz sprzyja łatwiejszemu zasypianiu. Organizm potrzebuje go do ponad 300 reakcji enzymatycznych!(3). Uczestniczy w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów w organizmie. Obok minerałów mięso kurczaka zawiera także witaminy z grupy B. Mają one wpływ na poziom energii i funkcjonowanie mózgu.

Dania z kurczaka w szkolnym menu

Mięso z kurczaka to wdzięczny materiał na pyszne i lekkie dania. Przy odrobinie wyobraźni i chęci można w szkolnej kuchni stworzyć serię dań z kurczaka. Używając do tego różnych przypraw i dodatków oraz korzystając z różnych części tuszek. Uczniowie z pewnością docenią fakt, że obok klasycznej potrawki z kurczaka z ryżem, pojawi się kilka nowych i ciekawych smaków. Ziołowa pierś z kurczaka upieczona wraz z ziemniakami i podana z surówką z marchewki. Pozostając w swojskim klimacie doskonale sprawdzą się także roladki drobiowe ze szpinakiem. Ocierając się nieco o włoski klimat warto przyrządzić makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym. Natomiast kurczak w sosie curry z ryżem jaśminowym i warzywami mógłby pozytywnie zaskoczyć wielu w szkolnej stołówce. Warto eksperymentować z daniami dla dzieci i młodzieży. Stołówka powinna być miejscem kontaktu z nowymi smakami.

Czym przyprawić kurczaka?

Kuchnie całego świata wykorzystują mięso kurczaka, by stworzyć z niego wyśmienite dania. Stosując przy tym różnorodne przyprawy i zioła nadają mu charakter. W kuchni szkolnej warto korzystać z już gotowych mieszanek przypraw i ziół, aby utrzymać powtarzalny smak i nieco zaoszczędzić czas. Ważne, aby skład takiej przyprawy był jakościowo dobry i zawierał naturalne składniki. Przyprawą, która z pewnością wzbogaci smak dań z drobiem jest Przyprawa do kurczaka 800 g (linia szkoła). Papryka słodka, owoc kolendry, gorczyca biała, majeranek, cebula, imbir, kminek, kozieradka, kmin rzymski i chili. Ta idealna mieszanka przypraw jest wystarczająco aromatyczna, aby doprawić nią tylko mięso i wystarczająco wszechstronna, by dodać ją do całego dania.

Przyprawa do kurczaka Prymat GastroLine 800 g

Przyprawa do kurczaka 800 g (linia szkoła)

 

Przyprawa do kurczaka Prymat (linia szkoła) nadaje potrawom wyśmienity smak i aromat.

W skład mieszanki Prymat wchodzą różnorodne przyprawy ziołowe i korzenne, między innymi: imbir, kurkuma, papryka słodka, chili, czosnek, kolendra, kminek czy kozieradka. Tak starannie dobrana mieszanka gwarantuje pełen sukces w szkolnej kuchni.

Z czym łączyć drób na talerzu?

Kurczak uwielbia towarzystwo warzyw pod każda postacią. Warto dodać do niego warzywa pieczone takie jak marchew, cukinia, papryka, burak czy pietruszka. Surowe w postaci surówek nadadzą daniu chrupkości i soczystości. Świetnie sprawdzą się zapomniane już surówki z białego selera czy rzepy, pomidory ze szczypiorkiem, surówka z kolorowej papryki czy klasyczna, drobno posiekana kapusta z dodatkiem marchewki i koperku. Makarony, ryż, drobne kasze i ziemniaki to dodatki skrobiowe, które dopełnią danie. Mielone mięso z kurczaka duszone z papryką i kukurydzą z odrobiną słodkiej papryki może być doskonałym nadzieniem do naleśników meksykańskich.

Grillowane pałki z kurczaka z czosnkiem
Czy wiesz, że…

Ile kalorii ma kurczak?

Kaloryczność mięsa drobiowego zależy od części tuszki i tego czy podawany jest ze skórą czy bez. Pierś z kurczaka bez skóry ma najniższą ilość kalorii (około 100kcal/100kg), nieco więcej ma udko bez skóry (około 130 kcal/100g). Dla porównania 100g surowej szynki wieprzowiny już 289 kcal (2).

Dietetyk Anna Słomkowska - autorka artykułu

Anna Słomkowska – dietetyk z wykształceniem, doświadczeniem i pasją. Edukatorka zdrowia i promotorka zdrowego odżywiania w szkołach.

Źródła

1.  A. Augustyńska-Prejsnar, M. Ormian, Cechy kształtujące jakość mięsa drobiowego, Postępy techniki przetwórstwa spożywczego 2/2018
2. Kunachowicz, H., Przygoda, B., Nadolna, I., & Iwanow, K. (2018). Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL
3. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/

Zarządzaj plikami cookies