Przepisy Roberta Sowy
Robert Sowa - szef kuchni
Robert Sowa
szef kuchni, restaurator

Lepsze niż śliwki pod kruszonką - śliwki z bezą i przyprawą do grzańca!

Czas zbiorów śliwki węgierki to niepodważalnie znak, że nadeszła jesień. Głęboki fiolet, wspaniały aromat i niepowtarzalny smak soczystego miąższu harmonijnie łączący słodycz lata z przyjemną kwaskowatością. To zalety, dzięki którym śliwka węgierka jest prawdziwą królową jesiennych deserów. Tradycyjne knedle, drożdżowe racuchy czy biszkopt ze śliwkami mają oczywiście swoich wiernych fanów, ja jednak chcę Wam zaproponować deser mniej kaloryczny, mniej czasochłonny, i choć pozornie prosty, to jednak wyrafinowany w smaku i formie. Serwuję słodko-kwaśne śliwki w korzennej, słodkiej, aromatycznej zalewie przygotowanej na bazie miodu, czerwonego wina i tradycyjnej nalewki śliwkowej, doprawionej kardamonem i przyprawą do grzanego wina i piwa Prymat.

Takie zastosowanie przyprawy do grzanego wina i piwa Prymat może wydać się nieoczywiste, ale przecież praca w kuchni to nieustanne eksperymenty i poszukiwania. Mieszanka jest kompozycją goździków, ziela angielskiego, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej – aromatów i smaków, które kojarzą się nam z ciepłem, komfortem, dobrostanem i błogą przyjemnością. Mają też właściwości rozgrzewające, idealne na obecną porę roku. Kontrapunkt deseru stanowią lody waniliowe, a prażone migdały i pokruszona beza gwarantują intrygującą chrupkość. Taki deser zaskoczy i oczaruje każdego smakosza.

Śliwki w przyprawie do grzanego wina i piwa z miodem wielokwiatowym, kruszoną bezą i lodami waniliowymi

śliwki węgierki bez pestek
800 g
miód
3 łyżki
rodzynki
kilka sztuk
pomarańcze, obrane, filetowane
2 sztuki
wino czerwone, wytrawne
100 ml
nalewka śliwkowa
50 ml
kardamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki
prażone migdały
2 łyżki
przyprawa do grzanego wina i piwa Prymat
40 g
1

Do rondelka wlewamy miód, wino, nalewkę, dodajemy przyprawy i gotujemy około 2 minuty mieszając. Do tak przygotowanej zalewy dodajemy śliwki, rodzynki i całość gotujemy kolejne 2 minuty.

2

Aromatyczne śliwki z rodzynkami wylewamy na talerz, dodajemy pokruszoną bezę, prażone migdały, lody waniliowe, pomarańczę i dekorujemy miętą.

Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.

Zarządzaj plikami cookies