uczniowie czekają na obiad na na szkolnej stołówce
Przepisy

Zdrowe, tanie i smaczne przepisy dla szkolnych stołówek - zupa i dania główne  

Jadłospis w szkolnej stołówce powinien zawierać dania zdrowe, smaczne i proste do ugotowania. Nie muszą to być dania kosztowne – często do przygotowania wystarczy tylko kilka składników: mięso, warzywa, owoce oraz odpowiednie przyprawy. Z myślą o szkolnych stołówkach, ceniony Szef Kuchni i restaurator Robert Sowa przygotował 3 przepisy: na zupę, danie główne z mięsem oraz danie warzywne.  

Poznaj normy żywieniowe w szkolnych stołówkach

Na początek, warto przybliżyć kilka informacji na temat norm żywieniowych obowiązujących w szkolnych stołówkach. Podczas roku szkolnego, w okresie od września do czerwca dzieci i nastolatkowie większość swojego czasu spędzają w szkolnych murach. Dla wielu z nich obiad w szkolnej stołówce to jedyny ciepły posiłek w ciągu całego dnia. Do efektywnej nauki i prawidłowego rozwoju młodzi ludzie potrzebują odpowiednio zbilansowanego posiłku zawierającego wiele wartości odżywczych niezbędnych dla rozwoju młodego organizmu. Zgodnie ustalonych normami żywieniowymi, posiłek w szkolnych stołówkach powinien pokrywać 30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego. O tym jak wyliczyć poziom średniego zapotrzebowania (EAR) oraz jakie są zasady żywienia zbiorowego w szkołach dowiesz się z artykułu „Gotując dla uczniów, czyli jak układać jadłospis szkolny”.

Wszystkie nasze propozycje dań dla szkolnych stołówek spełniają zalecane normy żywieniowe. Podobnie z zawartością soli i cukru, które także są zgodne z rekomendacjami.

Sól w szkolnej stołówce

Niegdyś sól można było znaleźć tylko na stołach najzamożniejszych obywateli świata. Dziś przyprawa jest powszechnie stosowana i spotkać ją można także na każdej szkolnej stołówce. Sól znakomicie podkreśla smak dań i w odpowiedniej ilości pomaga obniżyć ciśnienie krwi, ale znane są także jej “ciemne strony”. Stosowana w nadmiarze może przyczynić się do nadciśnienia tętniczego oraz otyłości. Zgodnie z wytycznymi Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, normy dziennego spożycia soli przez dzieci nie powinny przekraczać 4 gramów (niecała mała łyżeczka).

Więcej na temat wpływu soli na ludzki organizm, produktach które ją zawierają oraz sprawdzone sposoby na ograniczenie ilości soli w daniach ze szkolnych stołówek znajdziecie w artykule pt. “Sól – co warto wiedzieć o tej przyprawie?”. Walory cukru oraz przykłady, jak słodko i owocowo przygotowywać dania w szkole przybliżamy w tym artykule.

Wszystkie proponowane przez nas przepisy do szkolnego jadłospisu są nie tylko zdrowe, ale też kolorowe, tanie, łatwe i szybkie do przygotowania, a przede wszystkim bardzo smaczne.

Spodziewamy się, że niejeden zachwycony uczeń pobiegnie po dokładkę!

Na pierwsze danie: zupa z gruszki i pietruszki z prażonymi ziarnami słonecznika

zupa z gruszki i pietruszki z prażonymi ziarnami słonecznika

Zgodnie z polską tradycją na pierwsze danie powinna być zupa. W jadłospisie szkolnej stołówki doskonale sprawdzi się gęsta, kremowa i aromatyczna zupa z gruszki i pietruszki, smacznie udekorowana prażonymi ziarnami słonecznika. Oprócz wymienionych wcześniej składników do ugotowania zupy potrzebne będą m.in. ziemniaki, cebula, por oraz natka pietruszki do dekoracji. Smak zupy znakomicie wzbogacą przyprawy Prymat takie jak biały pieprz, gałka muszkatołowa oraz sól morska.

Lista składników

Wywar warzywny
2 litry
Cebula – pokrojona drobno
2 sztuki
Por – pokrojone białe części
2 sztuki
Pietruszka – obrana i pokrojona w plastry
800 gramów
Ziemniaki – obrane i pokrojone
3 sztuki
Gruszki – dojrzałe, obrane i pokrojone w kostkę
4 sztuki
Masło klarowane
3 łyżki
Cytryna – do wyciśnięcia soku
½ cytryny
Śmietana kremówka
200 ml
Prażone pestki słonecznika
½ szklanki
Natka pietruszki – do dekoracji
do dekoracji
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku
Sól morska jodowana Prymat
do smaku
Opis przygotowania
40 minut
10
1

W garnku na maśle smażymy pokrojoną cebulę i pora. Po kilku minutach dodajemy pietruszkę, ziemniaki, gruszkę. Całość zalewamy wywarem warzywnym.

