Kategoria: Kasze i Ryże
Ryż basmati
KUP ONLINERyż basmati charakteryzuje się długimi, smukłymi ziarnami. Ryż basmati uprawia się w Indiach, Nepalu oraz Pakistanie. Ma charakterystyczny delikatnie orzechowy smak, który zawdzięcza warunkom klimatycznym, w jakich się go uprawia.
Ryż to podstawowy składnik żywieniowy wielu kuchni świata, zwłaszcza kuchni pochodzących z Azji. Ryż basmati ugotowany na sypko stanowi uzupełnienie dań kuchni indyjskiej – towarzyszy aromatycznym curry, daniom z drobiu, soczewicy oraz ryb i owoców morza.
Jak gotować ryż basmati? Aby ryż był sypki należy go przepłukać przed gotowaniem w zimnej wodzie. Płuczemy aż do momentu, kiedy woda będzie przejrzysta. Stosunek wody do ryżu powinien wynosić 1,3:1. Kiedy ryż zaczyna się gotować, przykrywamy, zmniejszamy gaz i gotujemy aż do wchłonięcia wody. Wtedy wyłączamy gaz/płytę i pozostawiamy ok. 10 minut pod przykryciem.
-
Rodzaj opakowania jednostkowegoworek
-
Masa / Pojemność sztuki netto3 kg
-
Składnikiryż biały długoziarnisty basmati.
-
Wartości odżywczeWartość odżywcza w 100 g produktu przed przygotowaniem: Wartość energetyczna 1466 kJ/346 kcal; Tłuszcz 0,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g; Węglowodany 75 g, w tym cukry 1,0 g; Białko 8,2 g; Sól 0 g.
-
Profil alergennyProdukt może zawierać: zboża zawierające gluten.
-
Termin przydatności18 miesięcy
-
Warunki przechowywaniaPrzechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
-
Kod EAN sztuki5901135045759
-
Kod EAN opakowania zbiorczegoNie dotyczy