Wiosenny tatar z pomidorów malinowych - wege tatar
W poszukiwaniu oryginalnych i zdrowych potraw, tatar z pomidorów malinowych z pewnością zasługuje na uwagę. Jego lekka konsystencja oraz intensywne smaki sprawiają, że jest to idealna propozycja na wiosenne dni. Dojrzałe pomidory malinowe, będące bazą dania, wspaniale współgrają z kaparami i oliwkami, które dodają mu wyrazistości. Słodka, pieczona czerwona papryka w połączeniu z pikantnością jalapeño tworzy harmonijną całość, a czerwona cebula wprowadza nutę chrupkości. Całość dopełnia oliwa z oliwek, która nie tylko wzbogaca smak, ale także nadaje potrawie elegancji. Świeża bazylia, jako ostatni akcent, nie tylko przyciąga wzrok, ale także wprowadza do tataru wyjątkowy aromat, sprawiając, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Wegański tatar z pomidorów malinowych
Pomidory malinowe kroimy w kostkę i przekładamy na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Do dużej miski wkładamy oliwki czarne , zielone, kapary, paprykę czerwoną, czerwoną cebulę, czosnek, suszone pomidory i pomidory malinowe.
Całość skrapiamy aromatycznym olejem z suszonych pomidorów, tabasco, kabayaki, doprawiamy do smaku i delikatnie mieszamy.
Tatara układamy na talerzu w dowolnej formie z grzankami , dekorujemy papryczkami jalapeno, orzeszkami pinii i listkami bazylii
Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.