Przepisy Roberta Sowy
Robert Sowa - szef kuchni
Robert Sowa
szef kuchni, restaurator

Pieczona jagnięcina z rozmarynem i mini cukinią

Jesienią, obok sezonowych warzyw i owoców, zawsze wprowadzam do restauracyjnego menu nowe potrawy mięsne – z nadejściem chłodnych dni zaczynamy potrzebować więcej energii i szukamy bardziej intensywnych smaków. Jagnięcina od kilku lat świętuje swój wielki come back, podobnie jak sama hodowla owiec ras rodzimych, która sukcesywnie powraca na górskie hale. Mięso jagnięce jest wyjątkowo soczyste, delikatne, lekkostrawne i niskokaloryczne, a przy tym wysokobiałkowe. Jest też bardzo charakterystyczne w smaku, a że trudno je dostać w pobliskim sklepie – zazwyczaj trafia od hodowcy prosto do restauracji jako kulinarna nowinka, ceniona i chętnie zamawiana przez smakoszy. Jagnięcinie trudno się oprzeć – już Smok Wawelski wiedział, co dobre.

Przygotowanie dobrej jagnięciny nie wymaga wielkiego wysiłku, bo mięso samo w sobie jest bardzo smaczne. Istotne jest dobranie odpowiednich przypraw, żeby ten naturalny smak wydobyć i podkreślić. Z mięsem z młodej owcy dobrze komponuje się rozmaryn, jałowiec, czosnek, mięta i czarny pieprz. Moja propozycja na jesienne danie z jagnięciny to wyrazisty, comber marynowany w rozmarynie Prymat GastroLine. Rozmaryn to jedna z moich ulubionych przypraw, ze względu na intensywny aromat i uniwersalne zastosowanie. Grubo mielony czarny pieprz Prymat GastroLine przyjemnie rozgrzewa podniebienie, a karmelizowane mini cukinie są naturalnie zaczerpnięte z jesiennej obfitości.

Pieprz czarny grubo mielony Prymat GastroLine

 

Wyrazisty, aromatyczny smak, którym przenika cała potrawa. Pieprz może grać główne skrzypce w daniach, a nie być tylko dodatkiem!

Przepis na pieczoną jagnięcinę z rozmarynem i pieprzem grubo mielonym

Składniki
comber jagnięcy
1 kg
olej rzepakowy
1/2 szklanki
rozmaryn suszony Prymat
1 łyżeczka
czarny pieprz grubo mielony Prymat
1 łyżeczka
sól morska Prymat
1 łyżeczka
sos rozmarynowy
300 ml
masło klarowane
1 łyżka
mini cukinia
8 sztuk
zioła
do dekoracji
1

Wszystkie składniki marynaty łączymy, dodajemy mięso w temperaturze pokojowej i marynujemy około godziny.

2

Na patelni na maśle smażymy cukinię pokrojoną na połówki, po 2 minuty z każdej strony, doprawiając do smaku solą morską i pieprzem. Comberki smażymy na patelni z każdej strony po 2 minuty pod koniec dodając masło i bastując około minuty.

3
comber jagnięcy
Zarządzaj plikami cookies