W świecie przypraw
Oregano – tradycyjny dodatek w europejskiej kuchni

Oregano to aromatyczne zioło stosowane na całym świecie. Kojarzy się nam przede wszystkim z kuchnią włoską oraz grecką. Ma niezwykły aromat i lekko gorzki smak. W tym artykule znajdziesz odpowiedzi na pytania: w jaki sposób produkujemy tę przyprawę oraz jak w firmie Prymat obchodzimy się  z surowcem, zanim trafi na stoły?

Oregano – pochodzenie i charakterystyka

Oregano (lebiodka pospolita) to wieloletnia roślina o wysokości 20-80 cm z gęstymi, rozgałęzionymi łodygami. Jej charakterystyczne, niewielkie listki nie przekraczają długości 4 cm. Przyglądając się im, kiedy są jeszcze świeże, można zauważyć małe, prześwitujące punkciki. Te jasne kropki to gruczoły wytwarzające olejki eteryczne. Właśnie dzięki nim oregano ma tak intensywny, urzekający zapach.

Oregano pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Nazywane ozdobą gór, w naturze rośnie na pochyłych zboczach w zachodniej i południowo-zachodniej Eurazji. Roślina ta najlepiej rozwija się w ciepłym, suchym klimacie, ale dzięki dobrej adaptacji może być też hodowana w chłodniejszych miejscach. Uprawianie jej w ogródku, na balkonie, czy nawet kuchennym parapecie jest bardzo łatwe i nie wymaga wiele wysiłku.

Oregano – smak, barwa i aromat

Świeże oregano to oliwkowozielona roślina z odcieniami żółci. Charakterystyczny ciepło-gorzki smak lebiodki może mieć różne natężenie, w zależności od gatunku ziela. Jej zapach jest bardzo intensywny, określany jako miętowo-tymiankowy. Aby zachować ten urzekający, naturalny aromat podczas procesu suszenia oraz obróbki i dostarczyć go na polskie stoły, w Prymat przykładamy najwyższą dbałość do każdego etapu procesu produkcyjnego.

Oregano – sposób przechowywania i ocena jakości

Jednym z najważniejszych miejsc w naszych zakładach produkcyjnych jest laboratorium Działu Zapewniania Jakości. Specjaliści skrupulatnie badają w nim zarówno surowce roślinne, jak i opakowania. Jakość suszonego oregano oceniamy przede wszystkim na podstawie zawartości w liściach olejków eterycznych, które decydują o aromacie przyprawy. Kontrolujemy ją za pomocą metody destylacyjnej. Istotna jest także ilość wody w produkcie. Wysoka jej zawartość spowodowałaby zbrylenie się liści. Roślina nie może też być zbyt miałko zmielona.

Aby zapobiec wchłanianiu wilgoci przez suszone oregano, należy przechowywać je w suchym miejscu. Jego nadmierne nawilżenie mogłoby doprowadzić do powstania pleśni. Wszystkie aromatyczne przyprawy powinny być trzymane w szczelnie zamkniętych opakowaniach – tu świetnie sprawdzają się nasze opakowania typu PET, ze szczelną nakrętką. Zapobiega ona wietrzeniu suszu i pozwala zachować jego niepowtarzalny smak i zapach na dłużej.

Suszone oregano – zastosowanie kulinarne

Oregano to ziele szczególnie cenione w kuchni włoskiej. Na całym świecie stosuje się je do doprawiania pizzy, sosów pomidorowych i makaronów. Jest też idealnym dodatkiem do pieczonych i grillowanych warzyw, między innymi do bakłażana, ziemniaków, cukinii czy pomidorów. Jego aromat wspaniale uzupełnia marynaty mięsne. W przeciwieństwie do innych ziół dobrze komponuje się z ostrymi smakami. W zalewach z powodzeniem można łączyć suszone oregano ze sproszkowaną papryczką chilli.

rozmaryn suszony prymat gastroline

Aby wydobyć jak najwięcej smaku i zapachu z naszej przyprawy Prymat Oregano Suszone, zalecamy stosować ją w odpowiedni sposób podczas gotowania. W przypadku zimnych dań i sosów ziele musi zostać dodane na początku przygotowywania posiłku. Natomiast do sosów i dań podawanych na gorąco, powinno się je dosypywać na sam koniec gotowania. Przed użyciem oregano należy rozetrzeć w dłoniach, żeby uwolnić intensywny aromat przyprawy.

Czy wiesz, że…

Oregano:

 

  • Jest najbardziej popularne w południowej części Włoch, a na północy kraju — majeranek. Obie te przyprawy są spokrewnione, a oregano nazywa się czasami dzikim majerankiem.
  • Dzięki swojemu działaniu wykrztuśnemu, dezynfekującemu, moczopędnemu, przeciwskurczowemu i odtruwającemu — oregano znalazło wiele zastosowań w medycynie naturalnej, a także konwencjonalnej.
  • Zioło to wchodzi w skład niektórych pachnących kosmetyków, najczęściej płynów do płukania ust.