Ser kozi z gruszką, laską cynamonu i czarnuszką
Kozie sery, niezwykle popularne w kuchni francuskiej, włoskiej i szwajcarskiej, coraz częściej pojawiają się w profesjonalnych kuchniach i kartach dań najlepszych polskich restauracji. Często sięgam po kozi ser – długodojrzewający, pleśniowy, twarożek czy też bardziej kremową wersję rolady serowej – tworząc przystawki i oryginalne sałaty.
Wykwintna serowa przystawka to nie tylko ta najbardziej popularna deska serów. Kozi ser zostawia szerokie pole do popisu dla kulinarnej wyobraźni – świetnie łączy się z pieczonym burakiem czy figami, można go marynować, a nawet upiec z niego wyborny sernik. Moja dzisiejsza propozycja dania z kozim serem to grillowany ser kozi z czarnuszką, konfiturą z pigwy, karmelizowaną gruszką i laską cynamonu, posypany intrygującą czarnuszką. W Prymat GastroLine profesjonaliści w kuchni lubię dzielić się z Wami pomysłami na ciekawe połączenia przypraw jednorodnych i mieszanek smakowych – tu skupimy się na tych pierwszych.
Zalety czarnuszki Prymat GastroLine
Nasiona czarnuszki Prymat GastroLine mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, w piekarni i w cukiernictwie. Korzenny, lekko gorzkawy smak i pikantny aromat czarnuszki sprawiają, że te małe czarne ziarenka świetnie sprawdzają się jako posypka do wszelkiego rodzaju pieczywa i wytrawnych wypieków – na przykład pasztecików. Przyprawa ma także fajne cechy dekoracyjne, a w przypadku sera koziego subtelnie wzmacnia i podkreśla jego naturalny smak.
Łącząc ser z owocami – w tym przypadku z karmelizowaną gruszką – nie sposób pominąć cynamonu, który nadaje potrawie cudowny, niepowtarzalny, korzenny aromat. W moim przepisie stosuję cynamon w laskach, ponieważ stopniowo uwalnia swoje rozgrzewające właściwości, a przy tym efektownie dopełnia wygląd dania. Spróbujcie – naprawdę warto.
Przepis na grillowany ser kozi z czarnuszką, konfiturą z pigwy i karmelizowaną gruszką z laską cynamonu
Lista składników
Ser grillujemy na suchej patelni z dodatkiem czarnuszki.
Cząstki gruszki karmelizujemy na maśle klarowanym z laskami cynamonu, miodem i sokiem z cytryny.
Na keksie układamy kawałki koziego sera, dodajemy aromatyczne gruszki, konfiturę z pigwy, dekorujemy świeżymi ziołami i czarnuszką. Szybko i smacznie.
Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.