Krewetki w tempurze z warzywami po tajsku
Przepisy
Patryk Kotarba
Patryk Kotarba
szef kuchni

Sos Mango-Jalapeno Prymat GastroLine  - nowe horyzonty smaku w kuchni orientalnej

Kuchnia orientalna ma w Polsce coraz więcej fanów. Lubimy ciekawe, egzotyczne smaki z dalekich krajów, bo i nasze podróże sięgają do coraz bardziej odległych zakątków świata. Na szczęście nie ma już problemu z dostępnością oryginalnych przypraw i składników charakterystycznych dla różnorodnych kuchni z całego świata.

Jeden sos – wiele możliwości!

Marka Prymat GastroLine wychodzi naprzeciw oczekiwaniom wszystkich miłośników kuchni orientalnej, tworząc sos, który pozwoli na przyrządzanie wielu ciekawych, orientalnych potraw.

Sos Mango-Jalapeño Prymat GastroLine

Sos Mango-Jalapeño Prymat GastroLine

 

Sos Mango-Jalapeño, to nowa jakość na rynku sosów gastronomicznych. Jego receptura została starannie przygotowana na bazie wysokiej jakości składników, w tym: puree z mango, papryczek jalapeño oraz aromatycznych przypraw. Dzięki temu osiągnęliśmy pożądany przez Szefów Kuchni efekt w postaci wyrazistości i pełni owocowego smaku.

Sos Mango-Jalapeño Prymat GastroLine wyróżnia się apetycznym aromatem i bogactwem smaku. Przekonał się o tym szef kuchni Zamku Królewskiego w Niepołomicach pod Krakowem – Patryk Kotarba, który postanowił wykorzystać Sos Mango-Jalapeño Prymat GastroLine na trzy różne sposoby po to, aby sprawdzić jego smak oraz możliwości kulinarnych zastosowań w profesjonalnej kuchni. Finałem tego jest danie składające się na pozór z trzech oddzielnych dodatków, które wspólnie uzupełniają się i stanowią jedną spójną całość. Czy zaproponowana przez Patryka propozycja może przynieść wyjątkowe doznania smakowe? Przekonajcie się sami!

Patryk Kotarba proponuje wykorzystać Sos Mango-Jalapeño Prymat GastroLine do przygotowania krewetek w tempurze z warzywami po tajsku i dwoma ciekawymi dodatkami: majonezem mango-curry oraz salsą mango-jalapeño.

Krewetki po tajsku z majonezem mango-curry i salsą mango-jalapeño

Krewetki po tajsku z majonezem mango-curry i salsą mango-jalapeño

Lista składników

Krewetki po tajsku
Obrane i surowe krewetki 16/20
8 sztuk
Trawa cytrynowa
1 sztuka
Sos Mango-Jalapeño Prymat GastroLine
60 mililitrów
Mieszanka warzyw chińskich
200 gramów
Cebula czerwona
1 sztuka
Tempura
100 gramów
Cebula czerwona
40 gramów
Sos sojowy ciemny
40 mililitrów
Sos Sweet Chilli Prymat GastroLine
40 mililitrów
Posiekana kolendra
40 gramów
Pasta curry żółta
20 gramów
Mleko kokosowe dobrej jakości
60 mililitrów
Limonka
4 listki
Sól morska jodowana Prymat
do smaku
Olej
do smażenia
Majonez mango-curry
Jajka
4 żółtka
Olej dobrej jakości
200 mililitrów
Sól morska jodowana Prymat
3-4 gramy (pół łyżeczki)
Sok z cytryny lub białego octu winnego
10 mililitrów
Musztarda Sarepska Prymat
10 gramów
Sos Mango-Jalapeño Prymat GastroLine
40 gramów
Przyprawa Curry Prymat GastroLine
5 gramów
Czerwona cebula, drobno posiekana
40 gramów
Kolendra, drobno posiekana
5 gramów
Salsa mango-jalapeño
Mango, duże i dojrzałe
1 sztuka
Sos Mango-Jalapeño Prymat GastroLine
100 mililitrów
Mięta świeża, posiekana
40 gramów
Cebula czerwona pokrojona w drobną kostkę
1 sztuka
Czosnek
1 ząbek
Masło klarowane do smażenia
40 gramów
Sól morska jodowana Prymat
do smaku
Opis przygotowania
1

Krewetki po tajsku

Krewetki obieramy i oczyszczamy, nacinając ich grzbiet, aby usunąć przełyk pokarmowy. Gotową krewetkę solimy i dodajemy Sos Mango-Jalapeño Prymat GastroLine wraz z kolendrą i posiekaną drobno trawą cytrynową. Marynujemy przez minimum 2 godziny.

