Kwiaty oregano suszone i czerwony pieprz Prymat GastroLine - oryginalne dodatki do deserów
Kwiaty oregano i czerwony pieprz wielu z Was zapewne kojarzą się jedynie z potrawami wytrawnymi. Musicie wiedzieć jednak, że doskonale sprawdzają się również jako niekonwencjonalne dodatki do pysznych deserów. Słodkie dania wzbogacone o oryginalne przyprawy można podawać nie tylko na zakończenie posiłku, lecz także jako podwieczorek, a nawet podczas niezobowiązujących spotkań niezależnie od pory dnia. Zarówno kwiaty oregano suszone , jak i czerwony pieprz od Prymat GastroLine polecam wykorzystywać w ciastach, tortach, lodach oraz innych przysmakach na bazie puddingu lub kremu. Poznajcie tajniki stosowania tych niezwykłych przypraw w praktyce.
Jakie zastosowanie ma czerwony pieprz?
Precyzyjny dobór przypraw ma ogromne znaczenie w przypadku każdej potrawy. To dlatego tak istotne jest rozumienie różnic pomiędzy poszczególnymi rodzajami jednej rośliny. Przedstawię Wam tę kwestię na podstawie pieprzu — wywodzi się on z południowo-wschodnich Indii, jednak znajduje zastosowanie na całym świecie. Wyróżnia się cztery odmiany tej rośliny:
- pieprz biały,
- pieprz czarny,
- pieprz zielony,
- pieprz czerwony.
Każda z odmian ma nie tylko inny kolor, lecz także… zastosowanie. Ostatnia z nich – pieprz czerwony – wyróżnia się delikatniejszym, ostro-słodkim aromatem. Ma wyraźniejszy zapach niż czarna odmiana rośliny, jednak nie smakuje tak intensywnie. To dlatego doskonale sprawdza się jako dodatek do różnego rodzaju deserów.
Czy kwiaty oregano są jadalne?
Kwiaty oregano suszone należą do tej samej rodziny, co wszystkim znane, klasyczne liście oregano. Pięknie się prezentują, wobec tego stanowią zarówno ozdobę, jak i dopełnienie smaku słodkiego dania. W połączeniu z czerwonym pieprzem oryginalnie przełamią słodycz oraz staną się niekonwencjonalnym, wytrawnym elementem ciasta lub lodów.
Karmel z suszonym kwiatem oregano i czerwonym pieprzem – sprawdzone połączenie
Słodki karmel, czyli inaczej palony cukier, używany jest od wieków. Mimo to wciąż stanowi inspirację dla wielu kucharzy, a co za tym idzie — skłania do poszukiwania coraz nowszych połączeń smaków. Szefowie kuchni wykorzystują go jako barwnik, dodatek wzmacniający smak deserów, a nawet element dekoracyjny. My skupimy się natomiast na wyjątkowej kompozycji zawierającej suszony kwiat oregano, czerwony pieprz oraz właśnie karmel. Przepis mojego autorstwa znajdziecie poniżej, jednak zanim do niego przejdziemy, musimy zapoznać się z kilkoma ważnymi faktami związanymi z naszymi dzisiejszymi obiektami zainteresowania.
Przede wszystkim pamiętajcie, że karmel to nic innego jak cukier poddawany obróbce termicznej. Ta słodka substancja powstaje w temperaturze minimum 115 stopni Celsjusza, po czym zaczyna nabierać charakterystycznej żółtawo-brązowej barwy. To wtedy pojawia się też wszystkim znany zapach przypalonej słodyczy. Po ostudzeniu słodki karmel twardnieje, wskutek czego jego wierzchnia warstwa zaczyna atrakcyjnie błyszczeć. Jako kucharze, dzięki wyważeniu dodatków i proporcji, możemy samodzielnie modyfikować jego gęstość, konsystencję, a nawet kolor.
W przepisie, który Wam zaprezentuję, będziemy dążyć do uzyskania żółtej, słomkowej, a nawet złocistej barwy. Atrakcyjny wygląd to jednak nie wszystko — liczy się również smak oraz zapach deseru. Wykorzystamy zatem wyjątkową przyprawę, o której była mowa już wcześniej, czyli Suszone kwiaty oregano Prymat GastroLine. Znając te wszystkie fakty, możecie już zastosować mój przepis w praktyce!
Przepis na karmel z suszonymi kwiatami oregano
Lista składników
Jeśli macie już wszystkie potrzebne składniki, możecie rozpocząć podgrzewanie wody z cukrem na patelni. Nie zdejmujcie naczynia z ognia aż do momentu uzyskania wyrazistego, słomkowego koloru i całkowitego odparowania płynu.
Gdy stworzycie pożądaną konsystencję, przelejcie karmel na blat lub silipad.
Następnie na takiej masie poukładajcie wszystkie wymienione wyżej przyprawy, owoce i miętę.
Dodatki układajcie na ciepły, a nie gorący karmel, aby uniknąć spalenia przypraw czy liści.
Mariusz Tkaczyk – doświadczony szef kuchni, laureat wielu konkursów kulinarnych. Jego specjalizacją jest BBQ, jest mistrzem świata w tej dziedzinie.