Przepisy
Ernest Jagodziński
Tonkatsu po polsku z Prymat GastroLine

Przepis na japońsko – polski comfort food. Przygotował Ernest Jagodziński, szef kuchni restauracji Autentyk — Kuchnia i Ludzie w Poznaniu.

Tonkatsu to japoński kotlet wieprzowy, który przypomina klasycznego schabowego. Sposób jego przygotowania, jak i dobór mięsa odbiega od tradycyjnego, polskiego przepisu. Japończycy wykorzystują do niego polędwiczkę wieprzową, którą obtaczają w panierce Panko. Chłonie ona mniej tłuszczów w trakcie smażenia, a także sprawia, że zanurzone w niej kawałki są bardziej chrupiące.

Tradycyjne tonkatsu smażone jest w głębokim tłuszczu z dodatkiem oleju sezamowego. Może być podawane wraz z zupą miso, ryżem czy cienko szatkowaną kapustą. Jest to proste i pełne smaku danie z kategorii comfort food, które zabierze Was w orientalną podróż pełną niezwykłego aromatu.

 

 

Tonkatsu po polsku – przygotował Ernest Jagodziński
Lista składników
Podstawowe:
polędwiczki wieprzowe pokrojonej na steki
600 g
mąka pszenna
3 łyżki
jajka
2 sztuki
sos hoi sin
2 łyżki
Przyprawy do dań kuchni chińskiej Prymat GastroLine
0,5 łyżeczki
Panko – Bułka tarta typu japońskiego Prymat GastroLine
200 g
olej do smażenia
300 ml
olej sezamowy
kilka kropel
Majonez Curry:
biała cebula
500 g
pomidory malinowe
250 g
Zielone curry Prymat
4 łyżki
Majonez kremowy Prymat GastroLine
100 g
olej
3 łyżki
Opis przygotowania
90 minut
4 porcje
1

Rozwałkujcie polędwiczki. Sos hoi sin oraz Przyprawę  do dań kuchni Chińskiej Prymat GastroLine, wymieszajcie i posmarujcie mięso po obu stronach.

2

Obtoczcie kotlety w mące, następnie w rozmąconym jajku i w panierce Panko. Smażcie je pojedynczo.

3

Przygotowane kotlety odsączycie na ręczniku papierowym. Przed podaniem pokrójcie je w 1,5 cm paski i posypcie prażonym sezamem

4

Cebulę oraz pomidory pokrójcie w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie dodajcie 3 łyżki oleju, cebulę smażcie na złoty kolor. Następnie dodajcie przyprawę Zielone Curry Prymat  i smażcie dalej około 5 minut.

5

Dodajcie pomidory i duście przez kolejne 15 minut. Odstawcie warzywa w chłodne miejsce do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie, do majonezu Prymat dodajcie 3 łyżki bazy curry.

6

Dokładnie wymieszajcie i podawajcie oddzielnie. Udekorujcie potrawę świeżymi liśćmi kolendry

Oto kilka wskazówek, które przydadzą się Wam do przygotowania tego dania

Przed smażeniem warto odstawić zamarynowane kotlety na 15-20 minut, aby marynata weszła w strukturę mięsa.  Po panierowaniu zostaw kotlety na 2-3 minuty, panierka będzie idealnie przylegać do mięsa. Temperatura oleju powinna wynosić ok. 180 stopni C. Po wyjęciu mięsa z oleju warto odsączyć je na ręczniku papierowym.

Ernest Jagodziński, mistrz kulinarny
Złote zasady mise en place

Zawsze podkreślam, że najważniejsze w kuchni jest mise en place, czyli przygotowanie produktów. Tych kilka zasad wyniesie przygotowane przez Was potrawy na najwyższy poziom smaku. Tych kilka zasad wyniesie przygotowane przez Was potrawy na najwyższy poziom smaku.

  • Polędwiczki należy pokroić na steki o grubości około 5 cm, a następnie rozwałkować. Uwaga, Japończycy nie rozbijają mięsa;
  • Przyprawę Chińską Prymat GastroLine mieszam ze słodkawym sosem Hoi sin. Przyprawa nada mocno azjatyckiego aromatu i idealnie połączy się ze słodkim smakiem sosu;
  • Panierka Panko Prymat GastroLine nada chrupkości oraz ochroni mięso przed wchłonięciem nadmiaru tłuszczu;
  • Uzupełnieniem dania będzie majonez curry, do jego przygotowania potrzebny jest sos curry. Bogactwo przypraw zapewni mieszanka Curry Prymat GastroLine, stanowiąca aromatyczne połączenie kolendry, kozieradki oraz skórki cytrynowej.

Warto eksperymentować w kuchni i otworzyć się na nowe doznania. Zapraszam do przygotowania tonkatsu wg mojego przepisu, dzięki któremu odkryjecie bogactwo wielu przypraw i smaków zamkniętych w produktach Prymat Gastroline.

Ernest Jagodziński – Szef kuchni restauracji Autentyk: Kuchnia i Ludzie w Poznaniu.