przepis na włoską bruschettę
Przepisy Roberta Sowy
Robert Sowa - szef kuchni
Robert Sowa
szef kuchni, restaurator

Bruschetta - oryginalny przepis na pyszną przystawkę

W każdym menu dobrej restauracji znajdziemy kilka nieskomplikowanych przystawek, które zaspokoją pierwszy głód naszych gości oczekujących na danie główne. Bruschetta, zakorzeniona w kuchni włoskiej i rozpowszechniona przez rolników pracujących na plantacjach oliwnych, podobno wywodzi się jeszcze z czasów cywilizacji starożytnych Etrusków.

Pyszna prostota, czyli sekret najlepszej bruschetty

W najprostszej wersji oryginalny przepis na bruschettę łączy w sobie chrupkość opieczonych grzanek z chleba lub bagietki, natartych oliwą z oliwek i czosnkiem, ze słodyczą dojrzałych pomidorów, delikatnym smakiem mozzarelli i pikantną, świeżą nutą bazylii. W niektórych regionach Włoch bruschettę serwuje się z fasolą, tradycyjnymi, długo dojrzewającymi wędlinami, takimi jak prosciutto crudo, grzybami, serem, grillowaną cukinią, papryką czy bakłażanem, a w wersji deluxe także z truflami. Można więc z czystym sumieniem dać się ponieść fantazji i włoskiej beztrosce w przygotowaniu tego słynnego, ulubionego przez wszystkich Włochów, antipasto.

Atutem posiadania bruschetty w karcie dań jest nie tylko łatwość i prostota jej wykonania. Korzystając ze składników najwyższej jakości oferujemy klientom zdrową, efektowną, lekką i smaczną przekąskę, która sprawdzi się równie dobrze jako sycące śniadanie, szybki lunch, jak i elegancka przystawka podczas towarzyskiej kolacji. Aromatyczna, apetyczna i, jak to we włoskiej kuchni bywa – bezpretensjonalna, często bywa także uzupełnieniem imprez domowych, prywatek czy kultowych u nas parapetówek.

Oryginalny przepis na bruschettę

Mój ulubiony przepis na bruschettę to połączenie klasyki z kilkoma sprawdzonymi składnikami, które sprawiają, że przekąska zawsze wychodzi znakomicie. Przygotowując ją zawsze korzystam z Przyprawy do bruschetty Prymat GastroLine – mieszanki harmonijnie łączącej wszystkie słoneczne, włoskie smaki i aromaty: suszone pomidory, cebulę, słodką paprykę, oregano, bazylię, czosnek, oliwę z oliwek i sól. Przyprawa ma oczywiście szersze zastosowanie – z powodzeniem sprawdzi się w Twojej kuchni jako składnik marynaty do mięs i warzyw w daniach kuchni śródziemnomorskiej.
Bruschettę lubię podawać jako samodzielne danie, ale także jako ciekawy dodatek do innych zakąsek, sałatek, czy dań takich jak krewetki, ślimaki, grillowane ryby lub mięsa. To do dzieła!

Przyprawa do bruschetty Prymat GastroLine

 

W tej przyprawie znajdziecie wszystko, co pasuje do najbardziej znanej wersji bruschetty. Są tu typowo włoskiej zioła, cebula, czosnek, a także suszone pomidory. Z tą przyprawą każda bruschetta będzie przepełniona smakiem i aromatem.

Przepis na bruschettę z pomidorami i oliwkami

bruschetta przepis

Lista składników

bagietka
600 g
oliwa z oliwek
1 łyżka
pomidory malinowe bez skórki, pokrojone w kostkę
4 sztuki
czosnek pokrojony w plasterki
3 ząbki
pokrojone oliwki zielone Smak
6 sztuk
pokrojone oliwki czarne Smak
6 sztuk
pokrojone kapary Smak
1 łyżka
przyprawa do bruschetty Prymat GastroLine
3 łyżki
cienkie plastry sera parmezan
100 g
Sposób przygotowania
1

Bagietki kroimy z lekkiego ukosa na kromeczki i skrapiamy oliwą. Następnie opiekamy na złoty kolor na patelni. Tak przygotowane grzanki nacieramy czosnkiem.

2

Do miski wlewamy pozostałą część oliwy, dodajemy przyprawę do bruschetty, pozostały wyciśnięty czosnek, pomidory, oliwki, kapary i całość delikatnie mieszamy.

3

Tak przygotowane pomidory z dodatkami układamy na grzankach i dekorujemy serem. Buon appetito!

Zarządzaj plikami cookies