Jakie dodatki do pizzy? Wybory szefa kuchni
Dodatki do pizzy to niezwykle obszerny temat. Rodzajów sera, sosów i samych produktów, które można położyć na włoskim cieście jest wręcz nieskończenie wiele! Kompozycje smakowe są i mięsne, i wegetariańskie, z rybami, a nawet owocami. Co jest najważniejsze w komponowaniu dodatków do pizzy? Jakiego sera używać? Sprawdź porady szefa kuchni!
Z mojego doświadczenia wynika, że Polacy najbardziej lubią pizzę na średnio grubym cieście z niewielką ilość sosu pomidorowego, ale za to z dodatkiem dużej ilości najróżniejszych składników, czyli niekonieczne ascetycznie włoską odmianę tego dania. Chcąc przygotować taką pizzę po mistrzowsku nie możemy zaniedbać jakości składników. Gastroline Prymat posiada bogatą ofertę niezbędnych ziół i dodatków stworzoną specjalnie z myślą o pizzeriach, która pomoże Ci stworzyć idealną kompozycję smaków i aromatów.
Jakie dodatki do pizzy?
W restauracyjnym menu zwykle pojawia się kilka różnych pozycji z pizzą. Jeśli restauracja to typowa pizzeria, wtedy tych pozycji może być kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt. Różnią się nie tylko dodatkami, ale i rodzajami ciasta, sosu czy sera. Jeśli chodzi o najpopularniejsze dodatki do pizzy, to są to: szynka; salami; warzywa: kukurydza, cebula, papryka, oliwki; tuńczyk oraz popularne „cztery sery”. W Polsce popularne są naprawdę bardzo bogate kompozycje, które we Włoszech byłyby uznane za… lekką ekstrawagancję! Wszystko więc zależy, czy chcemy specjalizować się w typowo włoskich połączeniach, czy stawiamy na tę bardziej polską wersję.
Jaki ser do pizzy?
Jeśli chcecie trzymać się tradycji to oczywiście mozzarella di bufala! Jest to typowy włoski ser z mleka bawolego. Oczywiście w bardziej polskich wersjach można stawiać na zwykłą mozzarellę z mleka krowiego, a często spotyka się także mieszankę mozzarelli z innymi serami.
Pamiętajmy jednak, że pizza „na bogato” pozwala także eksperymentować – na rynku mamy do wyboru ogromną ilość najróżniejszych regionalnych serów, świetnej jakości wędliny, świeże i konserwowe warzywa, a także dipy – bo w Polsce lubujemy się w dipach, gdzie na pierwszym miejscu uplasował się oczywiście… nie, nie ketchup. Sos czosnkowy!
Jaka szynka na pizzę?
Typowo włoskie wędliny, które najczęściej spotka się na pizzy to prosciutto, bresaola i speck, a inne wędliny to też salami w różnych wersjach, mortadela czy pancetta. W Polsce często stawia się na salami czy różne szynki, także te tradycyjne, polskie.
Przyprawy dla pizzerii – sprawdzone włoskie smaki
W ofercie Prymat GastroLine można znaleźć świetnej jakości produkty do pizzerii – od ziół, przez marynowane warzywa, aż po aromatyczne przyprawy.
Propozycja szefa kuchni: Pizza Volare
Ciasto należy przygotować z tego przepisu: Jak zrobić ciasto na pizzę?
Przepis na sos znajduje się tutaj: Jaki sos do pizzy?
Gdy mamy wyrobione ciasto na pizzę, nakładamy składniki w kolejności: sos, ser fior di latte, karczochy, oliwki czarne, bazylia Prymat Gastroline – pieczemy w temperaturze 350 st C około 3 – 4 minuty w warunkach domowych. Następnie zmniejszamy temperaturę do 270 st. Po około 10-12 minutach pieczenia nakładamy burattę, szynkę parmeńską, polewamy oliwą i posypujemy delikatnie solą.
Porady:
- aby bazylia nabrała głębszego aromatu rozetrzyj ją najpierw w dłoniach
- sekret doskonałej pizzy to cienkie ciasto – 180 g ciasta uformowane w koło o średnicy 32cm i dobrej jakości składniki
- aby wypracować doskonały smak pizzy bazylię Prymat GastroLine sypiemy przed upieczeniem; przyprawy pod wpływem temperatury robią się bardziej esencjonalne.
Krzysztof Makowski
Szef Kuchni Mamma Mia w Krakowie.