Fish Box z kąskami chrupiącego dorsza z pikantnym sosem tatarskim.
Pobierz ebooka z wszystkimi przepisami i tipami w temacie street foodu!
Kubełek to idealna forma dla szybkiego lub ulicznego jedzenia. Szybkiego, ale nie oznacza to, że pozbawionego smaku i wartości odżywczych. Tym razem proponujemy zrobienie kubełka pełnego smażonego dorsza, zamiast popularnego kurczaka. Kawałki ryby mają idealną wielkość, żeby zjadać ją na jeden kęs, za każdym razem maczając chrupiącą panierkę w lekko pikantnym sosie tatarskim, który zrobimy z pomocą Sosu Amerykańskiego Prymat.
Sos amerykański Prymat GastroLine
Nasz produkt sprawi, że popularny sos tatarski nabierze nowego, bardziej wyrazistego charakteru. Tak sporządzony sos tatarski można też śmiało podawać z innymi daniami, np. kanapkami, frytkami czy daniami z grilla.
Składniki na 10 kubełków z chrupiącym dorszem i sosem tatarskim
Zaczynamy od sporządzenia pikantnego sosu tatarskiego. Dobrze jest składniki takie jak grzybki, ogórki, cebulkę szalotkę oraz papryczki jalapeno drobno posiekać. Przyda się do tego robot kuchenny lub malakser z ostrzem do siekania. Można też precyzyjnie pokroić wszystko nożem. Przenosimy te składniki do miski, do której dodajemy Sos Amerykański, musztardę, startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok, posiekany drobno szczypiorek, cukier, pieprz czarny oraz sól. Mieszamy wszystko dokładnie. Nasz sos powinien mieć zbalansowany smak z delikatną pikanterią od Sosu Amerykańskiego oraz świeżą kwasowością od cytryny i marynat. Tak wymieszany sos przechowujemy w lodówce pod przykryciem nawet tydzień.
Dorsza osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę lub paski 3-4 cm. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i oprószamy dokładnie mąką pszenną. Mieszamy wszystkie składniki panierki i wstawiamy do lodówki. Ciasto zawsze powinno być zimne, żeby zachowało swoje właściwości i dawało w rezultacie chrupiącą panierkę. Wcześniej przygotowaną rybę (300 g na porcję) maczamy w cieście i smażymy w oleju na złoty kolor. Podajemy jeszcze gorącą w papierowym kubełku z pikantnym sosem tatarskim (ok. 60-70 g sosu). Obok dodajemy ćwiartkę cytryny oraz opcjonalnie frytki.
Rola sosu amerykańskiego: sos tatarski, którego bazą jest sos amerykański zyskuje kilka kolejnych warstw: pikantność, zioła, smak cebulki. Dzięki temu powtarzalna czynność, zatapiania kąsków chrupiącej ryby nigdy się nie znudzi.
Tomasz Czajkowski – autor bloga Magiczny Składnik, założonego z miłości do gotowania i odkrywania niesamowitych produktów. W swoim gotowaniu poszukuje “Magicznych Składników”, a także stara się wydobyć prawdziwą naturę i czysty smak wybranego składnika. Wielki fan kuchni polskich regionów. Lubi łączyć kulinarne tradycje i techniki różnych kuchni świata z polskimi produktami i smakami.
Zawodowo odnajduje się w roli twórcy przepisów i kulinarnych konceptów, fotografa, filmowca i prowadzącego warsztaty.

