Loaded fries z sosem serowym - comfort food na wyższym poziomie
To danie to kwintesencja nowoczesnego street foodu – łączy w sobie soczyste, długo pieczone żebro wołowe, chrupiące frytki, ciągnący się ser i kremowy sos serowy Prymat GastroLine. Całość dopełniają pikle i czerwona cebula, które przełamują tłustość mięsa i nadają daniu wyraźny, wyważony smak.
Loaded fries i idealny sos do frytek
Loaded fries w tej wersji to nie tylko efektowna przekąska, ale także pełnowartościowe danie, które doskonale sprawdzi się w menu barowym, food truckowym czy sezonowym gastro. To przykład dania, w którym każdy składnik ma znaczenie, ale to sos serowy spaja wszystko – nadaje strukturze kremowości, podkreśla smak mięsa i nadaje całości apetycznego charakteru. Dodatek jalapeño zapewnia dodatkową ostrość i balansuje całość w towarzystwie ogórków konserwowych i cebuli perłowej.
Sos serowy Prymat GastroLine
Idealnie kremowy, gęsty i przepełniony smakiem sera. Sprawdzi się do wielu dań typu fastfood otulając składniki lub służąc jako osobno podany dodatek. Dzięki swojej konsystencji łatwo się nabiera, co ułatwia jedzenie.
Składniki na 4 porcje frytek z szarpanym żebrem i sosem serowym:
Mięso marynujemy sporządzając marynatę z sosu BBQ oraz wszystkich pozostałych składników. Nacieramy mięso i wkładamy pod przykryciem do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy przez 4,5 godziny w temperaturze 150 stopni. Jeśli żebra będą się za mocno rumieniły to przykrywamy lub zawijamy w papier do pieczenia. Żebra odstawiamy do ostudzenia, wyciągamy kości i za pomocą dłoni szarpiemy dodają sos BBQ dla nawilżenia i dodatkowego doprawiania.
Frytki smażymy według przepisu w oleju lub w air fryerze. Dzielimy na 4 porcje i posypujemy równomiernie startym serem. Na to układamy równe porcje szarpanej wołowiny (mięso powinno być podgrzane, żeby stopiło ser). Wszystko polewamy sosem serowym, dodajemy ogóreczki, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i dekorujemy szczypiorkiem.
Rola sosu serowego: ten sos może z powodzeniem być używany w daniach z frytkami osobno, jednak w tym przypadku zależy nam, żeby każdy nabity widelec zawierał wszystkie składniki, ciągnący się ser, a całość żeby była wilgotna i równomiernie doprawiona. Dodatek papryczek jalapeno, wespół z piklami i czerwoną cebulą dodatkowo balansuje całość.
Tomasz Czajkowski – autor bloga Magiczny Składnik, założonego z miłości do gotowania i odkrywania niesamowitych produktów. W swoim gotowaniu poszukuje “Magicznych Składników”, a także stara się wydobyć prawdziwą naturę i czysty smak wybranego składnika. Wielki fan kuchni polskich regionów. Lubi łączyć kulinarne tradycje i techniki różnych kuchni świata z polskimi produktami i smakami.
Zawodowo odnajduje się w roli twórcy przepisów i kulinarnych konceptów, fotografa, filmowca i prowadzącego warsztaty.

