Sałatka z burratą - zaskakujące połączenie smaków
Wiosna smakuje truskawkami i pachnie miętą – soczysta, świeża, pełna barw! Choć kojarzą się z deserami, w kuchni warto wychodzić poza utarte schematy. Dziś w roli głównej wystąpi burrata – śnieżnobiała, kremowa, delikatna. Może swoim kolorem przypomina zimę, ale to wiosną staje się doskonałym tłem dla wyjątkowych przystawek.
Łączę ją z truskawkami i figami, otulając je sosem balsamicznym z nutą tymianku i szczyptą soli dla przełamania słodyczy. Chrupkości dodaje złocisty chrust ziemniaczany, doprawiony aromatyczną przyprawą do ziemniaków. Całość układam z wyczuciem, tworząc kompozycję, która zachwyca smakiem i wyglądem. Wiosna na talerzu – spróbujcie sami!
Sałatka z burratą, truskawkami i chrustem ziemniaczanym
Na patelni gorącej smażymy figi, truskawki, bardzo krótko, skrapiamy kremem balsamico i doprawiamy do smaku tymiankiem i chili z solą
Smażony chrust z ziemniaków doprawiamy do smaku przyprawą do ziemniaków.
Na talerz nakładamy karmelizowane owoce, cały ser, skrapiamy powstałym sosem , dekorujemy chrustem i listkami mięty.
Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.

