Przepisy Roberta Sowy
Robert Sowa - szef kuchni
Robert Sowa
szef kuchni, restaurator

Z czym podawać gnocchi? Przepis prosto od szefa kuchni!

Dziś kolejna propozycja ciekawego, sycącego dania do sezonowego menu, które przygotowałem z myślą o wszystkich, którzy nie jedzą mięsa. Gnocchi to klasyka kuchni włoskiej sięgająca czasów starożytnych. Kluski przypominają nasze kopytka, skład prawdziwych gnocchi jest jednak bardziej rozbudowany – to nie tylko ziemniaki, jajko i mąka pszenna, ale także kasza manna, ser ricotta, mąka kukurydziana i zioła, a czasami nawet szpinak. Można je podawać na wiele sposobów, z rozmaitymi sosami i parmezanem, gulaszem lub tak jak w mojej wersji – w garniturze sezonowych warzyw, owoców i grzybów.

Pieprz biały mielony Prymat GastroLine

 

Ten rodzaj pieprzu idealnie nadaje się do sosów, szczególnie białych. Jest delikatniejszy od pieprzu czarnego, a jednocześnie ma swój unikatowy aromat, który warto wprowadzić w kuchni.

Serwując gnocchi zapewniacie obfity, sycący posiłek, idealny na jesienne szarugi i słoty. Kluczem do sukcesu w przygotowaniu takiego dania są dobrze dobrane, aromatyczne przyprawy, bo same kluski nie wyróżniają się żadnym konkretnym smakiem. Sos serowy z leśnymi kurkami, doprawiony białym pieprzem Prymat GastroLine, gałką muszkatołową i tymiankiem, podlany białym winem, otuli nasze gnocchi kremowo, intensywnie korzennie i lekko pikantnie; słodki groszek doda daniu przyjemnej chrupkości, a świeża bazylia pozwoli przenieść się na chwilę myślami do wciąż słonecznej Italii.

Gnocchi z kurkami i gruszką w sosie serowym

wege gnocchi

Lista składników

gnocchi
600 g
masło klarowane
1 łyżka
szalotka pokrojona w kostkę
2 sztuki
czosnek pokrojony w plasterki
1 ząbek
gruszka pokrojona w kostkę
1/2 sztuki
kurki oczyszczone
200 g
słodki groszek
50 g
bimi
100 g
sos serowy
100 ml
biały pieprz mielony Prymat GastroLine
1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa Prymat GastroLine
1/2 łyżeczki
tymianek suszony Prymat GastroLine
1/2 łyżeczki
wytrawne białe wino
100 ml
parmezan
100 g
listki bazylii
do dekoracji
Sposób przygotowania
3 min
1
1
W rondlu na maśle smażymy kurki, następnie dodajemy cebulę, czosnek, gruszkę i białe wino.
2

Po 3 minutach wlewamy sos serowy, mieszamy dodając słodki groszek, bimi i doprawiamy do smaku. Do tak przygotowanego sosu dodajemy gnocchi i gotujemy 2 minuty. Podajemy z parmezanem i listkami bazylii.

Zarządzaj plikami cookies