Z czym podawać gnocchi? Przepis prosto od szefa kuchni!
Dziś kolejna propozycja ciekawego, sycącego dania do sezonowego menu, które przygotowałem z myślą o wszystkich, którzy nie jedzą mięsa. Gnocchi to klasyka kuchni włoskiej sięgająca czasów starożytnych. Kluski przypominają nasze kopytka, skład prawdziwych gnocchi jest jednak bardziej rozbudowany – to nie tylko ziemniaki, jajko i mąka pszenna, ale także kasza manna, ser ricotta, mąka kukurydziana i zioła, a czasami nawet szpinak. Można je podawać na wiele sposobów, z rozmaitymi sosami i parmezanem, gulaszem lub tak jak w mojej wersji – w garniturze sezonowych warzyw, owoców i grzybów.
Pieprz biały mielony Prymat GastroLine
Ten rodzaj pieprzu idealnie nadaje się do sosów, szczególnie białych. Jest delikatniejszy od pieprzu czarnego, a jednocześnie ma swój unikatowy aromat, który warto wprowadzić w kuchni.
Serwując gnocchi zapewniacie obfity, sycący posiłek, idealny na jesienne szarugi i słoty. Kluczem do sukcesu w przygotowaniu takiego dania są dobrze dobrane, aromatyczne przyprawy, bo same kluski nie wyróżniają się żadnym konkretnym smakiem. Sos serowy z leśnymi kurkami, doprawiony białym pieprzem Prymat GastroLine, gałką muszkatołową i tymiankiem, podlany białym winem, otuli nasze gnocchi kremowo, intensywnie korzennie i lekko pikantnie; słodki groszek doda daniu przyjemnej chrupkości, a świeża bazylia pozwoli przenieść się na chwilę myślami do wciąż słonecznej Italii.
Gnocchi z kurkami i gruszką w sosie serowym
Lista składników
Po 3 minutach wlewamy sos serowy, mieszamy dodając słodki groszek, bimi i doprawiamy do smaku. Do tak przygotowanego sosu dodajemy gnocchi i gotujemy 2 minuty. Podajemy z parmezanem i listkami bazylii.