foir gras
Przepisy Roberta Sowy
Robert Sowa - szef kuchni
Robert Sowa
szef kuchni, restaurator

Foie gras, czyli szlachetna gęsia wątróbka - przepis

W mojej kuchni liczy się harmonia smaków i tekstur, dlatego delikatne, aksamitne foie gras układam na kruchym, orzechowym cieście otulając całość soczystymi gruszkami skarmelizowanymi z korą cynamonu i odrobiną tymianku – wystarczy rozetrzeć go w dłoniach, by poczuć, jak cudownie komponuje się z owocami i szlachetnym mięsem.

Prezentacja, element zaskoczenia i smak dania – te 3 elementy w przyrządzanych daniach muszą zaistnieć, dlatego do wykończenia przystawki sięgam po konfiturę z brusznicy i pomarańczy oraz chrupiące pistacje. To połączenie to dla mnie esencja wiosny na talerzu – lekkość, świeżość i szczypta elegancji. Spróbujcie sami!

Wątróbka gęsią foie gras z ciastem orzechowym i karmelizowaną gruszką w miodzie z pigwą

foie gras
240 g
masło
2 łyżki
ciasta orzechowego
4 małe kawałki
gruszka pokrojona na ćwiartki
1 sztuka
konfitura z pomarańczy
2 łyżki
konfitura z brusznicy
2 łyżki
pistacje
do dekoracji
świeże zioła
do dekoracji
miód wielokwiatowy
2 łyżki
nalewka z pigwy
100 ml
sól morska Prymat GastroLine
do smaku
tymianek suszony
do smaku
cynamon cały Prymat GastroLine
do smaku
1

Wątróbkę nacinamy w krateczkę po jednej stronie. Na rozgrzanej patelni posypanej solą morską smażymy wątróbkę gęsią z każdej strony na złoty kolor (aby była miękka) pod koniec dodając masło i bastując.

2

Na drugiej patelni karmelizujemy gruszki z korą cynamonu , dodajemy miód wielokwiatowy, nalewkę z pigwy , tymianek i doprawiamy do smaku solą morską i mielonym czarnym pieprzem.

3

Gotową foie gras podajemy na cieście orzechowym , dodajemy gruszki skrapiamy powstałym sosem , konfiturę z brusznicy, pomarańczy i dekorujemy orzechami pistacjowymi i świeżymi ziołami

foir gras

Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.

Zarządzaj plikami cookies