hot dog wietnamski
Przepisy
Tomasz Czajkowski
Tomasz Czajkowski
magicznyskladnik.pl

Wietnamski hot dog a’la Banh Mi

Pobierz ebooka z wszystkimi przepisami i tipami w temacie street foodu!

Najpopularniejsza wietnamska kanapka w nowej odsłonie! Chrupiąca bagietka, marynowane warzywa, pieczony boczek, klasyczna parówka i świeża kolendra tworzą street foodowe danie z charakterem. Sos sweet chilli mayo dodaje egzotycznej słodyczy i lekkiej ostrości. Idealny wybór dla fanów odważnych smaków.

Inspiracją do tego przepisu była kultowa kanapka Banh Mi, będąca symbolem spotkania kuchni francuskiej z wietnamską. Popularna zarówno w Hanoi, jak i na ulicach Warszawy, gdzie od lat 80. XX wieku rozwija się społeczność wietnamska, Banh Mi zyskała status miejskiej klasyki.

W tej odsłonie klasycznego hot doga wykorzystano półbagietkę o chrupiącej skórce, marynowane warzywa w stylu azjatyckim, aromatyczny pieczony boczek oraz świeżą kolendrę. Delikatna parówka z mięsa drobiowego zyskuje w tym towarzystwie zupełnie nowe oblicze – lekkie, wyraziste i zbalansowane. Kompozycja inspirowana kuchnią wietnamską sprawdzi się zarówno jako propozycja lunchowa, jak i wyrazista przekąska – gotowa przenieść gości do tętniącego życiem Hanoi lub jednej z warszawskich ulic, gdzie azjatycka kuchnia zadomowiła się na dobre.

Sos sweet chilli Prymat GastroLine

Sos sweet chilli Prymat GastroLine

Ważny element sosu w tym przepisie. Sos sweet chilli mayo – majonez o kremowej konsystencji, wzbogacony o słodko-pikantną nutę chili i odświeżającą limonkę. Ten dodatek nie tylko podbija smak boczku i warzyw, ale także nadaje daniu nowoczesny, streetfoodowy charakter.

Składniki na 10 hot dogów:

parówki drobiowe
10 sztuk
chrupiące półbagietki
10 sztuk
cebulka smażona Prymat GastroLine
10 łyżeczek
świeża kolendra
20 gałązek
Sos sweet chilli mayo:
sos sweet chilli Prymat GastroLine
150 ml
majonez kremowy Prymat GastroLine
200 ml
pieprz czarny Prymat GastroLine
1/3 łyżeczki
papryka ostra Prymat GastroLine
1/3 łyżeczki
sok z limonki
1 łyżeczka
sól
1/2 łyżeczki
cukier
1 łyżeczka
Boczek pieczony:
Boczek ze skórą
1 kg
woda
2 l
sól morska Prymat GastroLine
50 g
sos sojowy
100 ml
cukier
100 g
ziarna kolendry
1 łyżka
anyż gwiazdki Prymat GastroLine
4 sztuki
cynamon cały Prymat GastroLine
4 laski
pieprz czarny ziarnisty Prymat GastroLine
2 łyżeczki
czosnek
4 ząbki
imbir świeży
100 g
Marynowane warzywa:
ogórek zielony
300 g
rzepa biała
300 g
czerwona cebula
4 plastry
ocet ryżowy
100 ml
woda
100 ml
cukier
100 g
sól
1 łyżeczka
kurkuma mielona Prymat GastroLine
1/4 łyżeczki
1

Przygotowanie boczku:
Połącz składniki marynaty, gotuj przez 5 minut i ostudź. Zalej boczek, tak by cały był pokryty, i odstaw do lodówki na 24 godziny. Następnie odsącz i piecz przez 2 godziny w 200°C. Po wystudzeniu przełóż do lodówki, a następnie pokrój na cienkie plastry.

2
Marynowanie warzyw
Ogórka i obraną rzepę pokrój w cienkie półplasterki. Zagotuj składniki marynaty, zalej warzywa gorącą zalewą i odstaw do lodówki po ostygnięciu.
3
Przygotowanie sosu
Wymieszaj majonez z sosem sweet chilli. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a potem ponownie wymieszaj, by rozpuścić cukier. Gotowy sos przelej do dyspensera.
4
Składanie hot doga
Ugotuj parówki i podgrzej przekrojoną półbagietkę (można użyć też bułki do hot dogów). Wnętrze bułki posmaruj sosem, dodaj warzywa i ok. 100 g boczku. Na wierzch ułóż parówkę, polej sosem, posyp prażoną cebulką i udekoruj kolendrą.
hot dog wietnamski
Tomasz Czajkowski

Tomasz Czajkowski – autor bloga Magiczny Składnik, założonego z miłości do gotowania i odkrywania niesamowitych produktów. W swoim gotowaniu poszukuje “Magicznych Składników”, a także stara się wydobyć prawdziwą naturę i czysty smak wybranego składnika. Wielki fan kuchni polskich regionów. Lubi łączyć kulinarne tradycje i techniki różnych kuchni świata z polskimi produktami i smakami.

Zawodowo odnajduje się w roli twórcy przepisów i kulinarnych konceptów, fotografa, filmowca i prowadzącego warsztaty.

 

Zarządzaj plikami cookies