Krewetki z chorizo i chili w nitkach
W profesjonalnej kuchni, poza jakością, wyglądem i smakiem przygotowywanych dań, równie mocno liczy się oryginalność przepisu i czas, jaki poświęcamy danej potrawie. Owoce morza, takie jak krewetki i kalmary, mają tę przyjemną cechę, że ich przygotowanie nie jest specjalnie skomplikowane i czasochłonne, a przy odrobinie pomysłowości gwarantują kulinarny sukces. Dobrej jakości krewetki, jak i większość owoców morza, są poza tym lekkie i zdrowe – bogate w szereg składników odżywczych, a przez to bardzo popularne w kuchniach wyspiarskich, w tym śródziemnomorskiej. W naszej kuchni krewetki zagościły stosunkowo niedawno i można powiedzieć, że zastąpiły niegdyś szalenie popularne raki. Szybko zyskały wielu zwolenników i rozsmakowały w sobie wielu klientów mojej restauracji.
Owoce morza w restauracyjnej kuchni – z czym podawać?
Tworząc potrawy na bazie owoców morza tradycyjnie dodajemy do nich cebulę, czosnek i białe wino. W mojej dzisiejszej propozycji na danie z krewetek i kalmarów z chorizo, pomidorami i kolendrą sięgam także po Chili w nitkach Prymat GastroLine, która nie tylko ogniście podkręca smak całej potrawy, ale, dzięki intensywnej czerwonej barwie, pozwala fajnie ją udekorować. Chili w nitkach często pojawia się w kuchni włoskiej i hiszpańskiej, jako pikantny i ozdobny dodatek do zup, gulaszy, sosów, sals i przekąsek. Również, często pikantna, wieprzowa tradycyjna kiełbasa chorizo wytwarzana z dodatkiem wędzonej papryki, to produkt pochodzący z Półwyspu Iberyjskiego. Soczyste, pełne słonecznego smaku i aromatu pomidory w połączeniu z białym winem i lekko cytrusową nutą kolendry stworzą pyszny, delikatnie kremowy sos. Danie podaję z marynowanym ogórkiem o słodko-kwaśnym, chrupiącym charakterze.
W Prymat GastroLine profesjonaliści w kuchni pokazuję Wam jak gotować i jak doprawiać – mam nadzieję, że dacie się namówić i wypróbujecie mój przepis na to łatwe, pyszne, śródziemnomorskie danie.
Chili w nitkach Prymat GastroLine
Chili w nitkach podkręca smak potraw przez swój ognisty aromat. Dodatkowo idealnie nadaje się do ozdabiania potraw i nadawania im ciekawego wyglądu.
Krewetki z chorizo i chili w nitkach
Składniki:
Na patelni, na rozgrzanym dobrze oleju, smażymy krewetki, kalmary, następnie dodajemy cebulę, czosnek, chorizo, białe wino, a po 5 minutach masło i następnie pomidory. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Przed samym podaniem dodajemy kolendrę, podajemy z marynowanym ogórkiem i nitkami papryki chili.
Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.