Rozgrzewające herbaty z anyżem na jesień i zimę
Herbata odgrywa ważną rolę w życiu każdego z nas. Polacy są zdecydowanie herbacianym narodem wypijając więcej herbaty w przeliczeniu na osobę niż Chińczycy. Sama herbata króluje wśród napojów na całym świecie. Od niepamiętnych czasów mocno związała się z różnymi smakowymi dodatkami, w tym z przyprawami korzennymi, które kojarzą się głównie z indyjskim stylem parzenia ale nie tylko. W kulturze Azji, dobrej i tradycyjnej herbaty z łatwością napijemy się w restauracjach i u ulicznych sprzedawców. W Polsce dostępność różnych herbat i oryginalnych sposobów ich przygotowania oraz serwowania dopiero się rozwija. Już jednak widać zainteresowanie jej różnorodnością wśród kucharzy i restauratorów. Coraz więcej osób sięga po herbatę jakościową, sypaną i uważnie oraz kreatywnie zaparzoną, która mogłaby licować z resztą ich oferty. Warto zatem zainspirować i zachęcić każdego kto tak jak my uważa, że herbata nie powinna być zaniedbywaną częścią menu, do szerszego na nią spojrzenia. Sezon jesienno-zimowy z pewnością przywodzi nam na myśl korzenne przyprawy w herbacie. Do tego tematu także można podejść odważnie i z pomysłem.
Przepis na herbatę po tajsku
Tajlandia słynie ze swojej ulicznej kultury herbacianej. Każdy kto odwiedził ten piękny kraj z pewnością widział liczne stoiska sprzedawców herbaty zarówno gorącej jak i zimnej. Oryginalnie jest to napój słodki i mleczny, a w swej pierwotnej wersji zupełnie pozbawiony dodatków aromatycznych. Teraz jednak zapach rozchodzący się wokół straganów herbaciarzy przesycony jest korzennym aromatem anyżu i kamforową wonią kardamonu. Oryginalne herbaty do przygotowania tego napoju są od razu aromatyzowane wanilią co daje im słodki, deserowy charakter. Uliczni sprzedawcy do parzenia mocnego naparu używają specjalnego płóciennego filtra do herbaty i blaszanych kubków. Mimo to przygotowanie we własnej kuchni herbaty inspirowanej uliczną kulturą Tajlandii nie jest wcale trudne i nie wymaga wielu składników.
Lista składników na 500 ml
Anyż i kardamon rozbić w moździerzu tuż przed użyciem by wydobyć ich mocny zapach. Nie mielić na proszek lecz pozostawić w nieco grubszych kawałkach, dzięki temu do naparu nie przedostanie się zbyt intensywna ostrość przypraw, a jedynie słodycz i orientalny aromat no i będzie można je łatwo odcedzić. Laskę wanilii rozciąć nożem wzdłuż i łyżką wybrać z niej ziarenka. To tutaj tkwi najwięcej szlachetnego aromatu tej przyprawy. Reszta laski nadaje się świetnie do przygotowania własnego cukru waniliowego ponieważ jej zapach, choć delikatny, jest bardzo trwały.
Herbatę, kardamon i anyż oraz ziarenka wanilii zalać 500 ml wrzątku. Pozostawić aż ostygnie (około 30 min). Miłośnicy mocnej herbaty mogą dodatkowo podgotować całość przez kilka minut.
Odcedzić napar i dodać cukier. Osobno wymieszać słodzone mleko skondensowane z mlekiem kokosowym zależności od gustu w proporcji pół na pół. W przypadku mleka kokosowego warto wybrać wersję chudą z niską zawartością tłuszczu i dokładnie rozmieszać przed użyciem aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Szklanki napełnić lodem, wlać do połowy objętości herbatę, uzupełnić mieszanką mleka.
Uwaga: Częstym dodatkiem w oryginalnej tajskiej herbacie jest żółty barwnik spożywczy. Herbata z takim dodatkiem, w kontakcie z mlekiem daje atrakcyjny, pomarańczowy kolor. Często używa się też herbaty od razu aromatyzowanej wanilią ponieważ jest to trzecia najdroższa przyprawa świata. Polecamy zastąpienie połowy cukru oraz laski waniliowej opakowaniem cukru z prawdziwą wanilią Prymat.
Food cost przybliżony
Herbata 2 PLN, cukier 0,15 PLN, wanilia 22,46 PLN, anyż 1,35 PLN, kardamon 0,25 PLN, mleko zagęszczone słodzone 3,5 PLN, mleko kokosowe 4 PLN, lód w kostkach 0,5 PLN.
SUMA 34,21 PLN
Uwaga: Cena jest wysoka z uwagi na wanilię. W pierwszej wersji przepisu proponowałem połowę cukru i laskę wanilii zastąpić całym opakowaniem cukru z prawdziwą wanilią Prymat wtedy koszt jest niższy o niemal 18 PLN.
Anyż gwiazdki Prymat GastroLine
Gwiazdki anyżu gwiazdki to aromatyczna przyprawa o bardzo wyrazistym, korzennym i słodkawym smaku. Używany jest często do herbaty, kawy, grzanego piwa i wina, nalewek i innych gorących napojów. Świetny do deserów oraz pieczonego mięsa. Popularny dodatek w daniach kuchni hinduskiej i chińskiej.
