Przepisy
Tomasz Czajkowski
Tomasz Czajkowski
magicznyskladnik.pl

Szaszłyki z kurczaka satay z dipem słodka cebulka chilli i ryżem jaśminowym

Pobierz ebooka z wszystkimi przepisami i tipami w temacie street foodu!

Lekka, aromatyczna i uniwersalna propozycja inspirowana kuchnią Azji Południowo-Wschodniej. Delikatne kawałki kurczaka marynowane w mieszance orientalnych przypraw, które przywodzą na myśl uliczne targi Tajlandii, gdzie grillowane patyczki Satay podawane są wprost z rusztu.

Mięso przygotowane może być zarówno na grillu węglowym czy gazowym, jak i w wersji całorocznej – na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. To danie, które świetnie sprawdzi się jako obiad, lunch w barze fusion, przystawka na desce przekąsek lub letnia propozycja plenerowa.

sos słodka cebulka prymat

Sos słodka cebulka Prymat GastroLine

Sercem całości jest wyrazisty, słodko-pikantny dip na bazie sosu słodka cebulka, wzbogacony o sos sweet chilli i świeżą kolendrę. To połączenie podkreśla aromat kurczaka i nadaje daniu azjatycki, streetfoodowy charakter.

Składniki na 4 porcje:

piersi z kurczaka
800 g
starty czosnek
2 łyżeczki
starty imbir
1 łyżka
sproszkowana kolendra
1/2 łyżeczki
sok i skórka z limonki
z 1 sztuki
cukier
2 łyżeczki
sos rybny
40 ml
sos sojowy
40 ml
pieprz czarny Prymat GastroLine
1/3 łyżeczki
chili pieprz cayenne Prymat GastroLine
1/4 łyżeczki
Dip słodka cebulka chili
sos sweet chilli Prymat GastroLine
150 ml
sos słodka cebulka Prymat GastroLine
200 ml
chili pieprz cayenne Prymat GastroLine
1/3 łyżeczki
posiekana świeża kolendra
4 łyżki
Kokosowy ryż jaśminowy:
ryż jaśminowy
400 g
mleko kokosowe
200 ml
woda
250 ml
sól Prymat GastroLine
1/3 łyżeczki
1

Pierś z kurczaka kroimy w długi paski lub w kostkę 3 cm grubości. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy kurczaka i delikatnie wmasowujemy marynatę. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Maksymalnie 24 godziny. Do tego czasu musimy zużyć mięso.

2
Gotujemy też ryż jaśminowy w mleku kokosowym. Ryż płuczemy zimną wodą cztery razy wylewając wodę. Gotujemy w ryżowarze z dodatkiem mleka kokosowego, wody i soli. Gotujemy przez ok. 15 minut. Można ugotować raz większą ilość i trzymać w podgrzewaczu przez kilka godzin.
3

Przed podaniem nabijamy kurczaka na patyczki i grillujemy kilka minut z każdej strony. Podajemy z dipem oraz w towarzystwie kokosowego ryżu. Można przyozdobić świeżą kolendrą.

Rola sosu słodka cebulka: stanowi bazę sosu cebulkowo-pikantnego o zdecydowanie słodkim charakterze, który pasuje do kurczaka zamarynowanego w towarzystwie wyraźnych składników.

Tomasz Czajkowski

Tomasz Czajkowski – autor bloga Magiczny Składnik, założonego z miłości do gotowania i odkrywania niesamowitych produktów. W swoim gotowaniu poszukuje “Magicznych Składników”, a także stara się wydobyć prawdziwą naturę i czysty smak wybranego składnika. Wielki fan kuchni polskich regionów. Lubi łączyć kulinarne tradycje i techniki różnych kuchni świata z polskimi produktami i smakami.

Zawodowo odnajduje się w roli twórcy przepisów i kulinarnych konceptów, fotografa, filmowca i prowadzącego warsztaty.

 

Zarządzaj plikami cookies