Wietnamski hot dog a’la Banh Mi
Pobierz ebooka z wszystkimi przepisami i tipami w temacie street foodu!
Najpopularniejsza wietnamska kanapka w nowej odsłonie! Chrupiąca bagietka, marynowane warzywa, pieczony boczek, klasyczna parówka i świeża kolendra tworzą street foodowe danie z charakterem. Sos sweet chilli mayo dodaje egzotycznej słodyczy i lekkiej ostrości. Idealny wybór dla fanów odważnych smaków.
Inspiracją do tego przepisu była kultowa kanapka Banh Mi, będąca symbolem spotkania kuchni francuskiej z wietnamską. Popularna zarówno w Hanoi, jak i na ulicach Warszawy, gdzie od lat 80. XX wieku rozwija się społeczność wietnamska, Banh Mi zyskała status miejskiej klasyki.
W tej odsłonie klasycznego hot doga wykorzystano półbagietkę o chrupiącej skórce, marynowane warzywa w stylu azjatyckim, aromatyczny pieczony boczek oraz świeżą kolendrę. Delikatna parówka z mięsa drobiowego zyskuje w tym towarzystwie zupełnie nowe oblicze – lekkie, wyraziste i zbalansowane. Kompozycja inspirowana kuchnią wietnamską sprawdzi się zarówno jako propozycja lunchowa, jak i wyrazista przekąska – gotowa przenieść gości do tętniącego życiem Hanoi lub jednej z warszawskich ulic, gdzie azjatycka kuchnia zadomowiła się na dobre.
Sos sweet chilli Prymat GastroLine
Ważny element sosu w tym przepisie. Sos sweet chilli mayo – majonez o kremowej konsystencji, wzbogacony o słodko-pikantną nutę chili i odświeżającą limonkę. Ten dodatek nie tylko podbija smak boczku i warzyw, ale także nadaje daniu nowoczesny, streetfoodowy charakter.
Składniki na 10 hot dogów:
Przygotowanie boczku:
Połącz składniki marynaty, gotuj przez 5 minut i ostudź. Zalej boczek, tak by cały był pokryty, i odstaw do lodówki na 24 godziny. Następnie odsącz i piecz przez 2 godziny w 200°C. Po wystudzeniu przełóż do lodówki, a następnie pokrój na cienkie plastry.
Tomasz Czajkowski – autor bloga Magiczny Składnik, założonego z miłości do gotowania i odkrywania niesamowitych produktów. W swoim gotowaniu poszukuje “Magicznych Składników”, a także stara się wydobyć prawdziwą naturę i czysty smak wybranego składnika. Wielki fan kuchni polskich regionów. Lubi łączyć kulinarne tradycje i techniki różnych kuchni świata z polskimi produktami i smakami.
Zawodowo odnajduje się w roli twórcy przepisów i kulinarnych konceptów, fotografa, filmowca i prowadzącego warsztaty.