Sos Mango-Jalapeno Prymat GastroLine - nowe horyzonty smaku w kuchni orientalnej
Kuchnia orientalna ma w Polsce coraz więcej fanów. Lubimy ciekawe, egzotyczne smaki z dalekich krajów, bo i nasze podróże sięgają do coraz bardziej odległych zakątków świata. Na szczęście nie ma już problemu z dostępnością oryginalnych przypraw i składników charakterystycznych dla różnorodnych kuchni z całego świata.
Jeden sos – wiele możliwości!
Marka Prymat GastroLine wychodzi naprzeciw oczekiwaniom wszystkich miłośników kuchni orientalnej, tworząc sos, który pozwoli na przyrządzanie wielu ciekawych, orientalnych potraw.
Sos Mango-Jalapeño Prymat GastroLine
Sos Mango-Jalapeño, to nowa jakość na rynku sosów gastronomicznych. Jego receptura została starannie przygotowana na bazie wysokiej jakości składników, w tym: puree z mango, papryczek jalapeño oraz aromatycznych przypraw. Dzięki temu osiągnęliśmy pożądany przez Szefów Kuchni efekt w postaci wyrazistości i pełni owocowego smaku.
Sos Mango-Jalapeño Prymat GastroLine wyróżnia się apetycznym aromatem i bogactwem smaku. Przekonał się o tym szef kuchni Zamku Królewskiego w Niepołomicach pod Krakowem – Patryk Kotarba, który postanowił wykorzystać Sos Mango-Jalapeño Prymat GastroLine na trzy różne sposoby po to, aby sprawdzić jego smak oraz możliwości kulinarnych zastosowań w profesjonalnej kuchni. Finałem tego jest danie składające się na pozór z trzech oddzielnych dodatków, które wspólnie uzupełniają się i stanowią jedną spójną całość. Czy zaproponowana przez Patryka propozycja może przynieść wyjątkowe doznania smakowe? Przekonajcie się sami!
Patryk Kotarba proponuje wykorzystać Sos Mango-Jalapeño Prymat GastroLine do przygotowania krewetek w tempurze z warzywami po tajsku i dwoma ciekawymi dodatkami: majonezem mango-curry oraz salsą mango-jalapeño.
Krewetki po tajsku z majonezem mango-curry i salsą mango-jalapeño
Lista składników
Krewetki po tajsku
Krewetki obieramy i oczyszczamy, nacinając ich grzbiet, aby usunąć przełyk pokarmowy. Gotową krewetkę solimy i dodajemy Sos Mango-Jalapeño Prymat GastroLine wraz z kolendrą i posiekaną drobno trawą cytrynową. Marynujemy przez minimum 2 godziny.
W tym czasie na mocno rozgrzanej patelni podsmażamy warzywa wraz z cebulą pokrojoną w piórka, dodając pastę curry, sos sweet chilli i sos sojowy. Po 2-3 minutach dodajemy mleko kokosowe i liście limonki. Chwilę redukujemy i mamy gotowe warzywa po tajsku.
Krewetki wyciągamy z lodówki i obtaczamy w przygotowanej tempurze. Smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu.
Majonez mango-curry
Do miski wbijamy same żółtka, dodajemy sok z cytryny, musztardę i sól. Całość dokładnie mieszamy ręcznie (rózgą) lub mikserem. Wolnym i cienkim strumieniem dodajemy olej, wtłaczając go w naszą masę, aż uzyskamy konsystencję majonezu.
Do przygotowanego majonezu powoli dodajemy Sos Mango-Jalapeño Prymat GastroLine do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy przyprawę curry, kolendrę i czerwoną cebulę tak, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Powstanie w ten sposób kapitalny majonez o orientalnej owocowej nucie mango z wyczuwalną delikatną ostrością. Sos Mango-Jalapeño Prymat GastroLine gwarantuje naszemu majonezowi idealny balans pomiędzy słodkim smakiem dojrzałego mango, a pikantnym aromatem papryczek jalapeño.
Salsa mango-jalapeño
Pokrojoną cebulę i posiekany czosnek podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojoną w jednakową grubszą kostkę mango. Składniki krótko przesmażamy na wysokim ogniu, aby zachować konsystencję kostki w mango, jednocześnie uwalniając aromat i słodycz owocu. Następnie wlewamy Sos Mango-Jalapeño Prymat GastroLine i na bardzo małym ogniu redukujemy całość około 2 minuty od zagotowania.
Dodajemy posiekaną mięte i solimy do smaku. Dzięki zawartości purée z mango w Sosie Prymat GastroLine moja salsa ma niesamowicie podbity smak, natomiast jej idealna konsystencja to zasługa odpowiedniej gęstości sosu.
Salsę możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sos Mango-Jalapeño Prymat-GastroLine, nie rozwarstwia się podczas obróbki termicznej, co czyni go naprawdę wyjątkowym i daje ogrom możliwości, jak i zastosowań.
Krewetki podajemy na wcześniej przygotowanych warzywach, dodając salsę mango- jalapeño oraz nasz rewelacyjny majonez mango-curry. Każdy element dania – na bazie Sosu Mango-Jalapeño Prymat GastroLine daje spójną i doskonałą w smaku całość.
Sos Mango-Jalapeño Prymat GastroLine okiem naszego eksperta
Zastosowanie Sosu Mango-Jalapeño przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Na jego bazie stworzyłem rewelacyjną w smaku i wyglądzie kompozycję. Powstało danie z charakterystyczną orientalną nutą, na bazie wcześniej przygotowanych, trzech odrębnych elementów dania, gdzie w każdym zastosowałem Sos Mango-Jalapeño. Te trzy elementy połączyły się w jedną wyśmienitą, a w swojej prostocie genialną całość.
Patryk Kotarba – Szef Kuchni Scandi Restaurant – Scandinavian Resort w Zatorze. Trzykrotny zdobywca „żółtej czapki” Przewodnika Gault&Millau, doceniony za wykorzystywanie najwyższej jakości produktów i autorskie kompozycje.