Przepis na herbatę myśliwych
Wiele osób zna i ceni ziołowe likiery, które swoje korzenie mają w łowieckiej kulturze Niemiec, a obecnie stały się dość modne na młodzieżowych imprezach. Choć przepis na nie jest ściśle strzeżoną tajemnicą, nic nie stoi na przeszkodzie, by czerpać z nich inspiracje tworząc rozgrzewającą i bardzo jesienną herbatę. Przy okazji jest to coś co świetnie wspomoże nasz układ trawienny po obfitym posiłku. Nie koniecznie składającym się z dziczyzny. Dzieje się tak za sprawą dobroczynnych właściwości słodkiego i korzennego anyżu oraz odświeżającego tymianku, które w dużej części odpowiadają za oryginalny aromat tego napoju. Wrażenie świeżości podkreśla dodatkowo chłodząca mięta i żywiczny rozmaryn. Słodycz karmelu łagodzi nieco ostre nuty przypraw i ziół.
Lista składników na 500 ml
Anyż i kardamon rozbić drobno w moździerzu tuż przed użyciem by wydobyć pełnię ich korzennego zapachu, nie mielić na proszek lecz pozostawić grubsze kawałki. Umożliwi to odcedzenie ich od naparu i sprawi, że zyskamy ich słodycz i odświeżający aromat, a nie goryczkę i ostrość.
Herbatę, zioła, kardamon i anyż zaparzyć w 500 ml wrzątku. Jeśli świeży zapach ziół i przypraw wyda się zbyt słabo wyczuwalny, zamiast intuicyjnego wydłużania czasu parzenia, lepiej dosypać ich nieco więcej. Po 3-5 minutach napar przecedzić. Dodać karmel i dokładnie wymieszać.
Podawać na ciepło lub na zimno z plastrem cytryny i gałązką świeżego rozmarynu.
Food cost przybliżony
Herbata 2 PLN, anyż 0,65 PLN, kardamon 0,12 PLN, tymianek 0,1 PLN, rozmaryn 0,05 PLN, mięta 0,2 PLN, karmel 4,8 PLN, cytryna 0,1 PLN, rozmaryn świeży 0,5 PLN, SUMA 8,52 PLN
Przepis na miodowe pomarańcze do herbaty
Dla wielu z nas dorzucenie do herbaty nieco ostrego i cytrynowego imbiru, słodkiego i deserowego cynamonu, przypominającego lukrecję anyżu czy ostrych i aromatycznych goździków, jest w okresie zimowym czymś oczywistym. Kiedy do tego zestawu dodamy jeszcze miód i pomarańcze powstaje połączenie, które od razu wprawia nas w świąteczny nastrój. Dziś podejdziemy do sprawy od końca, a mianowicie najpierw przygotujemy odpowiednią kompozycję dodatków, które będą miały uniwersalne zastosowanie ponieważ pasować będą do każdej herbaty. W dodatku posłużą nam wiele dni.
Lista składników
Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w centymetrowe plastry. Wkładamy do sporego słoika wraz z cynamonem, anyżem i goździkami. Zalewamy miodem tak by plastry pomarańczy nie wystawały ponad jego poziom.
Pozostawiamy słój na kilka dni codziennie odwracając go do góry nogami (jeden dzień powinien stać na denku, kolejny na pokrywce). Gdy pomarańcze wypuszczą sok, który zmiesza się z miodem powstanie płynny syrop. Przyprawy oddadzą swój aromat do miotu tworząc spójną, korzenną kompozycje gdzie słodycz i cynamonu ustawi się w parze z miodem, zaś ostre i intensywne anyż i goździki doskonale podkreślą aromat pomarańczy. Po około 3-4 dniach gdy syrop będzie rzadki i pachnący można już go używać do herbaty. Resztę pomarańczy w syropie przechowujemy w lodówce.
Herbatę parzymy według gustu i wlewamy do kubka. Dodajemy do niej kilka łyżek syropu i 1-2 plastry pomarańczy.
Food cost przybliżony
Całość: anyż 2 PLN, cynamon 1,66 PLN, goździki 0,4 PLN, miód 20 PLN, pomarańcze 3,7,
SUMA 27,76
Jedna porcja: dwie łyżki syropu i dwa plastry pomarańczy 3,6 PLN, herbata 0,5 PLN
SUMA 4,1 PLN
Sposób na herbaty w restauracji według naszego eksperta
Korzenne dodatki do herbaty, choć oryginalnie powinny kojarzyć nam się z kuchnią południowej Azji, w naszej kulturze przylgnęły do napojów sezonowych jesienno-zimowych, a zwłaszcza bożonarodzeniowych. Dzieje się tak nie tylko dlatego, że smak orientalnych przypraw w połączeniu z herbatą jest zdecydowanie rozgrzewający. Dodatki takie jak anyż, goździki, cynamon czy imbir mają dobry wpływ na odporność oraz zwalczają infekcję podczas sezonu przeziębień. Poza tym korzenny i słodki aromat tych przypraw zdaje się nas otulać niczym ciepły koc.
Rafał Przybylok – popularyzator kultury herbacianej i zwyczaju świadomego picia herbaty, pasjonat herbaty i yerba mate. Autor książek „Czajnikowy.pl – dobra herbata” i „Yerba mate w tydzień”. Publikuje teksty i prowadzi tematyczny program w portalu Czajnikowy.pl. Udziela się jako ekspert w mediach, promuje herbatę w telewizyjnych programach śniadaniowych, głosi prelekcje, prowadzi warsztaty i szkolenia tematyczne.