2

Gotujemy do czasu aż pietruszka zmięknie, a następnie miksujemy. Dodajemy śmietanę i ponownie miksujemy, doprawiając do smaku.

3

Tak przygotowany krem wlewamy do miseczek. Na koniec posypujemy zupę ziarnami słonecznika i natką pietruszki.

Danie główne: pieczone pałki z kurczaka i sałatka z pomidorkami koktajlowymi

pałki z kurczaka i sałatka z pomidorkami koktajlowymi

Jako danie główne w szkolnej stołówce polecamy pieczone pałki z kurczaka. Mięso drobiowe jest powszechnie lubiane i bardzo popularne wśród dzieci i młodzieży. Daje wiele możliwości kucharzom i posiada wiele wartości odżywczych. Szczegółowe informacje na temat kurczaka w diecie szkolnej oraz walorów dań z drobiu przybliżamy w artykule pt. “Kurczak w szkolnym jadłospisie”

W przepisie znajduje się 20 pałek z kurczaka (po dwie na każdego ucznia) oraz odpowiednia marynata zawierająca m.in. musztardę miodową Prymat, a także aromatyczne przyprawy takie jak słodka czerwona papryka, oregano, suszony czosnek i sól morską. Kurczaka warto natrzeć marynatą dzień wcześniej niż planowane jest podanie obiadu w szkole.

Do pieczonych pałek z kurczakiem idealnie pasuje zdrowa sałatka z pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewkami, zielonym ogórkami, sałatą lodową i marchewką.

Lista składników

Mięso
Kurczak zagrodowy lub kurczak zwykły
20 pałek
Marynata
Olej rzepakowy
1 szklanka
Musztarda miodowa Prymat
4 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka
Sól morska jodowana Prymat
1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka
Oregano suszone Prymat
1 łyżka
Sałatka
Cebula dymka – posiekana
1 pęczek
Pomidorki koktajlowe (najlepiej różnokolorowe) – pokrojone na połówki
10 sztuk
Rzodkiewki – pokrojone w plastry
10 sztuk
Ogórki świeże – obrane i pokrojone w plastry
5 sztuk
Sałata lodowa – posiekana
3 sztuki
Marchewka – obrana i starta na dużych oczkach tarki
6 sztuk
Sok z cytryny
2 łyżki
Sól morska jodowana Prymat
do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Cukier brązowy
do smaku
Opis przygotowania
Około 1 godziny (nie liczymy czasu marynowania)
10
1

KURCZAK – dzień wcześniej 

Myjemy wodą pałki z kurczaka, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Łączymy wszystkie składniki marynaty. Nacieramy nią pałki i odkładamy do lodówki, by mięso przesiąkło przyprawami.

2

KURCZAK – w dniu podania

Przygotowane, zamarynowane pałki układamy na blaszkach wyłożonych pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Pieczemy pałki przez 40 minut.

3

SAŁATKA

Wszystkie składniki sałatki wkładamy do miski, mieszamy, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny , mieszamy i doprawiamy do smaku.

4

Aromatyczne pałki z kurczaka podajemy z chrupiącą sałatką.

Wegetariańska alternatywa: duszona soczewica z pomidorami

Duszona soczewica z pomidorami

Inną, ciekawą propozycją na obiad w szkolnej stołówce jest duszona soczewica z pomidorami pelati. To proste i pyszne danie jednogarnkowe zasmakuje nie tylko wegetarianom! Wyjątkowego, orientalnego smaku i aromatu nada potrawie przyprawa garam masala. Gotowe danie będzie bardziej apetyczne gdy obficie posypiemy je żółtym serem oraz udekorujemy natką pietruszki. 

Lista składników

Soczewica – ugotowana lub konserwowa
1 kilogram
Olej rzepakowy
4 łyżki
Cebula – pokrojona w kostkę
2 sztuki
Czosnek – pokrojony w paski
3 ząbki
Włoszczyzna suszona Prymat
200 gramów
Pomidory Pelati
1 litr
Bulion warzywny
1 litr
Sól morska jodowana Prymat
do smaku
Papryka słodka mielona Prymat
do smaku
Przyprawa Garam Masala Prymat
do smaku
Żółty ser – starty
200 gramów
Natka pietruszki – posiekana
1 pęczek
Opis przygotowania
30 minut
10
1

W garnku na oleju smażymy przez chwilę cebulę i czosnek. Wlewamy bulion, dodajemy włoszczyznę, soczewicę, pomidory i całość gotujemy około 15 minut.

2

Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy gotując kolejne 10 minut.

3

Gotowe danie z soczewicy posypujemy przed podaniem tartym żółtym serem i natką pietruszki.

To nie wszystkie propozycje do szkolnego jadłospisu, które Was mamy! Po słodkie, zdrowe i owocowe przysmaki zapraszamy do tego artykułu.

Zarządzaj plikami cookies