W świecie przypraw
Przyprawy na rozgrzewkę

Jesień i zima to czas rozgrzewających przypraw, które nadają jednoczenie egzotycznego smaku doprawianym potrawom. Dodawane do wytrawnych jak i słodkich posiłków budzą przyjemne skojarzenia z dalekimi podróżami. Dzięki nim zdecydowanie łatwiej dotrwać do lata.

Nie jest tajemnicą, że bez przypraw świat kulinariów byłby po prostu bezbarwny. Za sprawą czasem drobnego dodatku przypraw i ziół dania zmieniają swój smak nie do poznania. Oczywiście oprócz walorów smakowych mają też inne właściwości. Wśród często używanych przypraw znajdują się takie, które rozgrzewają. Idealnie sprawdzają się w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to z reguły wyszukuje się przepisów na dania rozgrzewające. Doprawiając posiłek w odpowiedni sposób można podnieść temperaturę ciała poprzez nadanie posiłkom pikantnego smaku. Dodatkowo korzenny aromat przywodzi na myśl egzotyczne podróże, które jednoznacznie kierują myśli w odległe, ciepłe kraje. Jeśli więc skupić się na przyprawach, które generują tak miłe skojarzenia jednocześnie posiadając ostry, rozgrzewający smak to wyróżnić możemy kilka najważniejszych: cynamon, imbir, kolendrę, goździki, kurkumę i chili pieprz cayenne.

Cynamon mielony Prymat GastroLine

 

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw świata. Jego historia sięga czasów starożytnych. Pozyskiwany jest w ciekawy sposób – z kory drzewa nazywanego cynamonowcem. Przyprawa ta ma smak korzenny, rozgrzewający i lekko pikantny. Doskonale nadaje się do deserów, ale wzbogaci również dania wytrawne. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do napojów, w tym gorącej czekolady czy kawy.

Jak wykorzystywać cynamon mielony w kuchni?

  • Cynamon dodany nawet w niewielkiej ilości wydobywa z dań głębię smaku.
  • Przyprawę tę z powodzeniem można dodawać do potraw mięsnych – już szczypta tej przyprawy nada wspaniałego aromatu tym daniom.
  • Cynamon świetnie sprawdza się jako dopełnienie smaku i aromatu napojów takich jak kompoty, czekolada na gorąco czy kawa.
imbir mielony prymat gastroline

Imbir mielony Prymat GastroLine

 

Inną, niezwykle rozgrzewającą przyprawą jest imbir. Jego orzeźwiający i zarazem rozgrzewający charakter sprawia, że smak potraw i napojów zyskuje nowy wymiar. Na świecie równie długo znany, co cynamon. Pierwotnie uprawiany na ziemiach Azji pojawił się w końcu za sprawą Fenicjan u wybrzeży Morza Śródziemnego. Dziś dostępny jest w każdym niemal sklepie. Imbir nie tylko wspaniale smakuje, ale i wzmacnia organizm.

Jak wykorzystywać imbir mielony w kuchni?

  • Imbir dodaje wyrazistości daniom mięsnym. Najlepiej dodać go pod koniec gotowania.
  • Mięso wieprzowe, jesienne zupy i słodkie desery doprawione imbirem zyskają orzeźwiający, cytrynowy smak i doskonale rozgrzeją.
kolendra-mielona-prymat-gastroline

Kolendra mielona Prymat GastroLine

 

Kolendra to kolejna na liście rozgrzewających przypraw. Ona również ma szerokie zastosowanie. Podobnie jak imbir charakteryzuje się cytrynowym aromatem i smakiem. Nada wyrazistości mięsom, rybom oraz warzywom. Z powodzeniem można jej użyć także do pieczonych ciast. Lekko podnosi ciśnienie krwi, co prowadzi jednocześnie do wzrostu temperatury ciała.

Jak używać kolendry mielonej w kuchni?

  • Kolendrę najlepiej dodawać pod koniec gotowania, aby zachować jej walory smakowe.
gozdziki cale prymat gastroline

Goździki całe Prymat GastroLine

 

Ostre i wyraziste a przy tym mają charakterystyczny, korzenny smak oraz właściwości rozgrzewające. Warto dodawać je do kompotów, pieczeni, ciast, sosów, marynat a przede wszystkim świątecznych pierników.

Jak używać goździków całych w kuchni?

  • Używamy ich najczęściej do aromatyzowania kompotów, wypieków i różnego rodzaju mięs.
  • Aby sprawdzić, czy goździki są dobrej jakości wystarczy wrzucić je na wodę i sprawdzić czy unoszą się na niej. Przesuszone będą pływać po powierzchni. Te wilgotne – zawierające naturalne oleje będą tonąć.

 

kurkuma-mielona-prymat-gastroline

Kurkuma mielona Prymat GastroLine

 

To jedna z kluczowych przypraw wchodzących w skład popularnej mieszanki curry. Dzięki niej cudownie prezentuje się ryż i warzywa oraz wspomniane wcześniej curry. Doskonale nadaje się do przyrządzania potraw z kurczaka. Działa nie tylko na zmysł wzroku i smaku, ale i zapachu – pachnie trochę piżmem i pieprzem. Delikatniejsza od imbiru podbiła serca całego świata. Warto o niej pamiętać przygotowując jesienne posiłki.

Jak używać kurkumy mielonej w kuchni?

  • Już niewielka ilość kurkumy pięknie zabarwi danie, np. ryż. Taki ryż warto wówczas podsmażyć na oliwie z dodatkiem wody zmieszanej z kurkumą. W ten sposób ryż lepiej zaabsorbuje przyprawę.
  • Doskonale nadaje się do łączenia z nabiałem – dodaje się ją do sosów, dressingów czy marynat na bazie jogurtu. Zdecydowanie lepiej się w nim rozpuszcza niż w wodzie.

Chili w płatkach Prymat GastroLine

 

Najbardziej rozgrzewającą ze wszystkich przypraw jest jednak chili pieprz cayenne. Chili ma szerokie zastosowanie, ponieważ dodawać je można do niemal każdego rodzaju mięs, sosów a nawet deserów. Przyśpiesza również przemianę materii, ale co najważniejsze nadaje prawdziwej pikanterii przyrządzanym potrawom. Co ciekawe świetnie sprawdza się jako dopełnienie smaku gorącej czekolady.

Jak używać Chili w płatkach w kuchni?

  • Chili pieprz Cayenne jest niezwykle ostre, dlatego należy używać chili uważnie i z umiarem. Warto dodawać je stopniowo, aby nie przesadzić z ostrością smaku.
  • Dla podkreślenia smaku potraw warto podgrzać przyprawę na oliwie lub maśle.