Kuchnie świata – odkrywamy nowe smaki
Lubimy to, co znane. Nic nie smakuje tak, jak te wyjątkowe, zapamiętane z dzieciństwa babcine pierogi, jak wigilijny barszcz z uszkami czy wielkanocny żurek. W podróży przez oswojone, sentymentalne smaki, lubimy jednak czasami zejść z utartego szlaku i poszukać czegoś nowego. Dziś kuchnie świata, które przez wieki były czymś odległym, tajemniczym i mocno ekstrawaganckim, stały się powszechnie dostępne – kuszą egzotycznymi przyprawami, nieoczywistymi połączeniami smaków, pozwalają eksperymentować, wprowadzają nowe, świeże spojrzenie na sztukę kulinarną.
Jakie kuchnie świata wyróżniamy?
Każdy kraj i region świata ma swoją własną kuchenną tożsamość, opartą o wieloletnią tradycję, klimat i dostępne produkty, a także wierzenia czy styl życia. To, która kuchnia przypadnie do gustu obcym podniebieniom, jest sprawą indywidualnych upodobań, ale niektóre, jak kuchnia włoska czy amerykańska, stały się bardziej popularne, niż inne. Chociaż niejeden Włoch za głowę by się złapał, próbując pizzy z ketchupem, na grubym, pulchnym cieście – pizza z badaniach SGGW pojawia się na pierwszym miejscu trendów gastro w Polsce, a zaraz za nią serwowane są wszelkie fast foody.
W panteonie smaków europejskich, obok kuchni włoskiej, popularnej także ze względu na makarony i risotto, często wymieniamy kuchnię grecką, hiszpańską (lub zbiorowo – śródziemnomorską), słynącą z elegancji kuchnię francuską i ognistą węgierską. Dużą grupę zwolenników ma kuchnia gruzińska, a klimaty Bliskiego Wschodu znamy głównie dzięki kebabom i baklavie.
Drugim regionem świata, którego smaki, na zasadzie kontrastu i egzotyki, fascynują poszukiwaczy nowych doznań i inspiracji, jest przebogata kuchnia azjatycka. Kulinarna podróż zaczyna się od tradycyjnej kuchni chińskiej, która zachwyca różnorodnością sosów i technik gotowania, przez świeżą, aromatyczną, łączącą wpływy chińskie i francuskie kuchnię wietnamską, aż do delikatnej, minimalistycznej kuchni japońskiej, mocno związanej z sezonowością i estetyką podania, uznawanej za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Po drodze warto zatrzymać się także w Tajlandii, gdzie mistrzowsko łączy się słodkie, kwaśne i pikantne, i oczywiście w Indiach, bo kuchnia hinduska to królowa przypraw, głębi smaków i opcji wege. Nową gwiazdą kulinarnego świata jest kuchnia koreańska, która wprowadziła na nasze stoły konkurencyjne dla kiszonej kapusty kimchi, bibimbap i bulgogi.
Dostępność przepisów i egzotycznych składników pozwala eksperymentować samemu – na mleku kokosowym można tworzyć własne wersje potraw kuchni indonezyjskiej, a na domówkę szybko przygotować libański hummus czy tabbouleh. Prawdziwą fiestę smaków oferuje kuchnia meksykańska, słynna dzięki tacos, burrito czy nachos, która rozgrzewa ostrością papryczek chili. Ciekawa, choć mniej popularna, jest kuchnia argentyńska – znana z najlepszych na świecie steków i tradycyjnego asado oraz kuchnia północnoafrykańska (głównie marokańska i egipska).
Dlaczego warto poznawać kuchnie świata?
W podróży przez kuchnie świata poznajemy nie tylko różnorodność potraw, ale także kulturę, zwyczaje i historię danego kraju. Poszerzamy kulinarne horyzonty, uczymy się nowych technik gotowania, eksperymentujemy, odkrywamy zdrowe produkty i przyprawy, dzięki czemu nasza codzienność zaczyna smakować znacznie ciekawiej. Nic przecież nie łączy lepiej, niż wspólny posiłek.