Jak zrobić matchę idealną na jesień? Przepis z korzenną nutą
Matcha to niezwykle modna i zdrowa herbata. Często można ją spotkać w kawiarniach jako alternatywę kawowego latte. Ale dlaczego właściwie warto mieć ją w swoim menu? Co odróżnia ją od kawy i dlaczego coraz więcej osób wybiera właśnie ją?
Co to jest matcha?
Matcha to sproszkowana zielona herbata. Ma naprawdę wiele fantastycznych właściwości, które przemawiają za tym, aby wybrać właśnie ją zamiast kawy. Oto kilka najważniejszych informacji:
- wybieraj jakościową, japońską matchę – będzie wtedy najsmaczniejsza, z piękny kolorem i wszystkimi dobrymi właściwościami
- matcha zawiera dużo antyoksydantów i minerałów – tak, jak liściasta zielona herbata
- ma więcej kofeiny niż tradycyjna zielona herbata w liściach, a przy tym zawiera L-teaninę, która sprawia, że wyrzut kofeiny nie jest nagły, a stabilny i długotrwały – dzięki temu działa lepiej niż kawa
- do jej przygotowania zgodnie ze sztuką potrzebny jest CHASEN – bambusowa miotełka, którą roztrzepuje się proszek matchy z wodą o odpowiedniej temperaturze (około 70 stopni Celsjusza)
Przepis na matchę z korzenną nutą
Warto przygotować matchę w nieco bardziej zimowym, korzennym stylu. Pamiętajmy jednak, że jest to herbata zielona – niekoniecznie więc dobrze łączy się ze wszystkimi przyprawami. Nasz wybór to kardamon i imbir jako bardzo świeże i pasujące przyprawy. Aby wydobyć z nich głębie aromatu skorzystamy z faktu, że mleko lepiej się spienia na ciepło i podgrzejemy je razem. Muśnięcie wanilii wraz ze spienionym mlekiem podkreśli kremowość napoju.
Kardamon mielony Prymat GastroLine
Niezastąpiony element jesiennych napojów i dań. Ma smak, którego nie można pomylić z żadną inną przyprawą. To bogactwo smaków, które nie przytłacza, a podkręca każde danie czy napój, w którym się znajdzie.
Matcha na ciepło ze spienionym mlekiem
Mleko przed spienieniem podgrzać, lecz nie zagotowywać, najlepsza temperatura do spieniania to około 60 st. C. Do mleka od razu dodać kardamon, cukier i imbir. Spienić.