Porady
Jak wykorzystać w kuchni czosnek niedźwiedzi Prymat GastroLine?
Jak wykorzystać w kuchni czosnek niedźwiedzi Prymat GastroLine?

Czosnek niedźwiedzi to roślina o niezwykłych właściwościach smakowych. Prymat GastroLine oferuje go w postaci suszonych i rozdrobnionych zielonych liści. Ta bardzo wykwintna przyprawa doskonale pasuje do dań wytrawnych w kuchni polskiej, francuskiej czy azjatyckiej. Stosuje się go zarówno w potrawach serwowanych na ciepło, jak i na zimno — w obu wersjach czosnek niedźwiedzi zachwyca swoim aromatem.

W jakich połączeniach sprawdzi się najlepiej?

  • Czosnek niedźwiedzi to świetny dodatek do marynat
  • Ze świeżych liści warto zrobić aromatyczne pesto
  • Swoje dobroczynne właściwości oraz przyjemną woń przyprawa uwalnia w połączeniu z oliwą bądź masłem.

 

Czym jest czosnek niedźwiedzi?

 

Czosnek niedźwiedzi jest ceniony przez szefów kuchni ze względu na swój subtelny smak i charakterystyczny aromat. Tak samo jak świeży czosnek stanowi on kapitalne połączenie ze słodko-pikantną cebulą.  Czosnek niedźwiedzi cieszy się dużym zainteresowaniem na całym świecie ze względu na szerokie zastosowanie – najlepiej sprawdza się jako delikatny dodatek do dań głównych czy zup, ale dobrze też wykorzystać go do aromatyzowania masła, oleju czy oliwy.

Niezwykły efekt może przynieść także marynowanie w nim mięsa i ryb. Marynata z czosnku niedźwiedziego nada potrawie subtelnego, ale charakterystycznego smaku. W połączeniu ze śmietaną bądź jogurtem naturalnym będzie świetnym dodatkiem do sosów sałatkowych.

Do jakich potraw wykorzystać czosnek niedźwiedzi?

Suszony czosnek niedźwiedzi to doskonały dodatek do zup, dań jednogarnkowych oraz pieczonych ryb lub mięs. W każdym przypadku uwolni on swój wykwintny aromat pod wpływem ciepła, a jednocześnie nie zdominuje całej potrawy tak jak duża ilość świeżego czosnku.

To niezwykłe ziele łączy się smakowo z warzywami oraz pastami warzywnymi, dlatego warto stosować je jako dodatek do dań wegańskich. Czosnek niedźwiedzi można również wykorzystać do menu śniadaniowego. Bez obaw dodajcie go do jajecznicy, pasty jajecznej, wytrawnych omletów, owsianki czy ulubionego sera twarogowego.

Aby poznać smak tej przyprawy, najlepiej zastosować ją do klasycznych dań. Subtelnie podkreśli ona tradycyjne purée ziemniaczane, ale też polską mizerię, surówkę z buraczków czy sos koperkowy. Dodatek tego czosnku nada potrawie nowego charakteru. Ciekawym pomysłem jest tworzenie na bazie masła i czosnku niedźwiedziego — maseł ziołowych.

Jak podkreślić smak czosnku niedźwiedziego?

Suszony czosnek niedźwiedzi ma znacznie delikatniejszy smak i aromat niż zwykły czosnek, dlatego warto dodawać go do dań w celu nadania im subtelnego tonu. Jeśli chcecie podkreślić wyjątkowe właściwości tej przyprawy, śmiało komponujcie ją z innymi ziołami Kuchni świata lub gotowymi mieszankami Prymat GastroLine – w tym przypadku dobrze będzie wykorzystać pikantny sos tzatziki Prymat. Czosnek można też podgrzać na patelni z dodatkiem masła lub oliwy.

Czosnek niedźwiedzi w kuchni — pomysł na aromatyczne danie

Aby poznać smak i aromat czosnku niedźwiedziego, wypróbujcie mój przepis na odświeżającą zupę krem ze szpinaku z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem.

 

Składniki:
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 2 cebule,
  • 1 biała część pora,
  • 2 jabłka,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 opakowanie czosnku niedźwiedziego Prymat,
  • ½ kg młodych liści szpinaku,
  • 1 l rosołu z kury lub warzywnego  Kucharek,
  • 1 łyżka kremowego sera, np. mascarpone,
  • sól morska, chili, biały pieprz, gałka muszkatołowa Prymat,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 100 g plasterków wędzonego łososia,
  • 3 łyżki prażonych pestek słonecznika.

 

 

Sposób przygotowania:

1.W rondlu na maśle klarowanym usmażcie pokrojone w kostkę: cebulę, pora, jabłka i ziemniaki.

2. Po chwili wlejcie bulion i gotujcie do miękkości warzyw. Do tak przygotowanego wywaru dodajcie czosnek niedźwiedzi Prymat, szpinak oraz ser.

3. Całość dokładnie zblendujcie i doprawcie do smaku.

4. Przygotowany krem szpinakowy z nutą czosnku niedźwiedziego podajcie koniecznie z kwaśną śmietaną, kawałeczkami wędzonego łososia i chrupiącymi pestkami słonecznika.

Triki

Czosnek niedźwiedzi — poznajcie kulinarne triki!

  • Do rozgrzanej oliwy dodajcie łyżeczkę czosnku niedźwiedziego — otrzymacie kapitalny dodatek do grzanek lub świeżego pieczywa.
  • W połączeniu z masłem przyprawa nadaje oryginalny smak warzywom np. smażonej cukinii, grzybom, fasolce szparagowej i kalafiorowi.
  • Suszony czosnek niedźwiedzi to idealne uzupełnienie dań w sezonie grillowym – dodajcie go do warzyw, dipów, sałatek oraz orzeźwiających napojów mlecznych.
  • Czosnku niedźwiedziego użyjcie w ostatniej fazie gotowania, aby nie stracił swojego aromatu.

Czosnek niedźwiedzi Prymat to niezwykła przyprawa zyskująca coraz większą popularność. Dzięki swojemu subtelnemu smakowi nadaje ona potrawom zupełnie nowego, wykwintnego charakteru. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań, którym chcecie —w delikatny sposób — nadać czosnkowego aromatu.

Serdecznie polecam

Mistrz kulinarny, Robert Sowa.