Tuńczyk i cytrusy – przystawka, która zachwyca świeżością
Choć kalendarzowa wiosna już nadeszła, jeszcze nieśmiało daje o sobie znać. To jednak idealny moment, by na talerzach pojawiły się lżejsze, pełne świeżości kompozycje. Dzięki całorocznej dostępności wielu produktów nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po przepis, który doskonale wpisuje się w klimat cieplejszych miesięcy – zarówno pod względem smaku, jak i prezentacji.
Na pierwszy plan wysuwa się tuńczyk – soczysty, świeży, pokrojony w cienkie plasterki, doprawiony jedynie solą i pieprzem, by zachować jego naturalną delikatność. Do tego cytrusy: pomarańcze, grejpfrut, kiwi i owoce granatu – tworzące nie tylko kolorystyczną feerię na talerzu, ale przede wszystkim dodające daniu orzeźwiającej nuty.
Całość dopełnia sos ponzu – japoński klasyk na bazie cytrusów i sosu sojowego, który podkreśla smak ryby i owoców, oraz świeża kolendra, dodająca egzotycznej głębi. Dla kontrastu – odrobina pieprzu Cayenne, który dodaje pikanterii i równoważy słodycz owoców.
Ważna rada? Serwujcie danie na schłodzonym talerzu – w końcu to przystawka, która ma orzeźwiać! Idealna na wiosnę i lato – lekka, świeża, nowoczesna.
Tuńczyk z cytrusami
Tuńczyka kroimy w plastry i doprawiamy do smaku solą i pieprzem cayenne.
Tak przygotowanego tuńczyka układamy na zimnym talerzu, dodajemy imbir, ananasa, kiwi, pomarańczę, grejpfruta i owoce granatu.
Tuńczyka z owocami posypujemy sezamem, skrapiamy sosem ponzu i dekorujemy kolendrą.
Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.