Wielki powrót fasoli – pomysły na nowe dania dla Twojej restauracji
Fasola, podobnie jak ziemniaki, przeżywa ostatnio prawdziwy renesans w kuchni, nie tylko tradycyjnej polskiej czy stricte wegańskiej. Trendy kulinarne na rok 2025 wyraźnie faworyzują rośliny strączkowe – od soczewicy, przez najróżniejsze rodzime i orientalne odmiany fasoli po groch i ciecierzycę. Popularność tę możemy przypisać rosnącemu zainteresowaniu kuchnią roślinną i naturalnymi, nieprzetworzonymi produktami, które często są traktowane jako zamiennik białka zwierzęcego.
Fasolowe love – dlaczego warto postawić na strączki
Rośliny strączkowe robią coraz większą furorę w gastronomii – chętnie sięgamy po nie we własnej, domowej kuchni, ale także – poprzez swoją wszechstronność i wartości odżywcze – stały się absolutnym must have każdej nowoczesnej restauracji. Komponując kartę dań warto więc spojrzeć przyjaźnie na Pięknego Jasia czy, bardzo ostatnio popularną, biało-czerwoną fasolę z orzełkiem. Wprowadzając do swojego menu większą liczbę dań wegańskich i wegetariańskich opartych na roślinach strączkowych, mamy dużą szansę przyciągnąć nowych klientów, którzy poszukują niebanalnych, zrównoważonych opcji żywieniowych. Fasola jest nie tylko modna – daje duże pole do popisu, pozwalając na tworzenie oryginalnych, kreatywnych, smacznych i pełnowartościowych dań.
Więcej niż fasolka po bretońsku
W zależności od gatunku – a na świecie jest około 400 odmian – fasola może być mniej lub bardziej mączna i o różnym poziomie słodyczy, ma więc bardzo szerokie zastosowanie. Od różnego rodzaju smarowideł, jak np. ulubiony przez wegan fasolowy smalec, przez pasztety, kotlety, burgery, sałatki, zupy i dania jednogarnkowe, po zaskakujące, słodkie desery, puddingi i ciasta – Japończycy z czerwonej fasoli robią nawet lody.
Jak dobrze doprawić dania z fasoli?
W potrawach wytrawnych ważnym elementem są dobrze skomponowane przyprawy, które lekko podkręcą, ale nie przytłumią jej naturalnego smaku. Macie w kuchni groch, jasiek i ciecierzycę, ale brakuje Wam pomysłu? Fasola świetnie łączy się z pomidorami, cebulą, selerem, marchewką, kapustą, kalafiorem, dynią i różnymi rodzajami mięsa – szczególnie z boczkiem i kiełbasą. Oto moje propozycje na dania, które warto wprowadzić do karty.
Przyprawa do dań z fasoli
Moją ulubioną mieszanką jest przyprawa do dań z fasoli Prymat, która ze względu na swój skład, zawsze ułatwia mi pracę, pozwalając zachować, tak ważną w gastronomii, powtarzalność smaku oferowanych dań. To duży atut, szczególnie w czasach, w których restauratorzy borykają się z problemem niedoboru wysoko wykwalifikowanych pracowników. Przyprawa sprawdza się u mnie nie tylko we wszelkich daniach opartych na roślinach strączkowych, ale także w tych łączących strączki z mięsem – podnosi walory smakowe, dodaje aromatu i koloru, a także wspomaga trawienie. Równie chętnie korzystam z tej mieszanki przyprawowej w domu, gotując dla przyjaciół i najbliższych.
Duszona czerwona fasola z warzywami w pomidorach z serem mozzarella, bazylią i orzeszkami pistacjowymi
Lista składników
Potrawka z soczewicy z czarnymi i zielonymi oliwkami, kaparami i pomidorami, z serem feta i natką pietruszki
Lista składników
Robert Sowa – szef kuchni, restaurator, ekspert kulinarny, autor wielu książek o gotowaniu, a także prowadzący „Doradcy Smaku”. Gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, ustanawiał kulinarne rekordy Guinnessa oraz został odznaczony prestiżowymi nagrodami m.in. za promowanie kuchni polskiej na świecie.