W świecie przypraw
Bazylia Prymat — magia smaku i aromatu

Bazylia to jedna z najpopularniejszych przypraw, kojarzona z daniami śródziemnomorskimi. Co sprawia, że jest obecna w każdej kuchni? I co warto wiedzieć o bazylii marki Prymat?

Bazylia — charakterystyka i pochodzenie

Bazylia jest jednoroczną rośliną z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z Afryki i Azji, jej wegetacji sprzyja klimat ciepły i tropikalny. Osiąga wysokość do 50 cm i ma aż 150 odmian. Jako przyprawa kuchenna najpopularniejsza jest bazylia pospolita (łac. Ocimum basilicum), ciemnozielona o gładkich owalnych liściach długości 30 do 100 mm, które wykorzystuje się jako przyprawę. W kuchni  cenione są odmiany:  Dark Opal i Purple Ruffe. Na spodzie listków znajdują się gruczoły wytwarzające olejek eteryczny, co sprawia, że po zerwaniu wyczuwalny jest  korzenno-kwiatowy zapach.

Bazylia kwitnie w lipcu i sierpniu. Kwiaty czerwone, różowe lub żółto-białe są miododajne i bogate w nektar.

W handlu dostępna jest zarówno bazylia suszona, jak i świeża. Aktualnie bazylia uprawiana jest głównie jako roślina przyprawowa. Bazylia suszona firmy Prymat powstaje z najbardziej wartościowych młodych listków, pochodzących ze sprawdzonych upraw.

Bazylia — smak, barwa, zapach

Bazylia ma charakterystyczny smak ciepło-pieprzny, lekko szczypiący z wyczuwalną nutą anyżu i mentolu, a przy tym delikatnie pikantny. Na jej zapach oraz smak duży wpływ ma miejsce uprawy. Może ona pachnieć anyżem, cytryną, cynamonem, goździkiem, grzanym winem lub koprem (suszona pachnie inaczej niż świeża). Najczęściej ma kolor oliwkowo zielony, ale są też czerwone odmiany bazylii.

Bazylia Prymat — przede wszystkim jakość

 

Głównym kryterium jakości bazylii jest jej aromat. Decyduje o nim zawartość olejków eterycznych w roślinie. Firma Prymat rygorystycznie podchodzi do oceny surowca, stąd ważna rola laboratorium Działu Oceny Jakości, gdzie specjaliści dokładnie badają  zioła trafiające do przypraw.

Za pomocą metody destylacyjnej sprawdzają poziom olejków eterycznych, mierzą także inne parametry jakości, np. wilgotność: zbyt duża ilość wody powoduje zbrylanie się liści, a nawet ich pleśnienie.

Bazylia suszona firmy Prymat uzyskuje wysoką jakość także dzięki procesowi suszenia, który odbywa się w optymalnych warunkach: w przewiewnym  pomieszczeniu, w  temperaturze 30 – 35 st. C. Dobrze wysuszone liście są kruszone (ale niezbyt drobno) i umieszczane w szczelnych opakowaniach,  gwarantujących zachowanie smaku i aromatu.

Bazylia suszona Prymat poddawana jest też procesowi sterylizacji w celu usunięcia mikroorganizmów. Wprawdzie sprawia on, że zioła krócej zachowują smak i zapach, ale zapewnia bezpieczeństwo konsumentom. Bezpieczeństwo konsumentów to, oprócz jakości produktów, najważniejsze założenie firmy. Tylko wysoka jakość produktu buduje zaufanie i zadowolenie klientów.

Bazylia — bogactwo zastosowań kulinarnych

Bazylia pasuje do mięs i dań jarskich. Firma Prymat zaleca jej stosowanie do drobiu, wieprzowiny, pasztetów, ryb, owoców morza, a także omletów i sałatek. Bazylia suszona Prymat świetnie podkreśla smak warzyw; bakłażana, cukinii, papryki i szpinaku. Duet doskonały tworzy z pomidorami, stąd jej miano  „zioło pomidorowe”. Smakuje też wybornie w sosach pomidorowych do pizzy, sosie bolońskim, neapolitańskim, pesto (do sosów zimnych dodajemy bazylię od razu, do gorących pod koniec gotowania). Stanowi idealne połączenie z serami, szczególnie z mozzarellą oraz zupami z soczewicy i grochu.

Bazylia suszona Prymat dobrze komponuje się z tymiankiem, oregano, rozmarynem, czarnym pieprzem, czosnkiem i miętą. Natomiast niezbyt korzystnie, zdaniem producenta, wypada w połączeniu z imbirem, cząbrem, liściem laurowym, szałwią i cynamonem.

Czy wiesz, że …

Bazylia:

 

  • Znajduje zastosowanie w aromaterapii — wdychanie aromatu z jednej kropli olejku z bazylii usuwa zmęczenie
  • W połączeniu z oliwą nadaje się do marynowania mięs.
  • Jest wykorzystywana do produkcji szamponów, mydeł i olejków
  • Korzystne działanie bazylii odkrył już Hipokrates