Szaszłyki z kurczaka satay z dipem słodka cebulka chilli i ryżem jaśminowym
Pobierz ebooka z wszystkimi przepisami i tipami w temacie street foodu!
Lekka, aromatyczna i uniwersalna propozycja inspirowana kuchnią Azji Południowo-Wschodniej. Delikatne kawałki kurczaka marynowane w mieszance orientalnych przypraw, które przywodzą na myśl uliczne targi Tajlandii, gdzie grillowane patyczki Satay podawane są wprost z rusztu.
Mięso przygotowane może być zarówno na grillu węglowym czy gazowym, jak i w wersji całorocznej – na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. To danie, które świetnie sprawdzi się jako obiad, lunch w barze fusion, przystawka na desce przekąsek lub letnia propozycja plenerowa.
Sos słodka cebulka Prymat GastroLine
Sercem całości jest wyrazisty, słodko-pikantny dip na bazie sosu słodka cebulka, wzbogacony o sos sweet chilli i świeżą kolendrę. To połączenie podkreśla aromat kurczaka i nadaje daniu azjatycki, streetfoodowy charakter.
Składniki na 4 porcje:
Pierś z kurczaka kroimy w długi paski lub w kostkę 3 cm grubości. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty do momentu rozpuszczenia cukru. Dodajemy kurczaka i delikatnie wmasowujemy marynatę. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Maksymalnie 24 godziny. Do tego czasu musimy zużyć mięso.
Przed podaniem nabijamy kurczaka na patyczki i grillujemy kilka minut z każdej strony. Podajemy z dipem oraz w towarzystwie kokosowego ryżu. Można przyozdobić świeżą kolendrą.
Rola sosu słodka cebulka: stanowi bazę sosu cebulkowo-pikantnego o zdecydowanie słodkim charakterze, który pasuje do kurczaka zamarynowanego w towarzystwie wyraźnych składników.
Tomasz Czajkowski – autor bloga Magiczny Składnik, założonego z miłości do gotowania i odkrywania niesamowitych produktów. W swoim gotowaniu poszukuje “Magicznych Składników”, a także stara się wydobyć prawdziwą naturę i czysty smak wybranego składnika. Wielki fan kuchni polskich regionów. Lubi łączyć kulinarne tradycje i techniki różnych kuchni świata z polskimi produktami i smakami.
Zawodowo odnajduje się w roli twórcy przepisów i kulinarnych konceptów, fotografa, filmowca i prowadzącego warsztaty.