kurczak garam masala
Przepisy Roberta Sowy
Robert Sowa - szef kuchni
Robert Sowa
szef kuchni, restaurator

Pikantne polędwiczki z kurczaka z garam masala i kolendrą - propozycja na wiosenne menu.

Wiosna to czas, kiedy restauracyjne karty wzbogacamy o lekkie, aromatyczne dania –dlatego dziś połączymy soczystego kurczaka zagrodowego z delikatnymi krewetkami – ale zanim trafią na patelnię, trzeba je odpowiednio zamarynować.

Przygotuję marynatę na bazie musztardy miodowej Prymat – jej subtelna słodycz idealnie komponuje się z tym daniem, a odrobina sosu sojowego, czosnku i imbiru nada całości wyrazistego charakteru! Potem czas na smażenie mięsa i przygotowanie gęstego, aromatycznego sosu z pomidorów i soczewicy. A tu kluczową rolę gra mieszanka Garam Masala Prymat GastroLine i świeża kolendra – to one podkręcają smak i dodają tej potrawie wyjątkowego aromatu!

Brzmi dobrze? No to do dzieła, spróbujcie sami!

Tuńczyk z cytrusami

polędwiczki z kurczaka zagrodowego
400 g
oczyszczone i osuszone krewetki black tiger
6 sztuk
pokrojona w kostkę cebula
1 sztuka
plasterki czosnku
4 ząbki
pokrojone w kostkę pomidory pelati
1/2 l
ugotowana soczewica (lub z puszki)
200 g
posiekana kolendra
1 pęczek
sól morska gruboziarnista Prymat GastroLine
do smaku
przyprawa garam masala Prymat GastroLine
do smaku
chili pieprz cayenne Prymat GastroLine
do smaku
Marynata:
musztarda delikatesowa Prymat GastroLine
1 łyżka
miód lipowy
1 łyżka
olej rzepakowy
3 łyżki
roztarty czosnek
3 ząbki
sos sojowy
3 łyżki
marynowany imbir
1 płaska łyżeczka
masło klarowane
2 łyżki
1

Wszystkie składniki marynaty łączymy, nacieramy mięso, krewetki i marynujemy minimum godzinę.

2

Tak przygotowane polędwiczki i krewetki smażymy na maśle klarowanym z każdej strony na złoty kolor.

3

W rondlu na maśle smażymy cebulę, czosnek, po kilku minutach wlewamy pomidory, dodajemy soczewicę, mieszamy i doprawiamy do smaku garam masala. Polędwiczki i krewetki podajemy na soczewicy w pomidorach obficie posypując świeżą kolendrą.

kurczak z krewetkami w orientalnej przyprawie

Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.

Zarządzaj plikami cookies