Zdrowe, tanie i smaczne przepisy dla szkolnych stołówek słodkości
Przepisy
Zdrowe, tanie i smaczne przepisy dla szkolnych stołówek - słodkości

Rok szkolny zbliża się wielkimi krokami. Co gotować w szkolnych stołówkach, aby było zdrowo, tanio, ale też smacznie? Jaka ilość cukru dozwolona jest w diecie ucznia i jakie dania na słodko można przygotować, aby być w zgodzie z wytycznymi? Warto dążyć do nowoczesnego wizerunku szkolnych stołówek, przy okazji kształtując w dzieciach odpowiednie nawyki żywieniowe. Dlatego już teraz poznajcie przepisy znanego Szefa Kuchni Roberta Sowy na dania, które urozmaicą szkolny jadłospis.

 

Na początek warto zaznaczyć, że od września 2022 nie pojawiły się nowe wytyczne, które zmieniłyby radykalnie obowiązujące przepisy i sposób przygotowywania szkolnych posiłków.

Nie oznacza to jednak, że jadłospis szkolny nie wymaga wprowadzenia istotnych zmian. Szkolne stołówki od lat borykają się z pewnymi problemami. Przede wszystkim ciężko znaleźć “złoty środek”, który umożliwi przygotowanie tanich, zdrowych i smacznych posiłków. Dlatego poprosiliśmy o pomoc znanego Szefa Kuchni – Roberta Sowę, który przygotował dwa przepisy na dania na słodko dla szkół. Zanim jednak je zaprezentujemy, przeczytajcie co należy wiedzieć o cukrze w diecie dzieci szkolnych.

Cukier w żywieniu dzieci

Obecnie obserwujemy coraz większy problem nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży, dlatego bardzo ważne jest, aby zapewnić im wysokiej jakości posiłki. Świeże składniki sprawdzonego pochodzenia to podstawa w jadłospisie dorastających młodych osób. Co jednak ze słodkościami? Cukier w diecie ucznia może być jak najbardziej obecny. Warto przestrzegać tego, żeby była to mała ilość. W 2015 roku Światowa Organizacja Zdrowia podała, że cukry nie powinny przekraczać pięciu procent kaloryczności spożywanej w ciągu dnia. To znaczy, że dziecko w wieku 12 lat może zjeść 25 gramów cukru. Jest to około 5 łyżeczek stołowych. Dlatego batonika lepiej zamienić na pyszny owoc, a słodzony, gazowany napój na świeżo wyciskany sok. Są także inne alternatywy!

Jakie słodkie posiłki gotować w stołówkach szkolnych?

Źródłem słodkości nie muszą być tylko napoje ze świeżych owoców i warzyw. Mogą to być tanie, proste i szybkie do zrobienia słodkości. Przepisy zostały stworzone z myślą o stołówkach szkolnych oraz spełniają wytyczne.

Pierwszy z nich to ciekawa propozycja podania ryżu z jabłkami oraz rodzynkami!

Przepis na ryż z jabłkami oraz rodzynkami
Ryż z rodzynkami i jabłkami
Lista składników
Ryż Biały Prymat (świetnie pasuje też Ryż Basmanti)
1 kilogram
Mleko 2,0% lub 3,2%
1 litr
Masło
2 łyżki
Masło – do posmarowania formy
2 łyżki
Rodzynki
½ szklanki
Żurawina
½ szklanki
Jabłka – obrane i starte na tarce o grubych oczkach
6 dużych sztuk
Mięta
gałązki do dekoracji
Gęsty jogurt naturalny
½ litra
Cynamon mielony
do dekoracji
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku
Sól morska jodowana Prymat
do smaku
Opis przygotowania
40 minut
10
1

Do garnka wsypać ryż i wlać mleko. Gotować do miękkości cały czas mieszając.

2

Lekko ostudzić.  Dodać miód, masło, sól morską, gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszać.

3

Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Nałożyć 1/2 ryżu, a następnie wyłożyć jabłka doprawione cynamonem z rodzynkami i żurawiną. Przykryć pozostałym ryżem i pokryć pozostałym masłem.

4

Naczynie zamknąć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20 minut.

5

Gotową zapiekankę przed podaniem oprószyć cynamonem. Podać z gęstym jogurtem naturalnym oraz świeżą miętą.

Podczas przygotowania dań w szkolnej stołówce liczy się czas. Jak zrobić oryginalny, szybki i słodki posiłek? Nic prostszego: wypróbuj crumble owocowe! Jest to prosty przysmak wywodzący się z Wielkiej Brytanii. W poniższym przepisie są to truskawki pod kruszonką z dodatkiem zdrowych orzechów.

Truskawki pod kruszonką z dodatkiem zdrowych orzechów
truskawki pod kruszonką z dodatkiem orzechów
Lista składników
Składniki:
Świeże Truskawki (po sezonie mrożone lub inne owoce: jabłka, gruszki etc.)
1,5 kilograma
Tymianek suszony Prymat
1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat
½ łyżeczki
Miód wielokwiatowy lub cukier brązowy 
2 łyżki
Kruszonka
Mąka migdałowa lub pszenna
200 gramów
Masło
200 gramów
Cukier
200 gramów
Orzechy laskowe
3 łyżki
Orzechy włoskie
6 łyżek
Lody waniliowe – opcjonalnie
400 gramów
Świeża mięta
do dekoracji
Opis przygotowania
45 minut
10
1

Truskawki kroimy na ćwiartki, wkładamy do rondelka z tymiankiem i miodem. Delikatnie podgrzewamy.

2

Przygotowujemy kruszonkę. Orzechy siekamy na desce i przekładamy do miseczki. Mąkę wyrabiamy z cukrem, masłem i orzechami.

3

Truskawki przekładamy do foremek do zapiekania. Posypujemy kruszonką i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7 minut, aż kruszonka zrobi się złocista.

4

Gotowe crumble podajemy ze świeżą miętą lub lodami.

Nauka zdrowych nawyków

Szkoła to idealne miejsce, żeby pokazać dzieciom i młodzieży, jak zdrowo się odżywiać i dlaczego jest to aż tak istotne. Zbilansowane dania, o prawidłowej kaloryczności oraz zachęcającym smaku i zapachu – to podstawa, żeby zachęcić do zdrowego żywienia. Tutaj znajdziesz więcej tanich i zdrowych przepisów na dania główne na obiad!

Zarządzaj plikami cookies