W tym czasie na mocno rozgrzanej patelni podsmażamy warzywa wraz z cebulą pokrojoną w piórka, dodając pastę curry, sos sweet chilli i sos sojowy. Po 2-3 minutach dodajemy mleko kokosowe i liście limonki. Chwilę redukujemy i mamy gotowe warzywa po tajsku.

Krewetki wyciągamy z lodówki i obtaczamy w przygotowanej tempurze. Smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu.

2

Majonez mango-curry

Do miski wbijamy same żółtka, dodajemy sok z cytryny, musztardę i sól. Całość dokładnie mieszamy ręcznie (rózgą) lub mikserem. Wolnym i cienkim strumieniem dodajemy olej, wtłaczając go w naszą masę, aż uzyskamy konsystencję majonezu.

Do przygotowanego majonezu powoli dodajemy Sos Mango-Jalapeño Prymat GastroLine do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy przyprawę curry, kolendrę i czerwoną cebulę tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Powstanie w ten sposób kapitalny majonez o orientalnej owocowej nucie mango z wyczuwalną delikatną ostrością. Sos Mango-Jalapeño Prymat GastroLine gwarantuje naszemu majonezowi idealny balans pomiędzy słodkim smakiem dojrzałego mango, a pikantnym aromatem papryczek jalapeño.

Patryk Kotarba przygotowuje majonez mango curry
3

Salsa mango-jalapeño

Pokrojoną cebulę i posiekany czosnek podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojoną w jednakową grubszą kostkę mango. Składniki krótko przesmażamy na wysokim ogniu, aby zachować konsystencję kostki w mango, jednocześnie uwalniając aromat i słodycz owocu. Następnie wlewamy Sos Mango-Jalapeño Prymat GastroLine i na bardzo małym ogniu redukujemy całość około 2 minuty od zagotowania.

Dodajemy posiekaną mięte i solimy do smaku. Dzięki zawartości purée z mango w Sosie Prymat GastroLine moja salsa ma niesamowicie podbity smak, natomiast jej idealna konsystencja to zasługa odpowiedniej gęstości sosu.

Salsę możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sos Mango-Jalapeño Prymat-GastroLine, nie rozwarstwia się podczas obróbki termicznej, co czyni go naprawdę wyjątkowym i daje ogrom możliwości, jak i zastosowań.

4

Krewetki podajemy na wcześniej przygotowanych warzywach, dodając salsę mango- jalapeño oraz nasz rewelacyjny majonez mango-curry. Każdy element dania – na bazie Sosu Mango-Jalapeño Prymat GastroLine daje spójną i doskonałą w smaku całość.

Sos Mango-Jalapeño Prymat GastroLine okiem naszego eksperta

Patryk Kotarba

Zastosowanie Sosu Mango-Jalapeño przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Na jego bazie stworzyłem rewelacyjną w smaku i wyglądzie kompozycję. Powstało danie z charakterystyczną orientalną nutą, na bazie wcześniej przygotowanych, trzech odrębnych elementów dania, gdzie w każdym zastosowałem Sos Mango-Jalapeño. Te trzy elementy połączyły się w jedną wyśmienitą, a w swojej prostocie genialną całość.

Polecam, Patryk Kotarba
Patryk Kotarba w kuchni

Patryk Kotarba – Szef Kuchni Scandi Restaurant – Scandinavian Resort w Zatorze. Trzykrotny zdobywca „żółtej czapki” Przewodnika Gault&Millau, doceniony za wykorzystywanie najwyższej jakości produktów i autorskie kompozycje.

Zarządzaj plikami cookies