fasola
Przepisy Roberta Sowy
Robert Sowa - szef kuchni
Robert Sowa
szef kuchni, restaurator

Wielki powrót fasoli – pomysły na nowe dania dla Twojej restauracji

Fasola, podobnie jak ziemniaki, przeżywa ostatnio prawdziwy renesans w kuchni, nie tylko tradycyjnej polskiej czy stricte wegańskiej. Trendy kulinarne na rok 2025 wyraźnie faworyzują rośliny strączkowe – od soczewicy, przez najróżniejsze rodzime i orientalne odmiany fasoli po groch i ciecierzycę. Popularność tę możemy przypisać rosnącemu zainteresowaniu kuchnią roślinną i naturalnymi, nieprzetworzonymi produktami, które często są traktowane jako zamiennik białka zwierzęcego.

Fasolowe love – dlaczego warto postawić na strączki

Rośliny strączkowe robią coraz większą furorę w gastronomii – chętnie sięgamy po nie we własnej, domowej kuchni, ale także – poprzez swoją wszechstronność i wartości odżywcze – stały się absolutnym must have każdej nowoczesnej restauracji. Komponując kartę dań warto więc spojrzeć przyjaźnie na Pięknego Jasia czy, bardzo ostatnio popularną, biało-czerwoną fasolę z orzełkiem. Wprowadzając do swojego menu większą liczbę dań wegańskich i wegetariańskich opartych na roślinach strączkowych, mamy dużą szansę przyciągnąć nowych klientów, którzy poszukują niebanalnych, zrównoważonych opcji żywieniowych. Fasola jest nie tylko modna – daje duże pole do popisu, pozwalając na tworzenie oryginalnych, kreatywnych, smacznych i pełnowartościowych dań.

Więcej niż fasolka po bretońsku

W zależności od gatunku – a na świecie jest około 400 odmian – fasola może być mniej lub bardziej mączna i o różnym poziomie słodyczy, ma więc bardzo szerokie zastosowanie. Od różnego rodzaju smarowideł, jak np. ulubiony przez wegan fasolowy smalec, przez pasztety, kotlety, burgery, sałatki, zupy i dania jednogarnkowe, po zaskakujące, słodkie desery, puddingi i ciasta – Japończycy z czerwonej fasoli robią nawet lody.

Jak dobrze doprawić dania z fasoli?

W potrawach wytrawnych ważnym elementem są dobrze skomponowane przyprawy, które lekko podkręcą, ale nie przytłumią jej naturalnego smaku. Macie w kuchni groch, jasiek i ciecierzycę, ale brakuje Wam pomysłu? Fasola świetnie łączy się z pomidorami, cebulą, selerem, marchewką, kapustą, kalafiorem, dynią i różnymi rodzajami mięsa – szczególnie z boczkiem i kiełbasą. Oto moje propozycje na dania, które warto wprowadzić do karty.

przyprawa do dań z fasoli

Przyprawa do dań z fasoli

Moją ulubioną mieszanką jest przyprawa do dań z fasoli Prymat, która ze względu na swój skład, zawsze ułatwia mi pracę, pozwalając zachować, tak ważną w gastronomii, powtarzalność smaku oferowanych dań. To duży atut, szczególnie w czasach, w których restauratorzy borykają się z problemem niedoboru wysoko wykwalifikowanych pracowników. Przyprawa sprawdza się u mnie nie tylko we wszelkich daniach opartych na roślinach strączkowych, ale także w tych łączących strączki z mięsem – podnosi walory smakowe, dodaje aromatu i koloru, a także wspomaga trawienie. Równie chętnie korzystam z tej mieszanki przyprawowej w domu, gotując dla przyjaciół i najbliższych.

Duszona czerwona fasola z warzywami w pomidorach z serem mozzarella, bazylią i orzeszkami pistacjowymi

Lista składników

masło klarowane
1 łyżka
czerwona cebula pokrojona w kostkę
1 sztuka
czosnek pokrojony z plasterki
3 ząbki
przecier pomidorowy
1 łyżka
rosół z kury Kucharek
500 ml
soczewica z puszki
400 g
pomidory pelati
500 ml
przyprawa do dań z fasoli Prymat GastroLine
20 g
zielone oliwki Smak (pokrojone)
6 sztuk
czarne oliwki Smak (pokrojone)
6 sztuk
kapary Smak
1 łyżka
natka pietruszki
1 pęczek
Sposób przygotowania
1
W rondlu na maśle smażymy cebulę, czosnek, po kilku minutach dodajemy przecier pomidorowy, następnie wlewamy rosół, dodajemy pomidory, soczewicę, przyprawę do fasoli, mieszamy i gotujemy około pięciu minut. Pod koniec gotowania dodajemy oliwki, kapary i doprawiamy do smaku. Tak przygotowaną soczewicę podajemy z serem feta i natką pietruszki .
Duszona czerowna fasola

Potrawka z soczewicy z czarnymi i zielonymi oliwkami, kaparami i pomidorami, z serem feta i natką pietruszki

Lista składników

masło klarowane
1 łyżka
kiełbasa chorizo pokrojona i obrana
100 g
cebula pokrojona w kostkę
1 sztuka
czosnek pokrojony w plastry
3 sztuki
czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 sztuka
rosół z kury Kucharek
500 ml
pomidory pelati
500 ml
ketchup ostry Prymat GastroLine
3 łyżki
biała fasola z puszki
400 g
papryczka jalapeño pokrojona
1 łyżka
Dodatkowo:
kolendra posiekana
1 pęczek
przyprawa do fasoli Prymat GastroLine
20 g
grzanki czosnkowe
6 sztuk
sól morska Prymat GastroLine
do smaku
pieprz czarny Prymat GastroLine
do smaku
Sposób przygotowania
1
W rondlu na maśle smażymy chorizo, po chwili dodajemy cebulę, czosnek i paprykę. Następnie wlewamy rosół, dodajemy pomidory, fasolę , paprykę jalapeño, ketchup, przyprawę do fasoli, gotujemy około pięciu minut i doprawiamy do smaku. Tak przygotowaną fasolę z chorizo w pomidorach podajemy z kolendrą i grzankami czosnkowymi.

Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.

Zarządzaj plikami cookies